Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
1 Eylül 2020 Salı - 11:56

Yüzerken yapılan hatalar omuz ağrısına neden olabiliyor

Tüm vücudun çalıştırıldığı kas aktivitesinin yüksek olduğu bir spor dalı olduğu için yüzme uzmanlar tarafından da önerilen aktivitelerin başında yer alıyor.

Yüzerken yapılan hatalar omuz ağrısına neden olabiliyor

Tüm vücudun çalıştırıldığı kas aktivitesinin yüksek olduğu bir spor dalı olduğu için yüzme uzmanlar tarafından da önerilen aktivitelerin başında yer alıyor. Ancak yüzerken sık yapılan bazı hataların omuz bölgesinde ağrıya neden olabileceğine işaret eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Gökhan Meriç, önemli uyarılarda bulundu.

 

Özellikle yaz döneminde en sevilen aktivitelerden olan yüzme enerji harcanması açısından da oldukça önemli. 1 km yüzme 4 km koşma kadar enerji harcanmasını sağlıyor. Ancak hem profesyonel sporcularda hem de yüzmeyi amatör olarak sürdüren kişilerde zaman zaman omuz bölgesinde ağrı sorunları görülebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Gökhan Meriç, yoğun yüzme, yapısal sorunlar ya da altta yatan farklı bir nedenden dolayı aktivite sonrasında ağrı şikâyetiyle başvuran hastaların bu dönemde arttığını söyledi.

 

YÜZME KAYNAKLI OMUZ YARALANMALARI

Omuz kaslarında tendinit (ödem), kol yukarı kaldırıldığında omuz kemiğinin omuz kasları üzerindeki sıkışma etkisinin artması sonucu olan omuz sıkışma sendromu, omuz ekleminde kıkırdak hasarı, pazı kasında tendinit yüzmeden kaynaklı sık görülen omuz yaralanmalarının arasında yer aldığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Bağdat Caddesi Polikliniğinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, “Eğer her yüzme sonrasında omuz ağrınız tekrarlıyorsa veya yüzme sonrasında 2 günden uzun süre ağrı çekiyorsanız bunun nedeni yukarıda belirtilen omuz sorunları olabilir” diye konuştu. Doç. Dr. Gökhan Meriç, bu durumu ortaya çıkaran nedenler arasında ise, fazla ve yoğun antrenman yapma, yeterli dinlenme süresi olmaması, kötü yüzme tekniği, kötü solunum tekniği, düşük esneklik, dengesiz omuz kasları, özellikle merkez (core) bölgede güçsüzlük ve kalça kas gücünde azalmanın yer aldığını anlattı.

KASLARDA ZAYIFLIK AĞRIYI TETİKLER

Omuz ve çevresindeki kaslarda zayıflık olan kişilerde, özellikle kulaç atma sırasında kolun baş yukarı kaldırılması ile omuz kasları omuz kemikleri arasında sıkışıyor ve suyu iterken zorlanmaya bağlı ağrı ortaya çıkabiliyor. Doç. Dr. Gökhan Meriç, bunun nedenini şöyle anlattı: “Omuz eklemi vücudun en hareketli eklemidir ve bu hareketini çevre kapsül yapısının esnekliği sayesinde yapar. Ancak yapısal olarak eklemleri daha gevşek olan kişilerde bu kapsül yapısına daha fazla yüklenme ağrı yaratır.”

 

YÜZÜCÜLERİN YÜZDE 40-60’ININ SORUNU

Daha çok profesyonel yüzücülerde ortaya çıkan ve yüzücülerin yüzde 40-60”nda görülen yüzücü omuzu sorununun ana sebebinin omuz kaslarında dengesiz gelişim ve kürek kemiğinde hareket sorunları olduğunu belirten Doç. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yüzücüler, sabahın erken saatlerinde başlayan yoğun egzersizler ve kas güçlendirme konusunda oldukça bilgilidirler. Ancak pek çoğunun bilmediği şey ise kas dengesizliği veya esnekliğin azalmasının aşırı kullanım yaralanmalarına neden olabileceğidir.”

 

AĞRI VARSA YÜZMEYE ARA VERİN

Omuz yaralanmalarını önlemek için, yüzmeden önce düzgün bir şekilde ısınmak ve sezon öncesi ve mevsimde özellikle kas güçlendirmesini arttırmak gerektiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç,  özellikle yoğun omuz ağrısı olduğu dönemlerde yüzmeye ara vermek gerektiğini söyledi.  Alınabilecek önlemler ve tedavi yaklaşımı konusunda şu bilgileri verdi:  “Omuza günde 3-4 defa buz uygulaması yapmak gerekir. Aynı zamanda 5-7 gün süre ile ağrı kesici kullanmak gerekir. Dinlenme ve tedaviye rağmen omuz ağrısı devam eden hastalara omuz MR görüntülemesi istenir. MR görüntüleme sonucuna göre hastanın tedavisi planlanır. Basit rahatsızlıklarda fizik tedavi, egzersiz ve omuz içi enjeksiyonlardan hastalar fayda görür. Tedaviye rağmen şikâyetlerin devam ettiği durumda kapalı olarak gerçekleştirilen müdahaleler gerekebilir.”

 


Hibya Haber Ajansı

 
Global borsalarda karışık seyir devam ediyor
 
Yıldırım-8 Savur operasyonu başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sebepsiz yorgunluk ve öfke nöbetleri tiroit habercisi
Kendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük ...
Çocukların eksik aşıları mutlaka yaptırılmalı
Prof. Dr. Nuran Salman, Çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya ...
COVID -19’a karşı lokal antiviral etki
Giovanni Belcaro ile Ezio Bombardelli yönetiminde İtalyan bilim insanları ...
 
Plastik kullanımını azaltmak için 7 öneri
Plastikler günümüzde mutfak gereçlerinden diş fırçasına, ofis malzemelerinden ...
Sağlıklı aşure tarifi: Hurmalı portakallı aşure
Birbirinden lezzetli ve pratik yemek tarifleriyle ilgiyle takip edilen ...
Pandemi boynumuzu büktü
Gelişen teknoloji ve hareketsiz yaşam tarzı sonucu ortaya çıkan ‘Boyun ...
 
Covid’in gözdeki belirtilerine dikkat
Yaz aylarında artış gösteren göz enfeksiyonları genellikle kuru, sıcak, ...
Güçlü bağışıklık için 5 beslenme önerisi
Bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudu pek çok hastalığa karşı dirençli ...
Koronavirüs tatil alışkanlıklarını değiştirdi
Koronavirüs salgını tüketicilerin tatil alışkanlıklarını da değiştirdi. ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri