Beijing, AR&GE harcamalarının 200 milyar yuanı aşıp 223,36 milyar yuana (29 milyar euroya) ulaştığı tek kent. Başkentte, 2018 yılında, inovasyona yapılan yatırımın göstergesi olan temel araştırmaya yönelik yatırım, ülke toplamının yüzde 25,5 kadarını temsil ediyordu. Beijing’in yüksek teknoloji firmalarının sayısı da ülkenin ilk sırasında.
Shanghai, geçen yıi AR&GE için 152,46 milyar yuanlık (20 milyar euroluk) yatırım yaparak ülkenin ikinci sırasında geldi. Shanghai araştırmacıları, 2019’da, Science and Nature gibi tanınmış akademik dergilerde 87 makale yayımladılar. Bu sayı, toplamın yüzde28,4’ünü ifade ediyor. Ayrıca 13 Shanghai girişimi, AR&GE alanının lideri olan Bilimsel ve Teknolojik İnovasyon Konseyi’nde temsil ediliyor.
Üçüncü sıradaki Shenzhen 2019’da araştırma geliştirme için toplam 132,83 milyar yuan (17,3 milyar Euro) harcayarak üçüncü sırada yer aldı. Çin’de teknoloji firmaları inovasyonun en önemli motoru olup Shenzhen’in büyük firmaları da bu alanın başlarında yer alıyor. Bu olgunun en çarpıcı örneği ise söz konusu yıl içinde 131,7 milyar yuan (17 milyar Euro) Ar&Ge harcaması yapan telekomünikasyon devi Huawei'dir.
Guangzhou’da ise 67,77 milyar yuanlık (8,8 milyar Euro) Ar&Ge harcaması yapıldı. Az gibi görünen bu tutar, ilk üç sırayı alan ile aranın açılmasından kaynaklanıyor. Ancak AR&GE yatırımı gayrı safi hasılaya göre oransal olarak ele alındığında, bunun başkenti Guangzhou olan Guangdong eyaleti için diğerlerinden daha düşük olmadığı saptanıyor.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı