Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
4 Eylül 2020 Cuma - 10:40

Covid-19 sürecinde yüksek kolesterol riski artıyor

Koronavirüs pandemisi nedeniyle bir araya daha kolay gelen tüm bu etkenler yüksek kolesterol riskinde artışı da beraberinde getiriyor.

Covid-19 sürecinde yüksek kolesterol riski artıyor

Yüksek kalorili ve yağlı beslenmek, vitamin eksikliği ve hareketsiz bir yaşam tarzı... Özellikle koronavirüs pandemisi nedeniyle bir araya daha kolay gelen tüm bu etkenler yüksek kolesterol riskinde artışı da beraberinde getiriyor. Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, yaklaşan tehlike çanlarını susturmak için evde ya da sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek açık havada egzersiz yapmayı, bisiklete binmeyi, dans etmeyi önerirken “Beslenmenize dikkat ederek sağlıklı atıştırmalıkları tercih ederek bu zor dönemi kolesterol düzeyinizi sağlıklı bir seviyede tutarak geçirebilirsiniz” diyor.

Kolesterol, insan vücudu için hayati fonksiyonları yerine getiren yağ benzeri bir madde olarak tanımlanıyor. Hücre duvarları ve hormonların inşasında rol oynayan kolesterol ihtiyacımızın büyük kısmı vücudumuz tarafından üretilerek karşılanıyor, geri kalanı da yiyeceklerden sağlanıyor. Ancak yüksek kalorili ve yağlı beslenme tarzı, vitamin eksikliği ve çok  az egzersizin kanda kolesterol seviyesini artırdığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, “Halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL, kötü kolesterol LDL’nin kalp çevresinde birikmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmeye yardımcı oluyor. Bu nedenle kalp ve damar sağlığının korunması amacıyla kan kolesterol seviyelerinin normal değerlerde tutulması çok önemlidir” diye konuşuyor.

Sorumlular: Beslenme tarzı, obezite ve yetersiz egzersiz

Kanda kolesterolün yükselmesinden sorumlu olan faktörleri “beslenme tarzı, obezite ve yetersiz egzersiz” olarak sıralayan Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, yüksek kolesterol belirtilerini de şöyle özetliyor:

“Özellikle yüz bölgesinde oluşan sarı renkli yağ bezeleri, halsizlik ve yorgunluk hissi, ciltte lekelenmeler ve solukluk, göğüs ağrısı, baş dönmesi, vücudun bazı bölgelerinde morarmalar, geç iyileşen yaralar ve nefes darlığı kolesterol yüksekliğine işaret eder.”

Kolesterol tedavisinde ilaç kullanılıyor. Özellikle sigara içenler, diyabet hastaları, fazla kilolu kişiler veya aile öyküsü olan kişiler gibi kardiyovasküler hastalıklar için risk grubuna dahil olan hastalarda yüksek kolesterol inme veya kalp krizi gibi hayatı tehdit edici durumlara yol açabiliyor. Bu yüzden doktorunuza danışarak  kolesterol düşürücü ilaçlar almak gerekli  oluyor. Ancak uzun süre kolesterol düşürücü ilaç almak yerine hayat tarzımızda daha fazla fiziksel aktiviteye yer vermenin ve sağlıklı beslenmenin kalıcı çözüm sağlayacağına işaret eden Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, “Düzenli yapılan spor iyi kolesterol olarak bildiğimiz HDL değerini yükseltir ve kötü kolesterol LDL değerini düşürür. Düzenli spor ayrıca kan basıncı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve kalbi güçlendirir” diye bilgi veriyor. Tempolu yürüyüş, bisiklete binmek, yüzmek, dans etmek ve engebeli doğa yürüyüşleri kolesterolsavar egzersizler olarak öne çıksa da Covid-19 pandemi süreci nedeniyle bu tür etkinlikleri gerçekleştirmek her zaman mümkün olmuyor. Bu dönemde aktif yaşamdan uzaklaşıp hareketsiz bir döneme girdiğimizin altını çizen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, “Başvuran hastalarımızdan kolesterol seviyelerinde de artışa neden olduğunu gözlemliyoruz.  Ancak evlerimizde ve sosyal mesafe kurallarına da uyarak ayrıca toplu organizasyonlardan kaçınarak açık havada günlük aktivitelerde bulunabilir ve birçok hastalığı engelleyebiliriz” diye öneriyor.

Bu yiyeceklerden mutlaka tüketin

Hareketsiz yaşam tarzı kadar sağlıksız beslenme de kolesterol yüksekliği anlamına geliyor. Yeme alışkanlıklarının değiştirilmesinin önemine işaret ederken “Beslenme yoluyla 100 miligram kolesterolü almak, kandaki kolesterol seviyesini yaklaşık 2 mg/dl artırır. Bu nedenle, dengeli bir diyetin LDL seviyelerini düşürmede önemli bir faktör olduğu hatırda tutulmalı” diyor. Kolesterol düşmanı yiyecekler ise şöyle sıralanıyor:

  • Kepekli tahıllar ve baklagiller gibi lif yönünden zengin besinler,
  • Vitamin, çinko ve kükürt içerikli bileşenleri barındıran çiğ soğan, pırasa ve sarımsak,
  • Kalın bağırsakta kolesterolü parçalamaya yardımcı lifler içeren başta armut ve elma olmak üzere çeşitli meyve ve sebzeler,
  • Kolesterolü safra asidine dönüştüren gingeroller içeren zencefil,
  • Fındık, zeytinyağı, keten tohumu, ceviz ve buğday tohumu yağı gibi bitkisel yağlar,
  • Kolesterolü düşüren sterol içeren tofu gibi soya ürünleri,
  • Kardiyovasküler sistemi destekleyen, yüksek kaliteli omega-3 yaş asitlerini içeren ringa balığı, uskumru ya da somon gibi yağlı balıklar,
  • Maden suyu ve şekersiz çaylar.

Yüksek kolesterollüler dikkat!

Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, sözlerine son verirken yüksek kolestrollü olan ve özellikle kaçınılması gereken  yiyecekleri de “Kuzu eti, sığır eti ve domuz eti, salam ve sosis gibi yüksek oranda yağ içeren işlenmiş gıdalar, kabuklu deniz ürünleri, tam yağlı peynir, tereyağ, tam yağlı süt ve krema gibi yüksek yağ içerikli süt ürünleri, hamur işleri, hazır yiyecekler, şekerleme ve şekerli içecekler” diye özetliyor.

Hibya Haber Ajansı

 
Ekonomik gelişmeler
 
Güney Kore’de 2. kez plazma bağışı etkinliği düzenlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aynı anda yakalanmak çok tehlikeli olabilir
Havaların soğuması nedeniyle Ekim ayı itibariyle koronavirüs vaka sayısının ...
Cildi yenilemeye yardımcı 9 besin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, cildi yenilemeye yardımcı 9 besini ...
Maskeli yaşamda bu kurallara dikkat
Covid-19 pandemisi sürecinde günlük yaşantımızın vazgeçilmezi hatta en ...
 
Ultraviyole ışınlara dikkat
Çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıklarının, ileri ki yaşlarda ...
Yüzerken yapılan hatalar omuz ağrısına neden olabiliyor
Tüm vücudun çalıştırıldığı kas aktivitesinin yüksek olduğu bir spor dalı ...
Sebepsiz yorgunluk ve öfke nöbetleri tiroit habercisi
Kendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük ...
 
Çocukların eksik aşıları mutlaka yaptırılmalı
Prof. Dr. Nuran Salman, Çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya ...
COVID -19’a karşı lokal antiviral etki
Giovanni Belcaro ile Ezio Bombardelli yönetiminde İtalyan bilim insanları ...
Plastik kullanımını azaltmak için 7 öneri
Plastikler günümüzde mutfak gereçlerinden diş fırçasına, ofis malzemelerinden ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri