Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme duyurusu yayımlandı
Kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme duyurusu yayımlandı
Bakan Yerlikaya: Hatay'da hak sahibi 10 bin 831 depremzedemiz yeni yuvalarına kavuştu
Bakan Yerlikaya: Hatay'da hak sahibi 10 bin 831 depremzedemiz yeni yuvalarına kavuştu
Bakan Tunç: Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemini başarıyla yürütüyoruz
Bakan Tunç: Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemini başarıyla yürütüyoruz
Genelkurmay Başkanı Gürak, Katar Genelkurmay Başkanı Al-Nabet ile görüştü
Genelkurmay Başkanı Gürak, Katar Genelkurmay Başkanı Al-Nabet ile görüştü
Bakan Şimşek: Net rezervler nisan başından itibaren 26,7 milyar dolar arttı
Bakan Şimşek: Net rezervler nisan başından itibaren 26,7 milyar dolar arttı
HABERLER>EKONOMİ
12 Ağustos 2021 Perşembe - 12:09

Ekonomik gelişmeler

Fiyatlamalarda dengelenme oluşana dek Amerikan doları talebi yüksek olacaktır. 1.1695-1.1620 destek, 1.1780-1.1810 ise direnç olarak izlenebilir.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Küresel makro takvim açısından haftanın tek ve en önemli günü geride kaldı. ABD’de takip edilen Temmuz ayı enflasyon verileri şu an için kısa vadeli ‘hızlı sıkılaşma’ risklerini bertaraf etme düşüncelerine katkı sağlayabilir. Diğer yandan ise Fed’in kendi yol haritasını dışına çıkmasını henüz beklemiyoruz.

Amerikan ekonomisinde Temmuz ayı enflasyonu normalleşme sektörleri olarak bilinen ve aylık artışlarda toplamın önemli bir kısmını oluşturan kalemlerdeki sınırlı sakinleme ile beklentilerden daha iyi bir performans ortaya koydu. Manşet TÜFE Haziran’da %0.9 artış gösterirken Temmuz’da ivmesini %0.5’e düşürdü, yıllıkta ise %5.4 seviyesinde takip edildi. Aynı dönemde çekirdek TÜFE Haziran’daki %0.9’luk artışın ardından %0.3, yıllık bazda ise %4.3 yükseliş sergiledi. Yeni araçlardaki satış fiyatlarının devam eden çip krizi nedeniyle yüksek seyrini koruduğu Temmuz ayında, gıda, enerji ve konut masraflarının da yükseldiği görüldü. Diğer yandan ise ikinci el araçlar, kıyafet gibi oynaklığı yüksek kalemlerdeki ivmenin ise şu aşamada kırıldığı görüldü. Eğilimi bir süre daha gözlemlemek ve trendin hangi noktada şekilleneceği başlıkları Fed’in “geçici yükseliş” tezini test etmek adına kritik önemde bulunuyor.

Beklentilerden daha düşük patikada yükseliş gösteren ABD enflasyonunun ardından bugün gözler ÜFE’nin seyrine çevrilmiş durumda. Öncesinde ise fiyatlamalarda nispeten stres azalışı gözlenmekte. Beklendiği ve olması gerektiği şekilde Amerikan doları ve tahvil faizlerinde geri çekilişler yaşanırken, hisse senetlerinde ise rotasyon isteği belirdi. Verinin hemen ardından S&P 500 ve Nasdaq vadeli endekslerinde rekor yüksekler test edilirken, kapanışlar ise ayrıştı. S&P ve Dow Jones’un rekor yenilemelerine bu kez Nasdaq geride kalarak ve rotasyonun ağır basması ile tepki gösterdi. DXY gün içerisinde 92.80-93.20 aralığında seyrederken, yukarı yön açısından ivmenin artışı noktasında yakından izlediğimiz ve dün sabah da parantez açtığımız 93.20 seviyesinin üzerinde kalıcı olamadığı görüldü. ABD’de 3y vadeli tahvilin ihracı sonrasında bu kez 10y vadeli kağıt takip edilirken, Hazine, 41 milyar dolar satışı 2.65x’lik yüksek talep ile gerçekleştirdi. Faiz seviyesi ise %1.34 oldu.

İlk etapta birbiri ile ilişkili değil gibi görünse de yakın hareket eden iki detaya da değinmek isteriz. Petrol fiyatları günü %1’in hemen üzerindeki yükselişlerle tamamlarken, yeni günde aktif kontratlar dalgalı seyrediyor. Bir yanda devam eden pandemi sürecinin etkileri Avustralya’da kapanma kararları, Japonya’da sürenin uzatılması ve Tayland’da yeni vaka sayılarında rekor yükseklere ulaşılması ekseninde takip edilirken, genel olarak Asya özelinde zorlanmalar ve talep kaynaklı endişeler söz konusu. Diğer yanda ise önemli bir siyasi çıkış gerçekleşti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, OPEC(+) üyelerine arzı daha hızlı artırmaları için çağrıda bulundu. Bu sabah petrol kontratlarındaki dalgalanmayı bahse konu çıkışa bağlıyoruz.

Piyasalar

ABD enflasyon verisinde yükselişin devam etmesine rağmen ivmedeki kırılım kısa vadeli risk iştahı açısından henüz sorun teşkil etmiyor. Bu nedenle Amerikan dolarında genele yayılır yükseliş olmayacağı ve primlenme isteğinin sınırlı kalacağına dair düşüncelerimizde değişiklik yok. Bugün yurtiçinde en önemli gündem maddesi TCMB’nin gerçekleştireceği Ağustos ayı PPK toplantısı olacak. Piyasa konsensüsüne paralel politika faizinin %19’da sabit tutulmasını bekliyoruz. Kamuoyu ile paylaşılacak olan metinde enflasyonun seyrine ve politika duruşuna dair yapılacak olası ek değerlendirmeleri ise yakından izleyeceğiz. Dün yerel varlıklar küresel risk iştahındaki seyirden negatif tarafta ayrışırken, bu durum hem lira hem de hisse senetleri için geçerli oldu. Emsal FX çaprazlarından ZAR %1, MXN %0.8 ve RUB %0.75 değer kazancı ile günü tamamlarken, Türk lirası BRL’nin %-0.63’lük zayıf performansı ile birlikte hareket etti. Hisse senetleri cephesinde ise devam eden bilanço döneminin etkileri, beklenti-gerçekleşme fiyatlamaları ve bilhassa son 2 günde seans içerisindeki kar realizasyonu isteklerinin etkili olduğu kanaatindeyiz. Bugün güne yatay-sınırlı olumlu bir başlangıç olabileceğini değerlendiriyoruz. PPK’dan farklı bir politika duruşu mesajı gelmediği takdirde günün ikinci yarısında global koşulların da izin verdiği durumda risk alma iştahı yeniden canlanabilir. Gün içerisinde 1408 ve 1394 puan seviyeleri geri çekilmelerde yakından takip edilebilir. Diğer yandan bu sabahın en önemli gelişmesi ise Güney Kore MB tarafından yapılan açıklamaya göre TCMB ile imzalanan 2.3t WON/17.5 milyar TRY swap anlaşması gelişmesi. Süresi 3y olacak ve iki taraf anlaşmanın uzatılmasını görüşebilecek. 2020 yılında Türkiye Güney Kore’ye 1.1 milyar dolar ihracat yaparken, 5.7 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.26 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.85 düşüşle 1410 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +4bp ile %17.71 olurken, ülke risk primi ise 397bp’da yatay seyretti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.44, FTSE 100 %0.83, DAX %0.35 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.59 düzeyinde performans sergiledi. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa’daki iyimserlik genel olarak korundu. Dow Jones %0.62, S&P 500 %0.25 ve Nasdaq %-0.16 ile günü tamamlarken; Bovespa %-0.12, Merval ise %2.13 ile takip edildi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları sınırlı-negatif seyrediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %-0.10, Hang Seng %-0.18, CSI 300 %-0.64 ve KOSPI %-0.45’te oluşmakta. 

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1408-1394 seviyeleri destek, 1420-1450 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.54-8.44 destek, 8.65-8.70 direnç olarak takip edilebilir. Fed cephesinden gelen 2023 sürprizinin ardından Amerikan doları fiyatlamalarındaki dalgalanma potansiyeli nedeniyle kısa vadeli işlemlerde gözlenen EUR- eğilim yerini 1.17-1.19 aralığında dalgalanmaya bırakabilir. Fiyatlamalarda dengelenme oluşana dek Amerikan doları talebi yüksek olacaktır. 1.1695-1.1620 destek, 1.1780-1.1810 ise direnç olarak izlenebilir

Kaynak:Orkun Gödek - Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Bakan Koca: "Devir değişti, artık aşı var"
 
TCMB: Güney Kore Merkez Bankası ile 2,3 trilyon KRW döviz swap anlaşması imzalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de sınırlı - olumlu yönlü bir açılış bekliyoruz. BIST ...
Türkiye’deki aylık istihdam artışı rekoru olarak kayda geçebilir
Yurtiçinde yarınki TCMB toplantısı gündemdeki önemini koruyor. Beklenti ...
TCMB: Enflasyona karşı zorlu politika denklemi
Temmuz ayında gerçekleşen fiyat artışı, Merkez Bankası açısından gevşemeye ...
 
Altın haftaya kayıpla başladı
Platin de satıcılı seanstan payını düşeni 962 dolar/ons seviyesine kadar ...
Tam bir pozitif korelasyon
Dünkü iki haber Türkiye için önemliydi: Fenerbahçe Etherium altyapısı ...
Finansal gelişmeler
Bugün içeride Haziran ayına ilişkin istihdam rakamları açıklanacak, ayrıca ...
 
Kıymetliler zorlu haftayı geride bıraktı
Altın geçtiğimiz hafta istihdam verisi sonrası oldukça sert bir fiyatlamayı ...
Günün gelişmeleri
Türkiye: Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi.
Piyasa gelişmeleri
Bu hafta Perşembe günü TCMB’nin faiz kararı, Cuma günü ise Fitch’in Türkiye’nin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri