İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2025 yılı bütçesine yönelik görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı ve eleştirilerine cevap verdi. Sabah saatlerinde komisyonda yaşanan gerginlikle ilgili sorular üzerine Yerlikaya, kendisini engellemeye çalışan milletvekillerinin bu davranışının Gazi Meclis'e yakışmadığını vurguladı. Ayrıca, 200 polisle içeri girildiği iddialarını, komisyonun yapıldığı mekanın dar olması nedeniyle imkansız olarak nitelendirdi.
Yerlikaya, yasa dışı bahisle mücadeleye devam ettiklerini belirterek, bugüne kadar 9 bin 780 tutuklama gerçekleştirildiğini, 9 bin 874 web sitesinin erişiminin engellendiğini ve 77 bin 979 sosyal medya hesabının kapatıldığını açıkladı.
Toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili bilgiler veren Yerlikaya, 2022 ve 2023 yıllarında, kamu düzeni ve güvenliği sağlamak amacıyla uygun görülmeyen eylemlerin oranının yalnızca yüzde 2,25 olduğunu ifade etti. 2024 yılı itibarıyla ise 80 bin 299 eyleme 33 milyon 69 bin kişinin katıldığını, bunlardan 283'üne müdahale edildiğini belirtti.
Uyuşturucu ile mücadelede de kararlılıklarını vurgulayan Yerlikaya, Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) sayesinde 122 bin 708 ihbar aldıklarını ve bu ihbarların sayısının arttıkça etkilerinin güçlendiğini söyledi. Ayrıca, ehliyet affı taleplerine karşı, 482 bin 541 kişiye ehliyetine el konulduğunu ve bunların çoğunun alkol veya uyuşturucu etkisinde araç kullandığına dikkat çekti.
Bakan Yerlikaya, belediyelerle ilgili soruşturma sayılarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. 1701 şikayet üzerine 176 soruşturma izni verildiğini, bunların 59'unun AK Parti, 58'inin CHP, 21'inin MHP ve diğer partilere ait olduğunu söyledi.
Kadına yönelik şiddetle mücadeleye de değinen Bakan, sıfır tolerans ilkesine bağlı olduklarını belirtti. Elektronik kelepçe kapasitesinin yeterli olduğunu, mahkeme kararıyla verilen kelepçeleri yerli ve milli olarak artırabileceklerini ifade etti.
Tek Yürek Kampanyası kapsamında toplanan paranın faizine dair sorulara, bankalardaki faizin 16 milyar 107 milyon lira olduğunu ve bu paraların Sayıştay tarafından denetlendiğini söyledi. Ayrıca, Suriyelilerle ilgili yapılan adres güncellemeleri ve kayıtlı Suriyeli sayısını da aktardı.
Kolluk personelinin intiharlarına da değinen Yerlikaya, 1,5 yıl içinde 155 kolluk personelinin yaşamına son verdiğini belirtti. Bakan Yerlikaya, kamu güvenliğiyle ilgili aldığı önlemleri ve yapılan çalışmaları aktarmaya devam etti.