Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
HABERLER>EKONOMİ
30 Ocak 2021 Cumartesi - 11:39

Uluslararası piyasalar

Volalite endeksi olan VIX’in 37.51 seviyesine kadar geldiği haftanın son iş gününde ABD endeksleri sert düşüşler yaşadı. 30 günlük ortalama hacmin %50 üzerinde işlem gören Dow Jones %2, S&P500 %1.9 ve Nasdaq %2 değer kaybederek haftayı sonlandırdı.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

Haftanın son işlem gününde tahvil piyasaları satıcılı işlem gördü, ABD 10 yıllık hazine tahvili getirisi yaklaşık 3 baz puan yükselerek 1.08 seviyelerinden işlem görürken Avrupa 10 yıllık tahvil getirilerinde de benzer oranlarda satış baskısı altında kaldı. Almanya 10 yıllık tahvil getirisi 2 baz puan artarken İngiltere 10 yıllık tahvil getirisi de 4 baz puanlık yükselişle 0.32 seviyesinden işlem gördü. Türkiye tarafında ise Avrupa ve ABD’nin aksine olumlu bir hava vardı. 5 yıllık cDS yaklaşık 10 puan gerilemeyle 310 seviyelerinden işlem görürken hazine lıymetlerinde hem orta hem de uzun vadelerde 50C’in üzerinde kazanımlar söz konusuydu. Şirket kıymetlerinde de yakın vade sr kıymetler yatay artı işlem görürken sub kıymetlerde hafif kazanımlar öne çıktı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Bireysel yatırımcıların, Hedge fonların kısa pozisyonlarına karşı başlattıkları spekülatif alımlara karşı getirilen kısıtlamaların Cuma günü kaldırılacağı haberi ile endekslerde endişeler artmaya devam etti. ABD endeksleri, bireysel yatırımcıların birikimlerinin neden olduğu kargaşadan dolayı üç ay içinde en kötü haftalık düşüşlerinden birini yaşadı. Bazı stratejistler, teşvik kaynaklı ekonomik iyileşme bekledikleri için düşüşün satın alınması gerektiğini söylerken diğerleri, beklentinin altında bir hızla ilerleyen aşı uygulamasının, satın alınmış pozitif beklentilerin karşılanmayacağını düşünüyor.

Volalite endeksi olan VIX’in 37.51 seviyesine kadar geldiği haftanın son iş gününde ABD endeksleri sert düşüşler yaşadı. 30 günlük ortalama hacmin %50 üzerinde işlem gören Dow Jones %2, S&P500 %1.9 ve Nasdaq %2 değer kaybederek haftayı sonlandırdı. Dow Jones endeksinde %4.5 ile hammadde sektörü en zayıf performansı sergilerken enerji %4.3 ve sanayi %2.6 oranında değer kaybetti. İsteğe bağlı tüketici ürünleri ve finans sırasıyla %1.2 ve %1.8 oranında kayıplarla en az düşen sektörler oldular. Endekste sadece MC Donald’s %0.5 değerlenerek pozitif kapatmayı başarırken aşı sonuçları rakiplerine kıyasla düşük kalan Johnson & Johnson %3.56 oranında düşerek en kötü performansı sergileyen hisselerden biri oldu. Sert düşüş yaşayan diğer hisseler arasında %4.23 ile 3M ve %3.74 ile Apple yer aldı. S&P 500 endeksinde %3.4 ile enerji ve %2.4 ile IT en çok kaybı yaşarken alt yapı ve sağlık sektörleri en az kaybı yaşadı. Endekste en hacimli işlemler arasında %5.14 ile American Airlines, %1.77 kayıpla Ford, %2.15 kayıpla AMD ve %5 kayıpla Tesla yer aldı. Analistler tarafından belirsizliklerin yüksek olduğu dönemde Noble Energy şirketini devraldığı için eleştirilen Chevron akaryakıt talebinin de düşük olması sebebiyle hisse başı zarar açıklayarak beklentilerin altında kaldı ve %4.3 oranında değer kaybetti. Diğer bir bilanço açıklamasında bulunan şirket olan Caterpillar ise 2020 yılı dördüncü çeyreğinde $2,12 ile beklenti olan $1,45’ın üstünde hisse başı kar açıkladı. Söz konusu dönemde satışlar ise $11,2 milyar oldu ve $10,5 milyar beklentisinin üstünde gerçekleşti ancak endekslerde yaşanan düşüş ile birlikte hisse günü %0.8 kayıpla sonlandırdı.

Yüksek volalitenin yarattığı endişeler ile Avrupa endeksleri haftanın son iş gününde değer kaybetti. Euro Stoxx 50 %2.13, FTSE 100 endeksi %1.82 ve DAX endeksi %1.71 oranın düşüş yaşadı. FTSE100 endeksinde en çok değer kaybeden sektör %2.4 ile finans ve %2.1 ile sağlık olurken en az kayıp %1.13 ile altyapı ve %1.34 ile gayrimenkul sektörlerinde yaşandı. Endekste Rolls-Royce %5.4, HSBC %3.2, BP%1.8 ve Lloyds %1.4 ile en hacimli değer kaybeden hisselerden oldular. DAX endeksinde %0.23 kayıp ile en iyi performansı gayrimenkul sektörü gösterirken IT %2.7 ve finans %2.5 düşüş ile en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. Endekste Muenchener %3.4 ile en çok değer kaybeden hisse olurken Deutsche Bank %3.34, SAP %3.23, Allianz %2.3 değer kaybederek dikkat çekti. Günü pozitif bitiren hisseler ise %1.2 ile Covestro, %0.9 ile Daimler ve yatay pozitif şekilde MTU Aero oldu.

Haftanın son iş gününde açıklanan ekonomi verileri arasında Japonya Ocak ayı Tokyo TÜFE verisi beklenti olan -%0.9 verisinin üstünde -%0.5, Aralık ayı işsizlik verisi beklentiye paralel %2.9 ve Aralık ayı öncü sanayi verisi beklentinin hafif altında -%1.6, Fransa 4. çeyrek öncü GSYH verisi beklenti olan -%4’ün üstünde -%1.3, Almanya Ocak ayı işsizlik verisi beklenti olan 7.5 binin çok altında 41 bin, ABD Aralık ayı kişisel harcama ve gelir verisi beklentinin üstünde sırasıyla -%0.2 ve %0.6, Ocak ayı Chicago PMI verisi 63.8 ve Ocak ayı son revize Michigan beklentileri 79 olarak açıklanarak dikkat çekti.

Hafta sonu Çin tarafında açıklanacak Ocak ayı imalat PMI verisi ve Pazartesi günü Almanya Ocak ayı son revize Markit imalat PMI verisi, İngiltere Mortgage onaylamaları, ABD Ocak ayı son revize Markit imalat PMI ve Ocak ayı ISM imalat verisi takip edilecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

50 günlük hareketli ortalaması etrafında seyreden Dolar Endeksi gün içerisinde en düşük 90.363 seviyesini test ederken en yüksek 90.780 seviyesinden alıcı buldu. Endekslerde yaşanan kayıplardan dolayı hafif değerlenen dolar endeksi ABD seansının son saatlerinde ise 50 günlük hareketli ortalamasının altında 90.540 seviyesinden işlem gördü. Gelişmiş ülke para birimleri karşısında karışık seyreden USD, JPY karşısında %0.46 ve AUD karşısında %0.43 değerlenirken NOK karşısında %0.46 ve CAD karşısında %0.33 değer kaybetti. Gün içerisinde en düşük 1.2095 seviyesini gören EURUSD ise kapanışta %0.1 yukarda 1.2135 seviyesinden fiyatlandı. GBPUSD paritesi ise yatay negatif şekilde 1.3710 düzeyinden alıcı bularak ABD seansını sonlandırdı.

Risk iştahının azalması ile değerlenen Spot Altın 100 günlük hareketli ortalamasının hemen altında $1875 seviyesini test etmesinin ardından gün sonunda %0.3 değerli şekilde $1848 seviyesinden kritik $1850 seviyesinin altından alıcı buldu. Dünkü sert yükselişinin ardından değerlenmeye devam eden Spot Gümüş ise gün içerisinde en yüksek $27.65 seviyesini test ederken seans sonunda %1.5 değerli şekilde $26.90 seviyesinden fiyatlandı. LME metallerinde ise negatif seyir hakimdi. Alüminyum %0.35, bakır %0.22 ve nikel %0.6 değer kaybederek günü sonlandırdılar.

Avrupa Bölgesinden beklentinin üstünde gelen ekonomi verilerine rağmen salgının etkisi ile petrol yatay seyretti. Mart vadeli WTI petrol gün içerisinde en yüksek $53.25 seviyesini görmesine rağmen seans sonunda yatay şekilde $52.35 seviyesinden işlem gördü. Mart vadeli Brent petrol ise en yüksek $56.02 seviyesini gördüğü günü yatay pozitif şekilde $55.12 düzeyinden fiyatlandı.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki yükseköğretim ortaklıkları konuşulacak
 
Bakasetas'ın Trabzonspor'a transferi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalar zorlu haftayı kapatıyor
Borsa İstanbul’da artan volatilitenin haftanın son işlem gününde dengelenme süreci yaşanıyor.
Dış ticaret açığı Aralık ayında 4,53 milyar USD oldu
TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Aralık ayı ...
Çin, fırlatma kapasitesini artırmak için iki yeni füze deposu geliştirdi
China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) (Çin Uzay Bilim ...
 
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %1.69 yükseliş ile 1,602 seviyesinden ...
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 236,1 milyar dolarla rekor kırdı
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 22 Ocak ile biten ...
TCMB sıkı para politikası mesajını daha da güçlendirdi
TCMB sıkı para politikası mesajını güçlendirdi; politika faizi öngörülenden ...
 
İhraç edilen her dört balıktan üçünü Egeli balıkçılar ihraç etti
Egeli su ürünleri ihracatçıları, Türkiye’nin 2020 yılında yaptığı 1 milyar ...
USDTRY analizi
Yeni haftaya 7.41 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta ...
Yurtiçinde yılın enflasyon raporu açıklanıyor
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 4,50 değer kaybederek günü 1.467 puandan tamamladı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri