Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme duyurusu yayımlandı
Kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme duyurusu yayımlandı
Bakan Yerlikaya: Hatay'da hak sahibi 10 bin 831 depremzedemiz yeni yuvalarına kavuştu
Bakan Yerlikaya: Hatay'da hak sahibi 10 bin 831 depremzedemiz yeni yuvalarına kavuştu
Bakan Tunç: Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemini başarıyla yürütüyoruz
Bakan Tunç: Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemini başarıyla yürütüyoruz
Genelkurmay Başkanı Gürak, Katar Genelkurmay Başkanı Al-Nabet ile görüştü
Genelkurmay Başkanı Gürak, Katar Genelkurmay Başkanı Al-Nabet ile görüştü
Bakan Şimşek: Net rezervler nisan başından itibaren 26,7 milyar dolar arttı
Bakan Şimşek: Net rezervler nisan başından itibaren 26,7 milyar dolar arttı
HABERLER>EKONOMİ
11 Ağustos 2021 Çarşamba - 13:30

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de sınırlı - olumlu yönlü bir açılış bekliyoruz. BIST 100 endeksinde 1420-1410 seviyeleri destek, 1450 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Global risk iştahı cephesinde farklı varlık sınıfları arasındaki eğilimlerin henüz ciddi bir negatif yaklaşıma sebep olmadığı görülüyor. Bir süredir ısrarla bahsettiğimiz üzere, ABD tahvil faizlerindeki kademeli yükselişin yeniden yaşanması ekonomiye olan güvenin de büyüme açısından teyidi konumunda. 10y vadeli tahvilde faizin %1.35-1.36 aralığına taşınması Temmuz dönemi ortasından bu yana en yüksek seviyelerin test edilmesi anlamına geliyor.

Cuma günü açıklanan ve güçlü bir momentuma işaret eden ABD istihdam piyasası verilerinin ardından Amerikan dolarındaki değer kazanımı tam anlamıyla genele yayılır eksende gerçekleşmiyor. Bu da hareketin boyutunu nispeten sınırlıyor. G-10 grubu içerisindeki baskılanma özellikle EUR özelinde etkisini hissettirirken, EURUSD paritesi ağırlıklı 1.17-1.19 bant aralığını koruma çabası içerisinde. Bugün ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı enflasyon verilerinin seyri faiz-USD eğiliminin etkileri açısından kritik olacak.

Piyasalar açısından içerisinde bulunduğumuz haftanın en önemli verisi bugün TSİ 15.30’da açıklanacak olan ABD enflasyon verileri olacak. Her ne kadar Fed’in takip ettiği gösterge kalemler konumunda olmasa da gidişatı kestirebilmek açısından imkan tanıdığı şüphesiz. Bloomberg Terminal üzerinde yer alan konsensüsler ise manşet enflasyonun yıllıkta %5.3, çekirdekte ise %4.3 seviyelerinde artış göstererek bir önceki aya kıyasla sınırlı gerilemesi şeklinde oluşmakta.

Enflasyon verisi öncesinde takip ettiğimiz 3y vadeli tahvil ihalesinde 58 milyar dolarlık satış %0.465 faiz ile yapılırken, b/c rasyosu 2.54x oldu ve Mart ayından bu yana en yükseği işaret etti. Güçlü talebin etkisiyle oluşan faiz düzeyi piyasanın 0.3bp altında oluştu. Bugün enflasyon cephesinde yukarı yönlü bir sürpriz ile karşılaşılması durumunda takip edeceğimiz ilk kısım DXY’nin 93.20 seviyesi ve üzerini test etme ihtimali olacak. Yukarı yön potansiyelinde teknik açıdan söz konusu seviyeyi önemsiyoruz. Düşüncemizde ise hali hazırda farklılık yok: Amerikan doları değerlenmesinde ciddi boyutlara gelinmesini henüz beklemiyoruz. Kısa vadeli dalgalanmanın ardından yeniden değer kaybı süreci gözlenebilir.

Yerel varlıklar cephesinde ise yarın takip edilecek olan PPK toplantısı öncesinde BIST 100’ün bilanço sezonu içerisindeki risk iştahı yüksek seyrinin korunduğu, seans içerisindeki kar satışlarının belirli sektör-hisseler ile sınırlı kaldığı görüldü. 100 endeks içerisinde 43 hisse günü yükselişle tamamlarken, 53’ünde düşüş yaşandı, 4’ü yatay seyretti. Perakendelerdeki eğilimin etkili olduğu günde BIMAS’ın yükselişe katkısı +5.6 puan olurken, SISE +1.2 puan ile izlendi. Kayıplarda ise EREGL -5.4 puan ile ilk sırada yer aldı ve bilanço sonrası yansımalara işaret etti. Türk lirası ise değer kazandı.

Piyasalar

Devam eden pandemi sürecine yönelik kaygılar korunmakla birlikte yüksek sesle dile getirilmezken, henüz risk iştahını bozucu etkiye de neden olabilmiş değil. Asya’da mobilitenin olumsuz etkilenmesi, Çin’de artan semptomlu kişi sayısı ve havalimanlarındaki trafiğin Aralık 2019 seviyesinin %40 altında seyretmesi gibi gelişmeler şu aşamada kalıcı olmaktan uzak değerlendiriliyor ve yaz dönemi mevsimselliğinin de etkisiyle hisse senetleri üzerinden ilgi korunuyor. Bugün açıklanacak olan ABD Temmuz ayı enflasyon verileri yatırımcıların odak noktasını oluştururken, günün ikinci yarısında her iki yönlü oynaklık yaşanması ihtimalini de artırıyor. Amerikan hazinesi dünün ardından bugün de borçlanma takvimini devam ettirecek ve 10y vadede 41 milyar dolar satış gerçekleştirecek. Enflasyon verisi ile aynı güne denk gelmesi nedeniyle faizlerin seyri kritik olacak. Başkan Biden’in 550 milyar dolarlık altyapı harcama paketi Senato’dan geçerken, Ağustos ayı ortalarında Temsilciler Meclisi’nde görüşülmesi bekleniyor. Yarın takip edilecek olan TCMB-PPK toplantısı öncesinde Türk lirası Latin Amerika FX çaprazları ile birlikte pozitif tarafta hareket ederken, Doğu Avrupa ve Asya para birimlerinde değer kayıpları görüldü. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.60 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.34 primlenmeyle 1434 puan seviyesinde oldu. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi 14bp gerileyerek %17.67’yi, ülke risk primi ise %1 düşüşle 394bp seviyesini işaret etti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %0.26, FTSE 100 %0.40, DAX %0.16 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.33 yükselirken, işlem hacimleri 5 gün ortalamalarının ağırlıklı gerisinde kaldı. Stoxx 600 endeksinde değer kazancı yedinci güne taşınırken, Euro Stoxx 50’de mevcut f/k 22.89’da oluşmakta. Amerika kıtası işlemlerinde genel olarak Avrupa seansındaki iyimserliğin korunduğu görüldü. Dow Jones %0.46, S&P 500 %0.10 ve Nasdaq %-0.49 düzeyinde performans sergilerken; Bovespa %-0.66, Merval ise %2.91 ile seyretti. Asya’da yeni gün fiyatlamaları karışık bir görünüme işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.49, Hang Seng %0.24, CSI 300 %-0.32 ve KOSPI %-0.63 ile oluşurken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4855 ile yuanda değer kazancını gösteriyor

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1420-1410 seviyeleri destek, 1450 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.54-8.44 destek, 8.65-8.70 direnç olarak takip edilebilir. Fed cephesinden gelen 2023 sürprizinin ardından Amerikan doları fiyatlamalarındaki dalgalanma potansiyeli nedeniyle kısa vadeli işlemlerde gözlenen EUR- eğilim yerini 1.17-1.19 aralığında dalgalanmaya bırakabilir. Fiyatlamalarda dengelenme oluşana dek Amerikan doları talebi yüksek olacaktır. 1.1695-1.1620 destek, 1.1780-1.1810 ise direnç olarak izlenebilir.

Haz-21 İsşizlik Oranı: %10.6

Haziran’da işsizlik oranı geçen sene aynı aydaki %13.0 seviyesinden bu sene Haziran’da %10.4’e geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre işsizlik oranı Mayıs ayındaki %13,1 seviyesinden %10,6'ya geriledi. İstihdam oranı ise %44.0’ten %44,9'a yükseldi. İşgücüne katılma oranı ise %50.7’den %50.2’ye geriledi. Bu düşüş işgücünde görülen 222 bin kişilik düşüş nedeniyle gerçekleşti. İşgücünün kompozisyonuna bakıldığında ise işsiz sayısının aylık bazda 823 bin kişi azaldığını istihdamın ise 602 bin arttığını görüyoruz. 602 bin kişilik artışın 163 bin kişisini tarım, 296 bin kişisini sanayi, 8 binini inşaat, 136 binini ise hizmet sektörü oluşturdu. Açılmanın ve turizm sezonunun başlamasıyla gördüğümüz bu artışın Temmuz’da da devam ettiğini ancak sonrasında ekonomik aktivite ve yangınlar nedeniyle turizmde beklenen yavaşlamanın istihdam verilerine negatif yansıdığına şahit olabiliriz.

Kaynak:Orkun Gödek - Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in dış ticaret hacminde yeni rekorlar
 
"Küresel İklim Değişikliği Fotoğraf Yarışması” başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’deki aylık istihdam artışı rekoru olarak kayda geçebilir
Yurtiçinde yarınki TCMB toplantısı gündemdeki önemini koruyor. Beklenti ...
TCMB: Enflasyona karşı zorlu politika denklemi
Temmuz ayında gerçekleşen fiyat artışı, Merkez Bankası açısından gevşemeye ...
Altın haftaya kayıpla başladı
Platin de satıcılı seanstan payını düşeni 962 dolar/ons seviyesine kadar ...
 
Tam bir pozitif korelasyon
Dünkü iki haber Türkiye için önemliydi: Fenerbahçe Etherium altyapısı ...
Finansal gelişmeler
Bugün içeride Haziran ayına ilişkin istihdam rakamları açıklanacak, ayrıca ...
Kıymetliler zorlu haftayı geride bıraktı
Altın geçtiğimiz hafta istihdam verisi sonrası oldukça sert bir fiyatlamayı ...
 
Günün gelişmeleri
Türkiye: Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi.
Piyasa gelişmeleri
Bu hafta Perşembe günü TCMB’nin faiz kararı, Cuma günü ise Fitch’in Türkiye’nin ...
Uluslararası piyasalar
S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden altısı günü kazanımlarla ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri