Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz seçmenin mesajını okuruz, doğru okuruz, gerekeni yaparız
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
LGS için örnek soru ve çözümlü videoları yayımlandı
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Bakan Kacır: Ülkemizde elektrikli araç kullanımı hedeflerimizle uyumlu şekilde artıyor
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
Fırat Kalkanı bölgesinde tespit edilen 4 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 12:41

Uzman mikrobiyolog, Maymun Çiçeği virüsü hakkında merak edilenleri yanıtladı

Covid-19’un etkileri yeni azalmaya başlamışken viral salgınların ardı arkası kesilmeden yayılmaya devam ediyor.

Uzman mikrobiyolog, Maymun Çiçeği virüsü hakkında merak edilenleri yanıtladı

Covid-19’un etkileri yeni azalmaya başlamışken viral salgınların ardı arkası kesilmeden yayılmaya devam ediyor. Son verilere göre 16 ülkede görülen ve endişe yaratan Maymunçiçeği (Monkeypox) virüsü hakkında merak edilenleri Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek ADA ALVER yanıtladı.

Dünya’nın Pek Çok Ülkesinden Vaka Bildirimleri ve Karantina Kararları Geliyor…

Dr. Öğr. Üyesi İpek ADA ALVER, normalde Orta ve Batı Afrika’nın ücra köşelerinde rastlanan Maymun Çiçeği virüsünün, ilk kez 7 Mayıs’ta İngiltere’de görülmesinin ardından, İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra, ABD, Kanada ve Avustralya’da da görüldüğünü söyledi. Virüsün ilk kez 1958’de laboratuvardaki denek maymunlarında görüldüğünü ve sadece maymunlardan değil aynı zamanda sıçan, fare gibi kemirgenlerden de geçtiği için zoonoz hastalıklar arasında olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi İpek ADA ALVER, “İlk kez 1958’deki hayvanda görülmesinin ardından insana ilk bulaş 1970 yılında Kongo’da ve sonrasında da aralıklarla Orta ve Batı Afrika’da görülse de şu an için Dünya’nın pek çok ülkesinde görülmesinde Covid’in bağışıklık sistemini düşürmesi ve virüsün mutasyona uğrama ihtimali göz ardı edilmemelidir. Artık insandan insana geçişi olan maymun çiçeği virüsünün, yaz aylarının gelmesi ile birlikte turizm ve ülkelerarası seyahatin artması ve karantinanın kalkması ile birlikte vaka sayılarında yükselme olabileceği dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Bu nedenle, vaka sayıları artışı gözlemlenen Belçika, maymun çiçeği virüsüne karşı ilk 21 günlük karantina uygulamasını başlatan ülke, Hollanda ise maymun çiçeği virüsünü bildirilmesi zorunlu hastalıklar arasına alan ülke oldu.” diyerek maymun çiçeği virüsü hakkında bildirilen vaka sayılarındaki artışa dikkat çekti

Pandemi Haline Gelmesi ve Türkiye’de de vaka sayılarını görülmesi muhtemel olsa da ölümcüllük “oranı yüksek olmaz.

Dr. ADA ALVER, yaklaşık 6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan Covid-19 salgınından sonra yeni bir virüs olan maymun çiçeği virüsünün Dünya ülkeleri arasında hızla yayılması endişe yarattığını vurguladı. Dr. ADA ALVER, “Maymun çiçeği virüsü, farklı kıtadaki ülkeler arasında yayılım göstermeye ve insandan insana geçmeye başladı. Pandemi haline gelmesi ve Türkiye’de vaka sayıları görülmesi muhtemel olsa da ölümcüllük oranının düşük oranlarda kalacağını düşünüyorum. Şu an için ölüm oranları az olsa da virüsün mutasyona uğrama ve yayılımı artma ihtimaline karşı riskler göz önünde bulundurulmalı.” diyerek, vrüsün ölümcüllük oranı konusunda şu an endişe duyulacak bir durum olmadığı şeklinde açıklamalarda bulundu.

Deride Kaşıntı, Kızarıklık ve Döküntüler Varsa Dikkat

Maymun çiçeği virüsü, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşsa da insandan insana da yakın temas, cinsel ilişki, derideki lezyonlar ve vücut sıvıları ile temas, tükürük gibi partiküllerin havaya karışması sonucu damlacık yoluyla bulaşma, ortak eşya kullanımı ve enfekte hayvanlara temas ya da etlerinin iyi pişmemiş halde tüketilmesi ile bulaştığını belirten Dr. Öğr. Üyesi ADA ALVER, “Hastalığın kuluçka süresi 6-13 gün arasında olup, öncelikle ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı ile başlayıp lenf bezlerinin şişmesi (lenfadenopati) sonucu hastalığa özgü deride kızarıklık, kaşıntı ve acı hissi, içi su dolu kabarcıkların ve lezyonların oluşması gibi belirtilerle kendini gösterir. Derideki lezyonlar öncelikle yüzde başlayıp el içi ve ayak tabanı, ağız içi, cinsel organlar ve gözün kornea tabakasında da görülmektedir. Bu belirtileri gösteren kişilerin hastaneye bildirimde bulunmaları ve kendilerini izole etmeleri gerekiyor.” dedi.

Bebekler, Çocuklar ve Hamileler Daha Çok Risk Altında

Çiçek hastalığına neden olan Poxviridae ailesine neden olan virüs yapılarından olduğundan bebek, çocuk, gençler ve hamileler ile bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde ölümlerin görülebileceğini belirten ADA ALVER, “virüsün ölümcüllük oranı henüz az olsa da anneden bebeğe plasentadan geçtiği için en çok dikkat etmesi gereken grup arasında yer alıyor. Diğer yandan maymun çiçeği virüsü semptomları 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçse ve ölümcüllük oranı az olsa da deride lekelerin kalması ve görme kayıpları gibi hasarlar bırakabilmektedir.” diyerek maymun çiçeği virüsüne karşı risk grubunda olan kişileri belirtti.

Maymun çiçeği Virüsüne Karşı Aşı ve Antiviral İlaç Çalışmaları Devam Ediyor…

Enfeksiyon hastalıklarında en önemli kuralın hastalığa yakalanmaktan korunma olduğunu belirten ADA ALVER, “enfekte hayvanlara temastan ve enfekte bir hayvanla temas etmiş malzemelere temastan kaçınmak, etleri iyi pişirmek, el hijyeni, enfekte kişilerle temastan kaçınmak ve karantina altına almak, mümkünse seyahatleri ertelemek, maske takmak, korunmalı cinsel ilişkide bulunmak ve ortak eşya kullanımından kaçınmak hastalığa karşı alınabilecek önlemler arasındadır. Kendisinde belirtilen semptomları yaşayanlar ve şüpheli ülkelere seyahat edenler için maymun çiçeği virüsü teşhisinde PCR testi kullanılmaktadır. Birincil nesil çiçek aşısı olanların bu hastalığa karşı daha dirençli olduğu bilinmektedir. Şu an henüz aktif kullanımda olmasa da EMA-Avrupa İlaç Ajansı ve ABD, FDA Tecovirimat isimli antiviral ilacın tedavide kullanılması yönünde öneriler bulunmaktadır.” Maymun çiçeği virüsünden korunmak için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetti.

Hibya Haber Ajansı

 
Piyasa gelişmeleri
 
Bakan Soylu: "1 ton 117 kg metamfetamin kristal ve sıvı ele geçirildi"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diş ağrısına iyi gelecek uygulamalar
Diş ağrısı en sık görülen ağız ve diş hastalıkları arasında yer alıyor. ...
Maymun çiçeği virüsü hakkında bilmeniz gerekenler
Son dönemlerde dünyada hızla yayılmaya başlayan ve maymun çiçeği virüsü ...
Pandemi gözaltı morluğu şikayetlerini artırdı
Genetik faktörlerin yanı sıra, yaş alma, aşırı stres, sağlıksız beslenme ...
 
Obeziteyle mücadelede doğru beslenme öğretilmeli
Türkiye’nin obezitede Avrupa’da birinci ve dünyada 3.-4. sırada olduğunu ...
Dikkat, Covid-19 ile Alerjik Rinit belirtileri karışabilir
Havaların ısınmasıyla artan polen ve akarların duyarlı kişilerde ortaya ...
1 milyon gönüllü doğa için birleşti
Başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıkların korunması amacıyla 29 yıldır ...
 
Çilek tüketmeniz için 8 önemli neden
İlkbahar ve yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan çilek sadece ...
Aralıklı oruç diyeti her gün uygulanmamalı
Havaların ısınması ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte son yılların ...
En sık alerjiye neden olan besin: İnek sütü
Besin alerjisinin gözlenme oranının kümülatif şekilde yükseldiğinin altını ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri