Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yerli elektrikli ana hat lokomotifi ESKİŞEHİR-5000 Projesi'nde testlerin sürdüğünü belirtti. Uraloğlu, "Eylül 2025'te lokomotifimizi raylara indirmeyi planlıyoruz." dedi.
Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) tarafından geliştirilen ESKİŞEHİR-5000'in yol testlerinin Ekim 2024 itibarıyla TCDD Hasan Bey Depo Sahası'nda başlayacağını açıkladı. Lokomotifin, testler sırasında saatte 140 kilometre hıza ulaştığını vurguladı.
Yerli Üretim Oranı Yüzde 80'e Çıkacak
Uraloğlu, Eskişehir fabrikasında üretilen 5 megavat gücündeki lokomotifin hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapacağını ve Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikası alacağını aktardı. ESKİŞEHİR-5000 Projesi’nde, 115 yerli firma ile işbirliği yapılarak mevcutta yüzde 65 olan yerlilik oranının, seri üretimde yüzde 80'e ulaşacağını belirtti. Bu durum, demir yolu sektöründeki dışa bağımlılığı azaltacak.
Uraloğlu, ESKİŞEHİR-5000 Projesi'nin birçok yeniliği barındırdığını ifade ederek, lokomotifin cer motorlarının Türkiye'de tasarlanan en güçlü motorlar olduğunu, ayrıca tamamen yerli tasarımlarla üretilen araç gövdesi ve kontrol sistemine sahip olduğunu söyledi. Bu projeyle edinilen bilgi birikiminin diğer projelerde de kullanılacağını ve gelecekte ihracat fırsatlarının doğacağını belirtti.
Üniversite ve Sanayi İşbirliğiyle Geliştiriliyor
Bakan Uraloğlu, ESKİŞEHİR-5000 Projesi’nin Türkiye’deki üniversitelerle sanayi kuruluşlarının işbirliğiyle yürütüldüğüne dikkat çekti. TÜRASAŞ, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, ASELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi önemli paydaşların projede yer aldığını ifade etti. Proje kapsamında, TCDD Taşımacılık AŞ'ye teslim edilecek 95 adet ESKİŞEHİR-5000 lokomotifinin seri üretiminin hızla devam ettiğini sözlerine ekledi. Lokomotifin ana bileşenleri, ayrı ürünler olarak ihraç edilebilecek kritik teknolojiye sahip olup, mevcut lokomotiflerde de yedek parça ve modernizasyon amacıyla kullanılabilecek.