Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
15 Eylül 2021 Çarşamba - 11:27

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. ABD’den gelen enflasyon verileri özellikle borsanın önce gün içerisinde yükselmesini sağlasa da daha sonra gelen satışlarla günü negatif kapattık.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. ABD’den gelen enflasyon verileri özellikle borsanın önce gün içerisinde yükselmesini sağlasa da daha sonra gelen satışlarla günü negatif kapattık. BİST100 endeksi dünü % 0.27 değer kaybederek 1.434,43 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 12,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri en fazla kazandıran % 0,95 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı olurken, en çok kaybettiren ise % 1,61 ile metal, ana sanayi oldu. Dün ABD’de enflasyonun beklentilerin altında kalması yurtiçinde bankacılık sektörüne olumlu yansıdı ve bankacılık endeksi günü % 0.64 ile artıda kapattı. Bankacılık endeksinde yaşanan pozitif durum BİST100’ün daha fazla çökmesini engellerken borsada satış baskının devam ettiğini söyleyebiliriz. Usd/Try ise dün yatay seyretti. Sabah saatlerinde TCMB, döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. 15 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, zorunlu karşılık oranlarında 200 baz puanlık artırım yapıldı.  Zorunlu karşılık oranları vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için  %21’den % 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise % 15’ten % 17’ye artırıldı. Bu kararla TCMB'nin döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 milyar dolar tutarında artması öngörülmüştü. Merkez Bankası bu hamlesiyle büyümeyi sınırlayıcı hamlelerine devam ederken bir yandan da döviz rezervlerini artırmak istemektedir. Ancak bugünkü konjonktürde Merkez Bankası’nın faiz kararı dışındaki adımlarının piyasa tarafında çok etki yaratmayacağını söyleyebiliriz. Piyasalar şu an tamamen faiz kararına kitlenmiş durumda.

Bugün yurtiçinde bütçe dengesi verisi açıklanacak. BİST100 endeksi tamamen yurtdışı piyasalara ayak uydurmuş durumda. Yurtdışındaki hareketlere göre şekil almaya devam ediyoruz. Bu yüzden BİST100’de ana belirleyici seviyemiz hala 1466 bölgesi. Bu seviye kırılmadıkça kalıcı alımlardan bahsedemeyiz. Bu seviyenin kırılması halinde alımlar hızlanabilir. Bugün 1433 seviyesi önemli bir destek olacak. Bu seviyenin altına inersek günü satıcılı kapatabiliriz.

ABD:  Dün ABD’de ABD'de aylık bazda TÜFE beklentilerin altında % 0,3 olarak açıklanırken, yıllık bazda TÜFE beklentiler dahilinde % 5,3 olarak gerçekleşti. 2008'den bu yana ABD'de enflasyon en yüksek seviyede seyretmeye devam ediyor. ABD'de aylık bazda Çekirdek TÜFE beklentilerin altında % 0,1 açıklanırken, yıllık bazda Çekirdek TÜFE'de benzer şekilde beklentilerin altında % 4.0 olarak gerçekleşti. Son 2 aydır Çekirdek TÜFE'de azalış görülmekte. Enflasyonun beklentilerin altında kalması dün ilk etapta taperingin Aralık ayına doğru ertelenebileceği yönünde fiyatlamalara sebep olsa da daha sonra görülen hareketler bu durumun geçici fiyatlama hareketleri yarattığı yönündeydi. 22 Eylül’de Fed’den tapering beklentimiz devam ediyor. Özellikle istihdam tarafında yaşanacak gelişmeler Fed’in tahvil alım programının azaltılıp azaltılmayacağında belirleyici olacağından şu anda enflasyon tarafı ağırlık kaybetti. Ayrıca her ne kadar çekirdek enflasyonda yavaşlama yaşansa da manşet enflasyonda henüz düşüşten bahsedemeyiz. Dün dolar endeksi  yatay seyrederken ABD 10 yıllık tahvil faizleri enflasyona sert tepki vererek % 1.28 seviyesine kadar geriledi. Tahvil faizlerindeki bu düşüş altın fiyatlarının sert yükselmesine neden oldu. Altın tarafında satış beklentimizi koruyoruz. Özellikle ons altında yukarıda 1834 kırılmadığı sürece bu beklentimiz devam edecektir. Satışların hızlanabilmesi için ons altının 1777’nin altına kayması ve ayrıca ABD 10 yıllıklarının % 1.37 seviyesinin üstüne çıkması gerekmektedir. % 1.37 seviyesinin üstüne çıkılmadıkça altın fiyatları düşüş ağırlığını tam olarak piyasaya yansıtamayacaktır. ABD borsaları ise enflasyon kararı sonrası ilk tepkisini yukarı verse de daha sonrasında satış eğilimine devam etti. ABD endekslerinin önemli destek bölgelerinde günü kapattığını söyleyebiliriz. Destek bölgelerinin kırılması halinde endekslerde daha sert düşüşler yaşanabilir.

Bugün ABD’de New York imalat endeksinin 18.1 gelmesi beklenirken ithalat fiyatlarının aylık bazda % 0.3 açıklanacağı tahmin edilmekte. ABD’de sanayi üretiminin aylık bazda % 0.5 artacağı öngörülürken kapasite kullanım oranındaki beklenti ise % 76.3. Petrol fiyatlarının yüksekliği enerji fiyatlarını artırmaya devam ederken ülkeler içinde problem olmaya devam ediyor. Bu noktada OPEC’in üretim kararlarını yakından takip edeceğiz. Bugün Enerji Bilgi İdaresi tarafından haftalık ham petrol stoklarının 3.6 milyon varil azalması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı aylık raporda, 2021 yılı için petrol arz ve talep tahminlerini aşağı yönlü revize ederek 2021 yılı için petrol arzında toparlanma beklentisini 150 bin varil/gün düşüren IEA, petrol talebinde toparlanma tahminini de 105 bin varil/gün indirdi.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Dün dolar endeksi yatay seyrederken Eur/Usd’de sınırlı satış izlendi. Paritede satış baskısı devam ediyor. 1.1880-1.1910 bölgesi kırılmadıkça satışların etkisini artırma ihtimali kuvvetli. Eur/Try’de 10.05 bölgesi önemini koruyor. Bu seviyenin altında satış baskısı altında olan kur bu seviyenin üstüne çıkılması halinde alış baskısına girebilir. Avrupa borsaları dünü karışık kapatırken ABD’den gelen enflasyon verileri sonrası fiyatlamanın bu karışıklıkta etkili olduğunu gördük. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa ekonomisinin tahminlerden hızlı toparlanmakta olduğunu söyledi.

Bugün Euro Bölgesi’nde aylık bazda sanayi üretim verisinin % 0.6 gelmesi bekleniyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1433 seviyesinin altında önce 1422 ve arkasından 1409 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1448 direncinin kırılması halinde önce 1457 ve arkasından 1466 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1564 seviyesinin kırılması halinde önce 1573 ve arkasından 1585 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1555 desteğinin altında önce 1541 ve arkasından 1527 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.4220 seviyesinin kırılması halinde önce 8.4000 ve arkasından 8.3480 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4826 direncinin üzerinde önce 8.5190 ve arkasından 8.5880 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1793 seviyesinin altında önce 1783 ve arkasından 1777 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1803 direncinin kırılması halinde önce 1809 ve arkasından 1819 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKSEN AKSA ENERJİ - Şirketin %99,99 bağlı ortaklığı Aksa Göynük Enerji’nin 270 MW kurulu güce sahip Bolu Göynük Termik Enerji Santral sahası içinde karbon salımını azaltmak amacıyla 35 MW kurulu güce sahip olacak GES’in kurulmasına ve santralin hibrit dönüşümünün gerçekleştirilmesine karar verildiği açıklandı.

#ALMAD ALTINYAĞ MADENCİLİK - Şirketin Tekirdağ Malkara’daki TMSF ihale yoluyla satın aldığı maden sahası bölgesinde bulunan 22.500 m 2 ’lik alanın 15.187 m 2 ’lik tarlanın 0,70 milyon TL’ye satın alınmasına karar verildiği açıklandı.

#AVGYO AVRASYA GYO - Samsun Havza Şehirlerarası Otobüs Terminali‘nin mevcut kiracısı ile kira sözleşmesinin 1 yıl uzatılmasına ve aylık kira bedelinin 76.272 TL olarak belirlenmesine karar verildiği açıklandı.

#BIOEN BIOTREND ÇEVRE VE ENERJİ - Şirketin %5,92’ye karşılık gelen 8.880.418 adet payının EBRD’ye satışının tamamlandığı açıklandı.

#BIMAS BİM MAĞAZALAR - Şirket tarafından bazı bisküvi ve şekerleme ürünlerinin üretimini yapmak üzere 40 milyon TL sermayeli bir şirketin kurulmasına karar verildiği açıklandı.

#DURDO DURAN DOĞAN BASIM - Gloss & Green teknolojisiyle üretilen çevreci ve geri dönüştürülebilir metalize kutuların kapasite artışını sağlayacak üretim hattının kurulum, montaj ve deneme üretim aşamalarının tamamlanarak faaliyete geçtiği açıklandı.

#EDATA E-DATA TEKNOLOJİ - Şirketin güvenlik bilgileri ve vaka yönetimi çözümü üreticisi SecureGate S.r.l ile Distribütörlük Sözleşmesi imzaladığı açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT GYO - Şirket tarafından ihale edilen 725,1 milyon TL sözleşme bedelli İstanbul Hoşdere Emlak Konut Vadi Evleri 1.Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşleri'nin sözleşmesinin Yüklenici ile imzalandığı açıklandı.

#IDEAS İDEALİST GMYO  - Şirket unvanının İdeal Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş. olarak değiştirildiği açıklandı. Şirketin Artıox Teknoloji Yatırım’ın %10’luk payına 840.000 TL bedel ile iştirak ettiği açıklandı.

#KIMMR.HE KİM MARKET - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Borsa’da Satış yöntemiyle yarın ve Cuma günü toplanacak.

#KONTR KONTROLMATİK - Scada Bölgesel Kontrol Merkezini genişletmek ve üç yeni kontrol merkezi kurmak için verilen 38,0 milyon dolar teklifin kabul edilerek sözleşme imzalandığı açıklandı.

#MGROS MİGROS - 500 milyon TL’ye kadar borçlanma aracı ihraç edilmesine karar verildiği açıklandı.

#POLTK POLİTEKNİK METAL - Şirketin ana ortağı Coventya Beteiligungs GMBH'nin %100 oranında ortağı olan Coventya Holding SAS'ın paylarının Element Solutions Inc.’ye satılması kapsamında oluşan zorunlu pay alım teklifi için muafiyet başvurusu yapıldığı açıklandı.

#RAYSG RAY SİGORTA - Ocak - Ağustos döneminde prim üretimi %34,6 artışla 1,28 milyar TL’ye yükseldi.

#TEZOL EUROPAP TEZOL KAĞIT - Şirket payları bugün Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

#CELHA ÇELİK HALAT - Şirketin Marka Destek Programı kapsamına alındığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı


 

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 30 bine yaklaştı
 
Türkiye’nin en kapsamlı ve gelişmiş otizm merkezi Üsküdar’da açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı yoğun bir gün geçirdik. Türkiye’de Sanayi Üretimi ...
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %24,69, aylık %1,77 arttı
Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1425 – 1450 arasında işlem aktivitesi ...
 
Toplam ciro yıllık %45,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Sanayi üretimi yıllık %8,7 arttı
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Temmuz ayında İşsizlik Oranı % 10,6 'dan % 12,0 seviyesine yükseldi.
 
ABD: Enflasyonda riskler yukarı yönlü
ABD’de nihai ÜFE Ağustos ayında %8,3 oranında yükselerek, Temmuz ayında ...
Delta risk algısı yavaşlıyor
Piyasalar, delta varyantının ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağı risk algısından ...
Uluslararası piyasalar
Haftanın son işlem gününde hem Avrupa hem de ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yükselişler izledik.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri