Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk teknoloji girişimlerinin uluslararası alandaki etkisini artırmayı hedeflediklerini belirterek, Türkiye'yi teknoloji geliştirme konusunda öncü ülkelerden biri haline getirmeye kararlı olduklarını ifade etti. Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Kacır, ABD’deki temaslarıyla ilgili Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.
Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu vesilesiyle gerçekleştirdiği ziyaretlerin, "Türkiye'nin ABD'deki varlığını artırma" anlamına geldiğini söyledi. Bu ziyaretler sırasında her yıl ABD’nin önde gelen şirketleriyle buluşma fırsatlarının doğduğunu belirten Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı’nın ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi'nin (TAİK) toplantısının birçok şirket temsilcisinin katılımıyla gerçekleştiğini aktardı.
Kacır, Türkiye’nin son bir yılda ekonomide sağladığı istikrar ve Orta Vadeli Program’daki başarıların, Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını artırdığını ve bu durumun yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini artırdığını vurguladı.
Türk Teknoloji Girişimlerinin Rolünü Güçlendirme Vurgusu
Apple Başkan Yardımcısı Nick Ammann ile yapılan görüşmeye de değinen Kacır, Türkiye'nin Apple’a katkı sağlama potansiyelini tartıştıklarını ifade etti. Kacır, Apple’ın Türkiye’deki popülaritesinin yanı sıra, AR-GE, inovasyon ve üretim alanlarında işbirliklerini artırma arzusunu dile getirdi.
Ammann’ın Türk teknoloji girişimlerinin dünya çapında ilgi gören uygulamalar geliştirdiğini belirttiğini aktaran Kacır, bu durumun memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Kacır, Türkiye’nin teknoloji girişimlerinin Apple Store'da milyarlarca dolar değer yarattığını ve bu sayıların artması için çalışacaklarını söyledi.
Kacır, Apple ile iletişimi sürdürerek, Türkiye’yi teknoloji geliştirme konusunda merkezi bir adres haline getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Yüksek Teknoloji Yatırım Programları
Türkiye’nin dijital ve yeşil dönüşüm hamleleri ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nın yatırımcılar için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Kacır, bu programla birlikte Türkiye’nin 2030 yılına kadar elektrikli araçlar, batarya teknolojileri ve güneş hücreleri gibi yüksek teknoloji alanlarına 30 milyar dolarlık teşvik sağlanacağını hatırlattı.
Kacır, bu programın, küresel yatırımcıların tek bir merkezde yoğunlaşan yatırımlarını çeşitlendirme arayışlarıyla örtüştüğünü belirtti. Türkiye’nin çip, batarya ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda önemli bir tedarik merkezi olmayı hedeflediğini vurgulayan Kacır, bu program aracılığıyla global markaların Türkiye'de yatırım yapacaklarını ve yüksek teknoloji üretiminde önemli kazançlar elde edeceklerini dile getirdi.