Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
4 Eylül 2020 Cuma - 10:39

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1060 – 1100 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST 100 Endeksi’nin ABD piyasalarındaki sağlıklı kar realizasyonunun ardından güne düşüşle başlamasını bekliyoruz. Yatırımcılar bugün ABD istihdam verileri ve USD/TL kurunu yakından izleyecektir. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1060 – 1100 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Bugünün Haberleri: Hisse Senetleri ? ALARK; Alarko Holding enerji işkolu sahiplik yapısında sadeleştirme / hafif olumlu Ekonomik Veriler ? 09.00: Almanya, fabrika siparişleri, %5-aylık, -%6-yıllık, Temmuz, ? 12.25: ECB, Villeroy konuşması, ? 12.30: BOE, Saunder konuşması, ? 14.30: Türkiye, REDK endeksi, Ağustos, ? 15.30: ABD, tarım dışı istihdam, 1.3 milyon, Ağustos, ? 15.30: ABD, işsizlik oranı, %9.8-aylık, Ağustos, ? 18.00: ECB, Lane konuşması.

Piyasalarda Bugün

EUR’nun değerli olup olmadığına yönelik ECB’nin resmi makamlarından gelen tartışma sesleri kısa vadeli risk iştahı üzerinde hareketliliğe neden olurken, ABD’de teknoloji hisseleri üzerindeki rotasyon isteği 3 Eylül işlemlerinde oynaklığın artmasına zemin hazırladı. Gün sonunda Wall Street endekslerinde son 3 ayın en zayıf performansı takip edilirken, Dow Jones cephesinde 2020 yılı kazançları yeniden negatife döndü. İşlem hacimleri ise majör 3 ana endeks için de son 1 aylık ortalamalarının üzerinde gerçekleşti.

ECB cephesinden yükselen EURUSD paritesi hareketliliğine dair “endişe” değerlendirmeleri son olarak FT makalesinde kendisine yer bulurken, son dönemin risk iştahı unsuru olarak öne çıkan indikatörü olan EUR’nun 2018’den bu yana test ettiği en yüksek seviyesinden gerilemesine imkan tanıdı.

EURUSD paritesi genel eğilimde 1.17-1.1950 aralığındaki seyrini “henüz” korumaya devam ederken, değerli Amerikan doları yaklaşımı farklı risk alma unsurlarının da zarar görmesine neden oldu. Bu kapsamda majör ABD endekslerindeki son hareketliliği değerlendirmek daha sağlıklı olabilir.

Öte yandan Nasdaq cephesinde beliren oynaklık artışı popüler tartışma konusu olan “teknoloji hisselerinden rotasyon başlama ihtimali” başlığını da bir kez daha gündeme getirdi. %5 değer kaybı takip edilen endekste Mart ayından bu yana takip edilen en zayıf eğilim söz konusu olurken, S&P 500’de ise söz konusu periyot Haziran’dan bu yana en kötü performansı ifade ediyor. Apple, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi önemli şirketlerin düşüşte ilk sıralarda olduğunu eklemek isteriz.

Dün yaşanan piyasa oynaklığını kısmen panik satışlarına, kısmen ciddi anlamda yükselen değerlemelere ve uzaklaşılan realiteye kısmen de uzun ABD tatili öncesindeki pozisyon ayarlama isteğine bağlıyoruz. Gelecek hafta ile birlikte daha rasyonel yaklaşımların yatırımcı nezdinde gündeme geleceği ve ECB toplantısı ile başlayacak süreç içerisinde global para politikalarının yeniden aktif rol alacağı kanaatindeyiz. Buradan hareketle paritenin haftalık kapanışta 1.1750 bölgesi aşağısında oluşup oluşmayacağına ve DXY’nin 94.00 bölgesi ve üzerine olası eğilimini yakından izleyeceğiz. Vadeli ABD endeksleri ve spot Asya fiyatlamaları ise tarım dışı istihdam verisinin takip edileceği günün başlangıcında satıcılı seyrin devam edebileceği izlenimi yaratıyor.

Yurt dışı fiyatlamalardaki böylesi hareketlilik ortamında yerel varlıklar ise zayıf seyrini sürdürmekle birlikte nispeten daha dirençli bir günü geride bıraktı. BİST 100 endeksi kapanışı 200 günlük hareketli ortalamasının bir kez daha gerisinde olurken, satışların boyutu -%0.70 ile sınırlandı. Ağustos ayı enflasyon rakamları liradaki son hareketliliğin yarattığı girdi maliyetleri baskısına işaret ederken, TCMB’nin yatırımcı ve ekonomistlerle gerçekleştirdiği toplantıda son dönem içerisindeki mevduat ve kredi faizlerindeki yükseliş ve atılan normalleşme adımları öne çıktı. Farklı yeni bir yönlendirme gerçekleşmezken, politika faizinde yükseliş sinyali ise verilmedi. Likidite önlemleri önderliğinde politika ayarlaması eğiliminin devam etmesini bekliyoruz. 

Haber Akışı

Global piyasalarda EUR değerlemesine yönelik tartışmalar yatırımcı kesimi üzerinde kafa karışıklığına neden olurken, risk iştahının da teknoloji hisseleri önderliğinde gerçekleşen satışla birlikte sendelemesine zemin hazırladı. Oynaklık göstergesi VIX endeksi güne 26.00’lı seviyelerden başlangıç yaparken, ABD seansı içerisinde 36.00 bölgesine dek yükseliş gerçekleştirdi. DXY oluşumu 22 günlük hareketli ortalamasına yakın seviyelerde 93.00 bölgesi sınırında oluşurken, EURUSD paritesi ise son dönem işlem yoğunlaşması bandı olan 1.17- 1.1950 aralığını muhafaza ediyor. Haftanın son işlem gününde ana gündem ABD’de açıklanacak olan Ağustos ayı istihdam piyasası rakamları ve fiyatlamalara yansımaları olacak. Türk lirası küresel çapta Amerikan dolarına olan talebin artış gösterdiği günde paritede -%0.61 düzeyinde performans sergileyerek GOÜ FX satış eğiliminde kendisine yer buldu. BİST 100 endeksi kapanışı -%0.70 performans ile 1076 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %13.27 oldu. Çarşamba günü işlemlerinde sergilediği düşüş performansı ile dikkat çeken 5y CDS ise 3 Eylül fiyatlamalarında %3 yükselişle 512bp bölgesinde takip edildi.

EMEA bölgesi işlemlerinde hisse senedi yaklaşımları İspanya grubu dışında genele yayılır satıcılı seyre işaret etti. Euro Stoxx 50 -%1.01, FTSE 100 -%1.52, DAX -%1.40 ve Rusya (RTS, USD) grubu ise -%0.94 düzeyinde zayıf performans sergiledi. İspanya IBEX 35 endeksi ise günü %0.13’lük sınırlı yükseliş ile pozitif yönlü ayrışma şeklinde tamamladı. Amerika kıtası fiyatlamalarında zayıflamanın boyutu ve oynaklık seviyeleri yükseliş gösterdi. Majör ABD endekslerinde teknoloji grubu önderliğinde değer kayıpları olurken, Nasdaq -%5 ile takip edildi. Dow Jones performansı gün sonunda -%3 olurken, 2020 yılı performansı -%0.86 ile yeniden negatife döndü. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da satış furyasına katılım sağlarken, Bovespa -%1.17, Merval ise -%0.17 düzeylerinde kapanış gerçekleştirdi. Asya’da haftanın son günü ise satış dalgasının devamına işaret ediyor. TSİ 08.00/ NKY 225 - %1.27, Hang Seng -%1.83, CSI 300 -%1.59 ve KOSPI -%1.32 düzeyinde oluşum göstermekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.8359 ile günler sonra yuanda değer kazancını ifade ediyor.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde son dönem hareketliliğin ardından üç önemli faktörün yakından takip edildiğini düşünüyoruz: 1- TRY performansı. 2- CDS’in gelişimi. 3- Faiz hadleri. Bir süre daha dengelenme arayışı devam edebilir. Teknik açıdan takip ettiğimiz seviyeler (haftalık bazda) 1062 ve 1144. Bandın dışına çıkılması ise farklı haber akışlarının tetiklemesi ile olabilir. USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini izleyeceğiz. Haftalık teknik kapanışta 7.4080 bölgesini takip ediyoruz. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.1700- 1.1950 bant hareketinin korunma çabalarını yakından izliyoruz. 1.16 bölgesinin üzerindeki eğilim genel EUR yaklaşımını desteklemeye devam edebilir. 1.1820 seviyesi üzerindeki oluşum 1.2100 potansiyelini canlı tutacaktır. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek uzun vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Henüz kalıcı EUR değerlenmesi beklentisinde olmamakla birlikte: i. Avrupa Kurtarma Fonu’na ait haber akışı (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda), ii. ECB’den gelen proaktif para politikası adımları (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda), iii. Mevcut risk iştahının EUR üzerinden gerçekleşmeye devam edeceği düşüncemiz (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda ancak devam etmesini bekliyoruz), iv. ABD dolarında alınan uzun yönlü pozisyonların çözülmekte olması gibi nedenlerle taktiksel talebin gündeme geleceğini düşünmemiz (Haziran ortasından bu yana devam eden beklentilerimiz, konsolidasyon sürecini yakından izliyoruz), v. Fed’in benimsediği yeni çerçeve ile birlikte düşük faiz ortamının uzun süre devam edeceğini değerlendirmemiz ve bunun da –ek risk başlıkları oluşmadıkça- Amerikan doları zayıf ortamı destekleyeceğini değerlendiriyoruz (henüz fiyatlamalarda yer almıyor).

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Amerikan borsalarında sert düşüş
 
Covid-19 sürecinde yüksek kolesterol riski artıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Amerikan borsalarında sert düşüş
Amerikan Borsaları teknoloji şirketleri öncülüğünde çakıldı. (İnvestaz Yatırım)
Enflasyonda kur ve para politikası etkileri izlenecektir
Türkiye’de tüketici fiyatları Ağustos ayında %0,86 artış gösterirken, ...
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %11,77, aylık %0,86 arttı
TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, ...
 
USDTRY – Gün içinde 7.4510 seviyesi görüldü
Bir süredir 7.3990 / 7.3000 arasında kalan USDTRY paritesi bugün itibariyle ...
Enflasyona rağmen Dolar/TL’de rekor
Tüketici fiyatları Ağustos'ta yıllık % 11.77 arttı. Tüketici fiyatları ...
Kıymetliler güzel başladığı günü, kötü bitirdi
Altın dünkü seansa coşkulu bir başlangıç yaptıktan sonra, 1992 dolar/onsa ...
 
USDTRY- 7.4071-7.2900 bandı arasında seyrediyor
USDTRY paritesi haftanın ikinci işlem gününde de 7.4071-7.2900 bandı arasındaki ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, beklentiden güçlü gelen ISM imalat PMI ve yeni siparişler ...
Günlerden ADP
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 25,660,482 – tedaviye pozitif ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri