Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın (THY) yürüttüğü görüşmeler sonucunda dış hatlarda iki yeni rota ekleyeceğini duyurdu. Uraloğlu, "Bu yılın sonunda dış hatlardaki uçuş noktası sayımızı 349’a ulaştırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Uraloğlu, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanı Enes Çakmak ile birlikte 14. İstanbul AirShow 2024 Uluslararası Sivil Havacılık Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi.
Uraloğlu, günümüzde insanların "A noktasından B noktasına en hızlı, güvenli ve konforlu nasıl ulaşırım?" sorusunu sorduğunu vurguladı. Öncelikle gidilecek yerin bir havalimanı olup olmadığına bakıldığını, ardından uçak biletlerinin incelendiğini ve ulaşımda kalite arayışının arttığını belirtti. “Yaşadığımız çağda, ulaşılabilirlik ve hızın hayatımızın her alanında belirgin bir etki yarattığını gözlemliyoruz” dedi.
Bakan, son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirilen ulaştırma projeleriyle Türkiye’nin önemli bir gelişim kaydettiğini belirtti. 2002 yılında toplam araç sayısının 8,5 milyon, bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 101 kilometre ve şehirlerarası ortalama seyahat hızının 40 kilometre civarında olduğunu hatırlatan Uraloğlu, bugün ise bu sayıların sırasıyla 30 milyon, 30 bin kilometre ve 90 kilometreye ulaştığını ifade etti.
Yüksek hızlı tren projeleri sayesinde yaklaşık 91 milyon yolcunun taşındığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında da hızlı bir gelişim gösterdiğini vurguladı. Hava yolu ulaşımının ekonomik işbirlikleri ve dış ticaret için kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Uraloğlu, uluslararası düzeyde havacılığın ve uzay sektörünün geleceği için burada buluşmanın önemine dikkat çekti.
Uraloğlu, "Artık modern ekonomilerin en önemli özellikleri arasında çok uluslu üretim, ülkeler arası finansal akışlar ve uluslararası ticaret hacminin büyümesi yer alıyor. Eğer kapılarını kapatırsan, dünyadaki gelişmelere uzak kalırsın. Hava yolu ulaşımı, bu kazan-kazan döneminin en önemli unsurlarından biridir” dedi.
Türkiye'nin, 67 ülkenin merkezinde bulunarak 1,4 milyar insanı kapsayan bir konumda olduğunu söyleyen Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, "dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak" hedefi doğrultusunda Türkiye’yi geniş bir uçuş ağına sahip bir ülke haline dönüştürdüklerini belirtti. Hava Ulaştırma Anlaşması yapılan ülke sayısının 81’den 173’e çıkarıldığını, böylelikle dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirebildiklerini vurguladı. Uraloğlu, ayrıca Şili’nin başkenti Santiago'ya 18 Aralık 2024’te başlayacak seferler ve 4 Aralık 2024’te Kuala Lumpur-Sydney hattındaki seferlerle dış hatlardaki uçuş noktası sayısının artırılacağını ifade etti.
Uraloğlu, iç hatlardaki aktif havalimanı sayısının 26’dan, 10 Ağustos'ta hizmete açılan Çukurova Uluslararası Havalimanı ile 58’e yükseldiğini, son 22 yılda her 1,5 yılda bir yeni havalimanı açtıklarını söyledi. Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın da dünyanın en büyük transit merkezlerinden biri haline geldiğini belirtti.
Bakan, Türkiye’nin yerli ve milli havacılık ve uzay teknolojilerini geliştirme konusunda önemli adımlar attığını, TÜRKSAT 6A haberleşme uydusunun başarıyla fırlatıldığını ve Türkiye’nin bu alanda uluslararası bir aktör haline geldiğini belirtti.
Savunma sanayisine de değinen Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık ve uzay teknolojilerinde önemli başarılar elde ettiğini, İHA projeleriyle bu alanda da dünya çapında tanınır hale geldiğini söyledi.
Uraloğlu, İstanbul Airshow’un sektördeki paydaşları bir araya getirerek yeni işbirlikleri ve ortaklıklar kurma fırsatı sunduğunu ve bunun sektörü daha da büyüteceğine inandığını ifade etti. Türkiye’nin parlak geleceğine katkı sağlamak için uluslararası işbirliklerini güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Açılışın ardından Uraloğlu, fuardaki stantları gezerek firma yetkililerinden bilgi aldı.