Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen "Güvenilir Gıdada Yeni Dönem" başlıklı basın toplantısında yaptığı açıklamalarda, tüketiciyi yanıltıcı ambalajlara kesinlikle müsamaha göstermeyeceklerini vurguladı. Yumaklı, "ALO 174 hattının yanı sıra, sosyal medya hesapları üzerinden gelen talep ve şikayetleri de dikkate alıyoruz. Ambalaj üzerindeki yanıltıcı bilgilere asla göz yummayacağız." dedi.
Bakan Yumaklı, taklit ve hileli gıdaların artık anlık olarak elektronik ortamda kamuoyuyla paylaşılacağını belirterek, bu ürünlerin listesinin bugünden itibaren guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinde yayımlanacağını açıkladı. Ayrıca, "Tarım Cebimde" uygulaması hakkında bilgi veren Yumaklı, bu platformda taklit ve tağşiş ürünlere ilişkin verilerin bulunmadığını, ancak kullanıcıların uygulamadan restoran veya işletmelerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kaç kez denetlendiğini öğrenebileceğini söyledi. Bu sistemin gönüllülük esasına dayandığını da sözlerine ekledi.
Çiftçi protestolarına da değinen Yumaklı, bu tür hareketlerin Türkiye'de beklenildiği gibi büyük bir etki yaratmadığını ifade etti. Çiftçilerin büyük çoğunluğunun bu eylemlere katılmadığını belirten Yumaklı, üreticilerin yaşadığı bazı fiyat sorunlarının da büyük oranda çözüldüğünü dile getirdi. Özellikle salçalık domates fiyatlarına ilişkin yaşanan sıkıntılarda devreye girerek, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla çözüm sağladıklarını belirtti.
Yumaklı, tüketiciye yönelik yanıltıcı ambalajlar konusunda hassas olduklarını vurgulayarak, ALO 174 hattı ve sosyal medya üzerinden gelen tüm şikayetlerin dikkate alındığını, yanıltıcı ifadeler içeren ambalajlara karşı cezai işlemlerde üst sınırları zorladıklarını kaydetti. Tarım alanlarına izinsiz bungalov yapılmasının yasal olmadığını hatırlatan Yumaklı, bu konuda gereken hukuki adımların atıldığını belirtti.
Fiyat dalgalanmalarının önlenmesinde planlı üretim ve organize tarım bölgelerinin önemine işaret eden Yumaklı, hal yasasında yapılacak değişikliklerin kısa süre içinde hayata geçirileceğini ve bu konuda Ticaret Bakanlığı ile ortak çalışma yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, tarımsal ürünlerde denetimlerin sürdüğünü, hem yerli hem de ithal ürünlerde kurallara uygun olmayanların imha edildiğini açıkladı.
En çok taklit ve tağşişin et ve süt ürünlerinde görüldüğünü belirten Yumaklı, ithal ürünlerde de bu sorunlara rastladıklarını ve aynı denetimleri uyguladıklarını ifade etti. Türkiye’nin tarımsal üretiminin bağımsızlığı açısından önemli olduğunun altını çizen Bakan, sürdürülebilir tarımın gelecek nesillere bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi.