Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
HABERLER>EKONOMİ
14 Eylül 2021 Salı - 12:01

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı yoğun bir gün geçirdik. Türkiye’de Sanayi Üretimi yıllık bazda beklentilerin altında % 8,7 olarak açıklanırken aylık bazda ise % 4.2 düşüş gösterdi.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı yoğun bir gün geçirdik. Türkiye’de Sanayi Üretimi  yıllık bazda beklentilerin altında % 8,7 olarak açıklanırken aylık bazda ise % 4.2 düşüş gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,8 ve imalat sanayi sektörü endeksi %5,0 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,5 artış gösterdi.  Alt kalemler incelendiğinde özellikle aylık bazda ara malı kaleminin azalması ithalatın yavaşladığına işaret ederken büyümede frene basmış durumdayız. Yine aylık va yıllık bazda sermaye malı kaleminin azalması doğrudan yatırımların azaldığı anlamına gelirken genel olarak ileriye yönelik beklentilerin bir miktar bozulduğuna da işaret ediyor. Bir olumsuz kalemde katma değeri yüksek ürünler sınıfının bulunduğu ileri teknoloji ürünlerinde aylık ve yıllık bazda ciddi düşüş görülmesi. 2021 yılının 3. çeyreğinde her ne kadar güçlü büyüme devam edecek olsa da ondan sonraki çeyreklerde ciddi bir yavaşlamanın sinyalleri görülmekte. Büyümeyi destekleyen diğer verilerden Perakende Satışlar yıllık bazda % 12,3 artarken, aylık bazda % 0,7 artış gösterdi. Aylık bazda yavaşlamanın etkilerini izliyoruz. Dün gelen önemli verilerden bir de cari açık verisiydi. Türkiye'de Cari Açık Temmuz ayında beklentilerin altında  683 milyon  dolar olarak gerçekleşirken 12 aylık cari işlemler açığı 27.832 milyon doları olmuştur. Cari açıkta yıllık bazda düşüş devam ederken otomotiv ve altın ithalatında görülen yavaşlamanın yanında turizm gelirlerinde artış ve korona virüs sonrası işletmelerin açılmasıyla hizmetler dengesi kaleminde görülen artış cari açıkta bu ay düzelmenin ana faktörünü oluşturdu. Temmuz ayında yabancıların hisseden çıkış yaptığı görülürken tahvile girdiklerini izliyoruz. Bu dönemde resmi  rezervler  6.7 milyar dolar artış gösterdi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu yıl sonuna kadar cari fazla vereceklerini söylese de bu çok mümkün olmayabilir. Küresel bazda Fed’in taperinge gideceği bir ortamda her ne kadar otomotiv ve altın ithalatındaki yavaşlamanın pozitif etkileri devam etse de turizm sezonunun yavaş yavaş bitiyor olması ve ithalatta görülen yavaşlama cari açığın beklenildiği düzeye inmesini engelleyebilir. Dün BİST100 endeksi % 0.03 değer kaybederek günü 1.438,28 puandan tamamlarken  toplam işlem hacmi 11,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri en fazla kazandıran % 2,18 ile madencilik, en çok kaybettiren ise % 1,76 ile turizm oldu. Usd/Try dolar endeksine bağlı olarak sınırlı  düşüş gösterdi.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. ABD’den gelecek enflasyon verileri piyasada fiyatlamalarda belirleyici olabilir. Özellikle BİST100 tamamen yurtdışı piyasalara ayak uydurmuş durumda. Yurtdışındaki hareketlere göre şekil almaya devam ediyoruz. Tapering mesajlarının güçlü geldiği günlerde  özellikle bankacılık hisseleri kaynaklı düşüşler sertleşiyor.  Bu yüzden BİST100’de ana belirleyici seviyemiz hala 1466 bölgesi. Bu seviye kırılmadıkça kalıcı alımlardan bahsedemeyiz. Bu seviyenin kırılması halinde alımlar hızlanabilir. Bugün 1433 seviyesi önemli bir destek olacak. Bu seviyenin altına inersek günü satıcılı kapatabiliriz.

ABD:  Dün ABD’de veri akışı sakindi. Dolar endeksi haftanın ilk işlem gününde yataya yakın satıcılı  bir seyir gösterirken ABD 10 yıllık tahvil faizleri % 1.33 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde % 1.37 seviyesinin bizim için çok kritik olduğunu bu seviyenin kırılması halinde doların küresel bazda oldukça güçlenebileceğini söyleyebiliriz. ABD borsaları ise dün oldukça hareketli bir günün ardından günü karışık bir seyirle kapattı.  ABD endekslerinde 4 günlük satışın ardından tepki alımları görüldü. ABD'de Demokrat senatörlerin Başkan Joe Biden'in 3,5 trilyon dolar büyüklüğündeki harcama paketine muhalefetleri sürerken Senatör Joe Manchin, Biden'in harcama planına destek vermeyeceğini söyledi.Harcama paketinin belirsizliği endeksler üzerinde aşağı yönlü baskı yapmakta. Temsilciler Meclisinin yeni gelir kanunlarının çıkarılması sürecinde yetkili komitesinin, 3,5 trilyon dolarlık yatırım planının parçası olarak söz konusu değişikliği öngören düzenlemeleri salı ve çarşamba günü düzenlenecek oturumlarda değerlendirmesi bekleniyor.

Bugün gözler ABD’den gelecek enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. Fed faiz kararı öncesi son enflasyon verileri olması nedeniyle önem atfediyor. TÜFE’nin aylık bazda % 0.4 gelmesi beklenirken yıllık bazda TÜFE’nin % 5.3 açıklanması öngörülmekte. çerkidek TÜFE’nin ise aylık bazda % 0.3  gelmesi beklenirken yıllık bazda  çekirdek TÜFE’nin % 4.2’ye gerilemesi tahmin edilmekte. Bu ay enflasyonda bir miktar düşüş beklense de piyasa tarafından bizim beklentimiz enflasyonun beklentilerin üzerinde gelebileceği şekline. Hem gıda fiyatlarındaki artış, hem navlun ücretlerinden artması , enerji ve bazı metallerin buna destek vermesinin yanında hammade fiyatlarında gördüğümüz yükseliş kısa vadede enflasyonda çok çözülme olmayabileceği şeklinde. Ancak piyasaların bunu fiyatlayıp fiyatlamayacağını izleyeceğiz. Piyasalar Fed kararını da bekleyebilir bu noktada. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi normal şartlarda dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş getirip borsalarda düşüşü işaret edecekken enflasyonun beklentilerin altında kalması normal şartlarda  dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüşü borsalarda yükselişi işaret etmesi gerekmektedir. Özellikle altın fiyatlarının bu dönem oldukça hareketlenmesini bekliyoruz. 10 y tahvil faizinin % 1.37 seviyesini kırması halinde altın fiyatlarında sert düşüş beklentimizi koruyoruz.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Dün dolar endeksi hafif satıcılı bir görünüm izlerken Eur/Usd’de de sınırlı satışlar izlendi. Eur/Try için hala 10.05 seviyesi belirleyici bölge. Bu seviyenin altında satıcılı görünümünde bulunan kur 10.05’in üzerinde alıcılı konuma geçecektir. Avrupa borsaları dünü yükselişle kaparken küresel bazda gelen tepki alımlarının alımları desteklediğini izledik. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, Euro Bölgesi'nde enflasyonun son dönemde yaşanan yükselişin ardından gelecek yıl düşmesinin "neredeyse kesin" olduğunu söylerken arz darboğazlarının ve yüksek ücretlerin bu senaryo için riskler olduğunu da vurguladı. Schnabel, enflasyonun ECB'nin yüzde 2 hedefine beklenmedik şekilde yakın zamanda ulaşması halinde çabuk ve güçlü şekilde adım atacaklarını belirtti.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin. ABD’den açıklanacak enflasyon verisi piyasalarda belirleyici olacaktır.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1433 seviyesinin altında önce 1422 ve arkasından 1409 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1448 direncinin kırılması halinde önce 1457 ve arkasından 1466 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1562 seviyesinin kırılması halinde önce 1573 ve arkasından 1585 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1555 desteğinin altında önce 1541 ve arkasından 1527 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.4220 seviyesinin kırılması halinde önce 8.4000 ve arkasından 8.3480 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4826 direncinin üzerinde önce 8.5190 ve arkasından 8.5880 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1783 seviyesinin altında önce 1777 ve arkasından 1755 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1793 direncinin kırılması halinde önce 1797 ve arkasından 1803 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKSEN AKSA ENERJİ - Şirketin %100 bağlı ortaklığı Aksa Aksen Enerji Ticareti'nin Gürcistan'dan 13 Eylül - 30 Eylül arasında 230 MW kapasiteye kadar elektrik enerjisi ithalatı yapmak amacıyla TEİAŞ ve EPDK'ya yaptığı başvurunun onaylanarak, ithalatın başladığı açıklandı.

#ANELE ANEL ELEKTRİK - Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen fonun 38,7 milyon TL'sinin proje finansmanlarında kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#ARENA ARENA BİLGİSAYAR - Brightstar Telekomünikasyon'un paylarının tamamının 35 milyon dolara satın alınmasına ilişkin Hisse Alım Satım Sözleşmesi imzalandığı açıklandı

#ASELS ASELSAN - Şirket ile bir müşterisi arasında Akıllı Şehir Projesi kapsamında 379,1 milyon TL tutarlı sözleşme imzalandığı, teslimatların 2022 yılında gerçekleştirileceği açıklandı.

#AYES AYES ÇELİK HASIR - İstanbul Eyüpsultan'daki 1.647,83 m 2 'lik arsa üzerinde 6511 m 2 'lik kentsel dönüşüm kapsamında kat karşılığı inşaat işi yapımı ve satışı amacıyla kurulacak Livza Ayes Mnd Group Adi Ortaklığına katılmaya karar verildiği açıklandı.

#CCOLA COCA COLA - İstanbul Yenibosna'da yer alan Şirketimize ait taşınmazın Altur Turizm'e ve Altur Otomotiv'e 153,3 milyon TL'ye satıldığı açıklandı.

#DYOBY DYO BOYA - Şirketin Şirketimiz iç cephe boyası Teknoplast ürününde geliştirdiği yüzeye temas eden coronavirüsü ilk 30 dakika itibarıyla %97,86 oranında ve 24 saat içerisinde %99,99 oranında etkisiz hale getiren ürün geliştirdiği, Sağlık Bakanlığı tarafından da etkisinin onaylandığı açıklandı.

#DERHL DERLÜKS YATIRIM HOLDİNG - Şirket bağlı ortaklığı Havana Motor'un sermayesinin 20 milyon TL'den 100.000 TL'ye indirilmesine karar verildiği açıklandı.

#DIRIT DİRİTEKS - Orkun Arslan ile İmzalanan yatırım sözleşmesi kapsamında 1 milyon TL peşin ödeme yapılarak HALKB kredisi 24 ay vadeli %18 sabit faiz oranı ile yeniden yapılandırıldığı açıklandı.

#DZGYO DENİZ GMYO - Kobirate tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Notunun (TR) AA-, Kısa Vadeli Ulusal Notunun (TR) A-1, görünümlerinin ise Olumlu olarak belirlendiği açıklandı.

#EDATA E-DATA TEKNOLOJİ - Şirketin Şirketimiz güvenlik bilgileri ve vaka yönetimi çözümü üreticisi SecureGate S.r.l'nin distribütörü olduğu açıklandı.

#KLGYO KİLER GMYO - Muğla Marmaris'de yer alan 31.068 m 2 'lik arsanın 5 milyon dolar satın alınmasına ve bedelin peşin olarak ödenmesine karar verildiği açıklandı.

#KGYO KORAY GMYO - Elit Residence'deki dairenin 6,5 milyon TL'ye satıldığı açıklandı.

#KOZAL KOZA ALTIN - Koza Ltd.'nin İngiltere'deki dava sürecinde gelinen aşamada ilgili davacıların temyiz başvurusunun İngiltere Yüksek Mahkemesince reddilerek şirket lehine sonuçlandığı, Koza Altın'ı temsil eden kayyumların veya yönetim kurulu üyelerinin bu yetkilerinin Türk hukuku uyarınca belirleneceği açıklandı.

#METUR METEMTUR - Muğla Bodrum'da gerçekleştirilmesi planlanan gerçekleştirmeyi konut projesinin ve diğer gayrimenkul projelerinin inşaatı için Gündemir İnşaat'ı tamamının 275.000 TL bedelle satın alınması için sözleşme imzalandığı açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM - Şirketin mimari camlar ve otomotiv cam ihtiyaçlarına yönelik 4 milyar TL'lik iki yeni float hattı yatırımı yapılmasına karar verildiği, bu yatırımlar ile Türkiye'deki mevcut yıllık float üretim kapasitesinin %30 oranında artırılarak 2,6 milyon tona yükseltilmesinin hedeflendiği açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %24,69, aylık %1,77 arttı
 
Pandemide her 5 kişiden 3'ü kilo aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %24,69, aylık %1,77 arttı
Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1425 – 1450 arasında işlem aktivitesi ...
Toplam ciro yıllık %45,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
 
Sanayi üretimi yıllık %8,7 arttı
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Temmuz ayında İşsizlik Oranı % 10,6 'dan % 12,0 seviyesine yükseldi.
ABD: Enflasyonda riskler yukarı yönlü
ABD’de nihai ÜFE Ağustos ayında %8,3 oranında yükselerek, Temmuz ayında ...
 
Delta risk algısı yavaşlıyor
Piyasalar, delta varyantının ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağı risk algısından ...
Uluslararası piyasalar
Haftanın son işlem gününde hem Avrupa hem de ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yükselişler izledik.
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. TCMB tarafından yayınlanan Menkul Kıymet ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Cemaatlerde İktidar Kavgaları ve Gerçek İman
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri