Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı, Anka ve Aksungur gibi insansız hava araçları (İHA) ile "dünyanın en fazla İHA ihraç eden ülkesi" olan Türkiye, daha küçük sınıftaki İHA'ların üretimi üzerine çalışan yerli firmalar sayesinde ihracat yelpazesini genişletmeyi hedefliyor. Baykar ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen bu araçların uluslararası pazardaki başarısı, Türk savunma sanayisinin büyümesine katkıda bulundu.
Bu bağlamda, Robit Teknoloji, Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayii (ADEX) Fuarı'nda yeni tasarımı FPV kamikaze dronu AZAT'ı sergiledi. Bu ürün, drone kamerasından gelen görüntüyü kullanıcının gözlüklerine aktaran bir sistemle çalışıyor ve fuarda büyük ilgi gördü.
Robit Teknoloji İş Geliştirme Direktörü İbrahim Yiğit Özboyacı, ADEX Fuarı'na katılmadan önce gerçekleştirdikleri uluslararası teknoloji gösterimlerinin ardından AZAT'ın ilgiyle karşılandığını belirtti. Özboyacı, AZAT'ın seri üretim aşamasına geldiğini ve ihracat görüşmelerinin verimli geçtiğini ifade etti. "Yerli üretime verilen önem, bu ürünün geliştirilmesinde büyük rol oynadı" diyen Özboyacı, AZAT’ın yakın zamanda 3 kıtada çeşitli iklim koşullarında uçan bir ürün olacağını vurguladı.
ADEX Fuarı, birçok firmanın drone sistemlerini sergilediği önemli bir platform oldu ve Robit Teknoloji, AZAT ile farklı bir FPV çalışması sunarak dikkat çekti. Özboyacı, AZAT'ın Türkiye’nin İHA teknolojisine katkı sağlarken, aynı zamanda uluslararası pazara açılması için de önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.
Ayrıca, sivil sektöre yönelik çözümler de geliştirdiklerini belirten Özboyacı, "Montaj yapıp parçaları bir araya getirmek, marka olmak anlamına gelmiyor. Yerli firma olmak, ciddi test ve ürün geliştirme aşamalarını gerektiriyor" dedi. AZAT, zorlu savaş koşullarında kullanılmak üzere tasarlandı ve yerli alt sistemler ile entegre bir şekilde çalışıyor. Özboyacı, "Bu alanda insan kaynağı oluşturup istihdam sağlıyoruz" diye ekledi.