TÜİK’in Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturarak açıkladığı Aralık ayı GTS (Genel ticaret sistemi) dış ticaret verilerine göre; Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %16 artarak 17,85 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %11,6 artarak 22,38 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. Böylece dış ticaret açığı, Aralık 2019 – Aralık 2020 dönemleri arasında %3 azalmış ve 4,53 milyar USD olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %76,7’den %79,8’e yükselmiştir.
Aralık ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, onu İngiltere, ABD ve Irak takip etmektedir. Avrupa Birliği’ni oluşturan 27 ülkeye ihracat %21,6 artarak 7,19 milyar USD olurken, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payının %38,4’ten %40,3’e yükseldiği görülmektedir. İthalat kalemlerinde; Aralık 2020’de ilk sırayı Çin alırken, onu Almanya, Rusya ve İtalya izlemiştir. Aralık ayında sermaye ve tüketim mallarının toplam ithalat içindeki payı artarken, ara (ham madde) mallarının payı azalmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının toplam ihracatımız içindeki payı %3,8 olurken, aynı grubun ithalatının toplam ithalatımız içerisindeki payı ise %12,8 olmuştur.
ÖTS’ye (Özel ticaret sistemi) göre, Türkiye’nin ihracatı 2020 yılının Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,5 artarak 16,93 milyar USD olurken, aynı dönemde ithalat %10,6 artarak 21,03 milyar USD olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise söz konusu dönemde %80,5 olmuştur.
Aralık ayı verileri, ithalat artışındaki yavaşlamaya istinaden ülkede geçerli olan sıkı finansal koşulların iç talep üzerindeki sınırlayıcı etkilerini göstermektedir. Nitekim, 3Ç20 döneminde yüksek kredi büyümesi ile beraber görülen iç talep patlaması, dış denge anlamında da ithalat tarafının ihracattan daha hızlı bir şekilde yükselmesine neden olmuştur. İhracat artışı ise olumlu görünüyor, Aralık dönemi yurtdışında kapanma etkilerinin görülmeye başlandığı ay. Söz konusu önlemlerin ihracat pazarlarımız olan ekonomilerdeki yavaşlatıcı etkisi, ihracat için halen aşağı yönlü risk birikimine neden oluyor. Salgının ve aşılamanın etkileri ve bunun küresel ticaret üzerindeki etkilerini özellikle ihracat pozisyonumuz için izlemeye devam edeceğiz.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı