Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
HABERLER>EKONOMİ
28 Ocak 2021 Perşembe - 11:26

Yurtiçinde yılın enflasyon raporu açıklanıyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 4,50 değer kaybederek günü 1.467 puandan tamamladı.

Yurtiçinde yılın enflasyon raporu açıklanıyor

Saat

Ülke

Veri Detay

Beklenti

Önceki

10:00

Türkiye

Ekonomik Güven Endeksi (Ocak)

 

86,40

10:30

Türkiye

TCMB Enflasyon Raporu 2021-I Bilgilendirme Toplantısı

   

11:00

İsviçre

Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantıları

   

13:00

Euro Bölgesi

İşletme ve Tüketici Anketi (Ocak)

89,50

90,40

16:00

Almanya

Tüketici Fiyat Endeksi (Ocak)(Öncü)(Yıllık)

0,70%

-0,30%

16:30

ABD

GSYH (Çeyreklik)(4.Çeyrek)(Öncü)

4%

33,4%

18:00

ABD

Yeni Konut Satışları (Aralık)(Aylık)

1,9%

-11%

20:15

Euro Bölgesi

ECB Üyesi Schnabel'in açıklamaları

   


 

Yurtiçinde Yılın Enflasyon Raporu Açıklanıyor…

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 4,50 değer kaybederek günü 1.467 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 34,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 4,07 ve holding endeksi yüzde 5,07 değer kaybettiği günde, Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren ise yüzde 7,23 ile bilişim olduğu görüldü.

Avrupa borsaları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vakalar ve aşılamadaki tedarik sorunları nedeniyle haftanın üçüncü işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,3, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,81, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,16 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,47 değer kaybetti.

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC)  gerçekleştirdiği Ocak ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmedi ve yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Faiz koridorunu sabit bırakma kararı oy birliği ile alındı. Yayımlanan karar metninde, banka tahvil alımıyla ilgili sözlü yönlendirmesinde de değişikliğe gitmezken, ekonomik toparlanmanın ve istihdamın ılımlı seyrettiği belirtilirken zayıf talebin ve petrol fiyatlarının enflasyonu baskıladığı, genel olarak finansal şartların destekleyici olmaya devam ettiği belirtildi.

ABD Merkez Bankası (Fed), Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Ocak ayı toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Para politikası salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeyi sürdürecek" ifadesine yer verdi.

Toparlanmanın hızı son aylarda ılımlaştı diyen başkan, "Hizmet sektöründe zayıflık var, inşaat ve imalat olumlu durumda. Toparlanma görünümü yüksek oranda belirsiz olmayı sürdürüyor. Ekonomik çöküş bütün Amerikalıları aynı oranda etkilemediğini” belirtti. Başkan, ABD ekonomisinin beklenenden daha dirençli olduğunu kanıtladı. Başkan, “Bankacılık sektörü güçlü bir şekilde ayakta durabildi" dedi.

Başkan, "Faizler ve varlık fiyatları arasındaki ilişki çok güçlü değil olmadığını, baz etkisiyle enflasyon artacak ancak bu geçici olduğunu ifade ederken, enflasyonda yükseliş gördüğümüzde sabırlı olacağız” Dedi. Enflasyon sorunu yaşama ihtimalinin oldukça düşük olduğunu belirten başkan, aşılama ile sürü bağışıklığının oluşması uzun zaman alacağına değindi. Şu an ekonomi için aşılamadan daha önemli birşey yok dedi. İhtiyaç halinde varlık alımları konusunda yapabileceğimizin daha fazlası olduğunu, Varlık alımını azaltmayı konuşmak için erken" olduğunu söyledi.

ABD'de endeksler günü sert düşüşle tamamladı. Kapanışta, Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 2,05, S&P 500 endeksi yüzde 2,50 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,61 değer kaybetti.

Bugün, Yurtiçi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak olan Yılın İlk Enflasyon Raporu takip edilecek. Özellikle, son dönemde salgına yönelik gelişmeler sonrasında bozulan arz-talep dengesinin gıda enflasyonu üzerinde olumsuz yansıması ve ilerleyen döneme dair yukarı yönlü riskleri içerisinde barındırmaya devam ettiği öngörülüyor. Bu bağlamda, bankanın açıklayacağı yılın ilk Enflasyon Raporunda manşet ve gıda enflasyonunda revizyona gidip /gitmeyeceği yakından takip edilecek. Toplantının saat 10:30 başlaması planlanıyor. Global piyasalarda ABD’de açıklanacak olan öncü Gayri Safi Yurtiçi Hasıla data kompozisyonu günün diğer önemli gelişmesi olarak izlenecek.

Yeni işlem gününde küresel piyasalarda risk iştahının seyri bağlı olarak sabah saatlerinde Asya seansında ve global piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında zayıf seyrin devam ettiği izleniyor.


Manşette Öne Çıkanlar

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uluslararası rezervler ve Döviz likiditesi tablosunun, kamuoyuna daha güncel veri sağlanması amacıyla, 28 Ocak 2021 tarihinden itibaren aylık frekansa ek olarak Perşembe günleri saat 14.30’da haftalık olarak da yayımlanacağını açıkladı.

  • Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu’nun 2019 mali tabloları ve faaliyetleri ile ilgili denetim raporlarının sunulduğu oturumda fonun banka borcunun 1 milyar euro olduğunu ve bunun dışında başka finansal borçlarının olmadığını ifade etti.
  • Resmi olmayan haber akışına göre,  Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları, yatırımcıların büyük ölçüde daha fazla faiz indirimini göz ardı etmesinden rahatsızlar ve bu tür bir teşvikin uygulanabilir bir seçenek olmaya devam edeceğini vurguladılar.

·         Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in Kurucusu Elon Musk ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususlar ele alındı.

·         Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle ilaç üreticisi AstraZeneca'nın temsilcileri, koronavirüse karşı geliştirilen aşının tedarikindeki anlaşmazlık hakkında görüşme yaptı ancak ilerleme sağlanamadığı ifade edildi.

·         Resmi olmayan haber akışına göre; Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasanın faiz indirimlerini göz ardı etmesinden rahatsızlık duyduğu haberi basında yer aldı.

·         Dünya Altın Konseyi (WGC) 2020 yılının dördüncü çeyreğinden global altın talebinin 11 yılın en düşük seviyesine indiğini açıkladı.

·         ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan ve BAE'ye silah satışını geçici olarak dondurduğu açıklandı. (Kaynak: Foreks Haber)

·         Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif satıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

 

Yükselen

%

Düşen

%

Hacim

mn TL

BİST 100 Etki

+/-

ISATR

10,00

BAGFS

-10,00

ODAS

2.221

ALBRK

0,05

BEYAZ

10,00

EGGUB

-10,00

EKGYO

1.803

VESTL

0,03

MAALT

9,99

KRONT

-10,00

GARAN

1.763

VERUS

0,01

LUKSK

9,99

KONYA

-10,00

KRDMD

1.380

CLEBI

0,00

INTEM

9,97

MRSHL

-10,00

KOZAL

1.268

TUKAS

0,00

GLRYH

9,96

PKENT

-10,00

SISE

1.247

EREGL

-3,31

SEKUR

9,94

TBORG

-10,00

KARSN

1.216

GARAN

-3,23

TACTR

9,94

CMBTN

-9,99

DOHOL

1.074

AKBNK

-2,86

RTALB

9,93

QNBFB

-9,99

TCELL

907

FROTO

-2,42

VAKFN

9,93

YAPRK

-9,99

TSKB

821

KCHOL

-2,29

 

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 7 bin 489’a ulaştı
 
USDTRY analizi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. BİST 100 işlemlerinde ...
Altın 1850 Dolar/ONS'un üzerinde tutunmaya çalışıyor
Altın aşağı yönlü seyrini sürdürürken, üst üstü dördüncü günde de yeşilde bir kapanış yapamadı.
Ek yaptırımlar rafa kalktı
AB tarafından Türkiye’ye uygulanacak olan ek yaptırımların rafa kalktığı ...
 
USDTRY analizi
Geçtiğimiz hafta TCMB’nin beklentilere paralel faiz oranlarında değişiklik ...
Biden desteği
ABD Başkanı Biden, federal kurumların Amerikan ürünlerinin satın alınmasına ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. TCMB PPK toplantısı ...
 
Yeni haftada gündem yoğun
Yeni haftada yurtiçinde TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı yılın ilk ...
Borsalarda yön yukarı
Kısa süreli düzeltmelerle karşılaşan borsaların yönü yeni haftada tekrar ...
Haftalık piyasa takvimi 25-29 Ocak 2021
25-29 Ocak 2021 haftasında küresel piyasaların odağında FED’in faiz kararı var.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Cemaatlerde İktidar Kavgaları ve Gerçek İman
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri