Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
HABERLER>EKONOMİ
27 Ocak 2021 Çarşamba - 13:46

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Bugün sona erecek 2021’in ilk FOMC toplantısı öncesinde küresel piyasalarda bekleyişler hakim. Amerikan doları yatay eksende işlemlerini devam ettirirken, euro kaynaklı haber akışı şu aşamada ciddi etki yaratabilmiş değil. Tahvil faizleri yakın dönem düşüklerine gerilerken, gelişmekte olan ülke para birimleri ise nispeten dirençli. Türk lirası Amerikan doları karşısında Cuma günü kapanışına kıyasla %1 değer kazancı ile yoluna devam ediyor. Yarın açıklanacak olan yılın ilk Enflasyon Raporu (ER) ve Başkan Ağbal’ın vereceği mesajlar yakından izlenecek.

Volatil işlemlere sahne olan ABD seansının ardından Microsoft’un satışlardaki iyimserliğe işaret eden bilançosu dışında hisse senetleri cephesinde yeni bir gelişme söz konusu değil. Global yatırımcıların tamamı bugün sona erecek FOMC toplantısı sonrasında Başkan Powell’ın ne tür mesajlar verebileceği sorusuna yanıt arama çabası içerisinde. Yaklaşık 1 haftadır iyice belirgin bir hal alan “yeni tema yoksunluğu” fiyatlamalar üzerinde de etkili oluyor. Düşük işlem hacimleri ve ağırlıklı yönsüz işlemler değerlemelerin ciddi yükseldiği bu ortamda temkinli duruşun bir adım öne çıkmasına imkan tanıyor. Amerikan dolarının yükselişine ara vermesi ve fakat DXY’nin 90.00’lı seviyelerdeki yataylaşması da bekleyişin bir diğer teyidi konumunda.

2021 yılı için genel konsensüs olan başlıklardan birisi global büyümedeki toparlanma beklentisi, diğeri ise zayıf Amerikan doları teması eksenli işlemlerin devam edecek olması. IMF’nin dün açıkladığı güncel WEO beklentilerine göre 2021’de küresel büyüme rakamı Ekim seviyesi olan %5.2’nin üzerinde gerçekleşerek %5.5 olacak. ABD için büyüme beklentisi %3.1’den %5.1’e yükseltilirken, Euro Bölgesi için %5.2’den %4.2’ye aşağı yönlü güncellendi. Şayet beklentiler dahilinde bir rakam gerçekleşecek olursa 2007’den bu yana en iyi performans takip edilecek. Ancak, IMF’nin ağırlıklı şekilde bu gibi tahminlerde geriden geldiğini ve güncellemelerde geç kaldığını not düşmek gerekiyor.

Haber akışını yaratmakta kısır kalan ortamda günün kenarda kalmış en önemli haberi ECB’nin Fed ile ayrışan para politikaları ve pariteler üzerindeki etkilerine yönelik çalışma başlatacağı şeklindeki Bloomberg değerlendirmesi oldu. Haberi takip eden 10 dakika içerisinde pariteye yönelik opsiyon işlemlerinde yaklaşık 2 milyar EUR düzeyinde hareketlilik olurken, bugün mesajları yakından izlenecek olan Başkan Powell sonrasında 1.2040-1.22 aralığına sıkışan EURUSD paritesinin bant dışına çıkmak isteyip istemeyeceği yakından izlenecek.

Pandemi kaynaklı vefatlar global çapta 100 milyon sınırını aşarken Avrupa’da aşı arzına yönelik endişeler kısmen yatırımcılar üzerinde etkili oluyor. Başkan Biden’ın ticaret sekreteri olarak önerdiği isim olan Raimondo’nun ilk açıklamaları ise ABD’nin Çin politikasında iyimser anlamda dönüş olmayacağı izlenimi yaratıyor. Böylesi ortamda Türk lirası diğer EMFX emsallerine kıyasla pozitif tarafta kalmayı başarırken gözler yarın gerçekleştirilecek olan ER sunumunda. Hisse senetleri ise neredeyse tamamen global eğilime çıpalı hareket etmeye devam ediyor.

Piyasalar

Gerek global gerekse yerel bazda fiyatlamalar açısından yeni tema yaratmakta zorluk çekilen işlemler baskı yaratmaya devam ediyor. Yakın dönem yükseklerinden gerileyen Amerikan doları ve tahvil faizlerine rağmen risk iştahının ivme kazanmakta zorlanması bu durumu açıklamaya yeterli. Genele yayılır yüksek değerlemeler ve yatırımcıların yeni pozisyon açmakta gösterdikleri ilgisizlik diğer değişkenler olarak öne sürülebilir. Öte yandan devam eden pandemi kaynaklı zorluklar, aşı sürecindeki muhtemel arz problemleri ve global büyümenin ilk çeyrekte sanılan kadar iyi patikada hareket etmeyebileceği beklentisi gibi faktörle de son zamanların öne çıkan başlıkları konumunda. Bugün konuşacak olan Fed Başkanı Powell’ın tüm bu beklentilerin ortasında nasıl bir yönlendirme yapacağı ve ortamı sakinleştirme görevini üstlenip üstlenmeyeceği ise merak konusu. Beklentimiz, iki hafta önce olduğu üzere Başkan’ın ekonomik değerlendirmelerinde kısa vadede ihtiyatlı, orta vadede ise riskleri yukarı yönlü belirterek dengeli tarafta kalmaya devam etmesi. Haftalık kapanış bazında DXY’nin 91.80 üzerinde bir oluşuma işaret etmediği ortamda “zayıf Amerikan doları teması” eksenli işlemler beklentimizi gözden geçirmeyi düşünmüyoruz. USDTRY paritesinin 200 haftalık hareketli ortalama seviyesi olan 7.37’nin aşağısında gelmesini kritik 7.30 bölgesine yönelim açısından önemsiyor ve yakından izliyoruz. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.80 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.27 ile 1536 puan seviyesinden gerçekleşti. Endeks, seans içerisindeki zayıflamasını teknik anlamda yakından izlenen 1510-15 seviyelerine dek genişletirken, alım yönlü gelen tepki kısa vade iyimserliğin oluşması açısından oldukça anlamlı. 10y vadeli tahvil faizinde son işlemler -7bp ile %13.16 seviyesinden geçerken, ülke risk primi ise %-2.5 ile 323bp düzeyinde oluştu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazançlarına işaret etti. İşlem hacimlerinin son 5 günlük ortalamalarına kıyasla %50’ye varan artış gösterdiği ortamda; Euro Stoxx 50 %1.12, FTSE 100 %0.23, DAX %1.66 ve Rusya (RTS, USD) grubu varlıkları %0.77 düzeyinde performans sergiledi. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla daha volatil ve yönsüz fiyatlamalar dikkat çekti. Majör ABD endekslerinde kapanışlar yatay-negatif olurken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları ise olumlu yönde ayrıştı. Bovespa %-0.78, Merval ise %4.20 ile izlendi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları genel olarak olumlu seyrediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %0.31, Hang Seng %0.18, CSI 300 %0.24 ve KOSPI %-0.22 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4704 ile yuan lehine oluşmakta.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1525-1515-1480 seviyeleri destek, 1570-1600 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.30-6.90 destek, 7.51- 7.73 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ediyor. Şu aşamada fiyatlamaları değiştirir ölçekte bölgeye ait önemli bir akışın gözlenmemesi parite işlemlerinde tek belirleyicinin global USD düşüncesi olmasına zemin hazırlıyor. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2150-1.2050 destek, 1.2300 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bir süre daha 1.20-1.23 bandındaki yataylaşma devam edebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de 6 kent daha 1 trilyon yuan gelir eşiğini geçti
 
Ekran başında çalışanlarda göz kuruluğu tehlikesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın 1850 Dolar/ONS'un üzerinde tutunmaya çalışıyor
Altın aşağı yönlü seyrini sürdürürken, üst üstü dördüncü günde de yeşilde bir kapanış yapamadı.
Ek yaptırımlar rafa kalktı
AB tarafından Türkiye’ye uygulanacak olan ek yaptırımların rafa kalktığı ...
USDTRY analizi
Geçtiğimiz hafta TCMB’nin beklentilere paralel faiz oranlarında değişiklik ...
 
Biden desteği
ABD Başkanı Biden, federal kurumların Amerikan ürünlerinin satın alınmasına ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. TCMB PPK toplantısı ...
Yeni haftada gündem yoğun
Yeni haftada yurtiçinde TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı yılın ilk ...
 
Borsalarda yön yukarı
Kısa süreli düzeltmelerle karşılaşan borsaların yönü yeni haftada tekrar ...
Haftalık piyasa takvimi 25-29 Ocak 2021
25-29 Ocak 2021 haftasında küresel piyasaların odağında FED’in faiz kararı var.
TL mevduat ve kredi faizleri geriledi
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 15 Ocak haftasında ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri