Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
7 Ekim 2020 Çarşamba - 11:31

Trump'ın müzakerelerin durduğunu söylemesi

Yurtdışı piyasalardaki iyimserliğin azalması ile S-400 konusunun endeks üzerinde sınırlı etki yapabileceğini düşünüyoruz. Endeks 1.145 desteğinin üzerinde kalarak günü artıda kapatmak isteyebilir(Ziraat Yatırım)

Trump ın müzakerelerin durduğunu söylemesi

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Piyasalar için önemli bir katalizör olan teşvik beklentileri, Trump'ın müzakerelerin durduğunu söylemesiyle seçim sonrasına ötelenmiş gözüküyor. Piyasalar Trump'ın açıklamasına ilk etapta negatif tepki verse de mali teşviklerin seçimlerden sonra olsa bile bir şekilde geleceği beklentileri satış dalgasını hafifletmiş gözüküyor. ABD'deki zayıf kapanışa karşın bu sabah Asya'da alımların görülmesi ABD vadelilerini de hafif de olsa destekliyor. Yurtiçinde ise dün S-400 konusunun tekrar gündeme gelmesi piyasalar üzerinde hafif baskı yarattı. Diğer yandan, dünkü dolar cinsi eurobond ihracının beklentilerden sınırlı da olsa daha iyi bir faizle gerçekleşmesi atılan normalleşme adımlarının bir sonucu olarak değerlendirmek mümkün. Kısa vadeli söz konusu adımların endeks fiyatlamasında baskın olmaya devam edebileceğini ve yurtdışı piyasalardaki iyimserliğin azalması ile S-400 konusunun endeks üzerinde sınırlı etki yapabileceğini düşünüyoruz. Endeks 1.145 desteğinin üzerinde kalarak günü artıda kapatmak isteyebilir.

 
       

 

 

MAKROEKONOMİ

        
Trump'ın teşvik görüşmelerini durdurarak gelecek ay gerçekleşecek seçimlerin sonrasına ertelemesinin ardından Wall Street dün ekside kapanırken, bugün borsalarda Wall Street'e göre daha ılımlı hareketler gözlenmekte. Dolar ise kısmi değerlenme eğiliminde. Trump seçimlerden sonrası için ise daha kapsamlı bir canlandırma paketi sözü verirken, Biden ile 15 Ekim'deki seçim münazarasına katılmayı planlıyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında teşvik paketinin büyüklüğü ve içeriği konusunda uzlaşma sağlanamadığı bir ortamda Fed Başkanı Jerome Powell'ın yeterli mali destek olmazsa Amerika'da toparlanmanın zayıflayacağı uyarısında bulunduğunu ve çok fazla teşvikin sorun yaratmayacağını söylediğini görüyoruz. Koronavirüs vaka sayılarındaki yeniden artışla birlikte ECB Başkanı Lagarde hükümetlerden mali desteği yakın zamanda sonlandırmamalarını istedi. Gelecek haftaki IMF-Dünya Bankası toplantıları öncesi IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ikinci ve üçüncü çeyreklerdeki gelişmelerin beklenenden biraz daha iyi olduğunu tahmin ettiklerini ve bunun, 2020 yılı için küresel tahminlerinde sınırlı yukarı yönlü revizyona izin verdiğini, bununla birlikte 2021'de kısmi ve düzensiz bir toparlanma öngörmeye devam ettiklerini vurguladı.
 
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, TSİ 21'de Fed'in, 15-16 Eylül tarihli FOMC toplantı tutanakları yayınlanacak. Fed toplantı tutanaklarında, son toplantıda açıkladığı ortalama %2'lik enflasyon hedefine ilişkin yeni para politikası çerçevesine ait detaylara bakılacak. Ayrıca TSİ 21 ve 22'de New York Fed Başkanı John Williams'ın, TSİ 21.15'te Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin ve TSİ 23.30'da Chicago Fed Başkanı Charles Evans'ın konuşmaları izlenecek.
 
Yurt içi tarafta ise, TSİ 17.30'da eylül ayı Hazine nakit bütçe dengesi verisi takip edilecek. Öte yandan, TSİ 17'de eylül ayı DHMİ yolcu istatistikleri yayınlanacak.
 
Ağustos ayı DHMİ yolcu istatistikleri'ne göre, iç hat yolcu sayısı aylık %25 artarken geçen yılın aynı ayına göre %37,5 azalmış, dış hat yolcu sayısı ise aylık %136 artarak 3,8 milyon kişiye çıkarken, geçen senenin aynı ayına göre %73 düşük kalmıştı. Veriler turizm tarafında kıpırdanma olduğunu fakat geçen senelere göre oldukça düşük olduğunu göstermekte. TCMB'de son toplantı özetinde seyahat gelirlerinde kısmi artış olduğuna vurgu yapmıştı. Eylül ayına ilişkin veriden en azından aylık trendin devam edip etmediği takip edilecek.
 
Hazine eylül ayı iç borçlanma stratejisinde 10 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 15,6 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 5,6 milyar TL net iç borçlanma ödemesi yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 10 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine eylül ayında yaklaşık 8,7 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ki salgın sonrası en düşük rakam. Net iç borçlanma miktarınınsa 6,9 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Böylece iç borç çevirme rasyosu %33,8 gerçekleşti ki bu da Kasım 2018'den beri en düşük rakam. Dış borçlanma tarafına bakıldığında, Hazine eylül ayında yurt dışı borçlanmaya gitmedi. Stratejiye göre 0,9 milyar TL dış borç ödeyicisi olduğunu varsaydığımızda toplamda 0,9 milyar TL net dış borç ödeyici konumunda. Net borç ödemesinin böylece eylül ayında 7,8 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosu'nda Hazine hesabı 184 milyar TL'den eylül sonunda 117 milyar TL'ye geriledi, bunun sonucunda Hazine nakit dengesi hesabının açık vereceğini tahmin etmekteyiz. Sonuç olarak Hazine'nin eylül ayında net borç ödeyici konumda olduğunu ve nakit dengesinin ise açık verdiğini tahmin etmekteyiz.
 
Hazine geçen ay altın ve YP cinsi borçlanmaya gitmedi.
 
                                           

Dün TCMB eylül ayına ilişkin fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporda çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık bazda arttığı ama eğilimlerinin ise azaldığı vurgulanmakta.

  • Hizmet fiyatlarında yıllık enflasyonun gerilediği, bu duruma ulaştırma hizmetlerindeki belirgin düşüşün katkı yaptığı lokanta ve kira grubundaki yıllık enflasyondaki düşüşün  bunu desteklediğinin altı çizilmekte. Ayrıca eğitimde uygulanan KDV indiriminin fiyatlara olumlu yansıdığı vurgulanmakta.
  • Temel mal grubunda enflasyonunun yıllık bazda arttığı, bundaki temel faktörün kurdaki gelişmelerin ve talep koşullarının etkisiyle dayanıklı mallardaki fiyat artışlarının olduğu belirtilmekte. Burada otomobildeki fiyat artışlarına sebep olarak ÖTV değişikliklerini etkili olduğu belirtilmekte. Giyim ve ayakkabı grubunda yıllık enflasyonun gerilediği, diğer temel mal gruplarında ise birikimli döviz kuru etkilerine bağlı olarak arttığı vurgulanmakta.
  • Enerji grubunda aylık enflasyonun arttığı, yıllık enflasyonun ise azaldığı belirtilmekte. Yıllık enflasyondaki düşüşe doğalgaz fiyatlarındaki yüksek bazın etkisiyle düşüş sebep gösterilmekte. Ayrıca elektrik fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemde grup enflasyonuna yukarı yönlü baskı yapabileceğinin altı çizilmekte.
  • Gıda ve alkolsüz içeceklerin yıllık enflasyonunda artış olduğu, bunda işlenmemiş gıda grubundaki artışın temel faktör olduğu belirtilirken, işlenmiş gıda yıllık enflasyonundaki artışın da buna  sebep olduğu vurgulanmakta.
  • Yurt içi ÜFE'de yıllık enflasyonun arttığı bunda döviz kuru gelişmelerinin etkili olduğu belirtilmekte. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış eğilimlerinde artış olduğu ve TÜFE üzerinde üretici fiyatları kaynaklı baskıların güçlendiği ifade edilmekte.

Dün TCMB tarafından eylül ayı reel efektif döviz kuru açıklandı. Döviz kurundaki gelişmelerin etkisiyle endeks %2,5 azalarak tarihi rekor düşük seviye olan 62,21 seviyesine geriledi. Olumlu bir nokta olarak ise son eylül ayı İSO imalat PMI raporunda da vurgulandığı gibi kur gelişmeleri ihracatçılara rekabet gücü kazandırmakta ki son açıklanan geçici dış ticaret verilerine göre 16 milyar USD ile eylül ayı ihracat rekoru kırıldı.


ŞİRKET HABERLERİ 

Katmerciler Araç Üstü Ekipman (KATMR, Nötr): Sermaye Artırımının Gerekçesi ile Sermaye Artırımından Elde Edilecek Fonun Kullanım Yerleri Hakkında Şirket Yönetim Kurulu'nun 27.08.2020 Tarih ve 2020/22 sayılı kararı 06.10.2020 Tarih ve 2020/27 sayılı kararı ile güncellenmiştir. Katmerciler Araç Üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 450mn TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 75mn TL olan çıkarılmış sermayesi, tamamı nakden olmak suretiyle %190 oranında bedelli olarak 142,5mn TL artışla 217,5mn TL'ye çıkarılacaktır. 700bin TL olması beklenen masraflar düşüldükten sonra 141,8mn TL kaynak elde edilmesi planlanmaktadır.

Şirketin özkaynaklarını güçlendirmek ve başta savunma sanayi alanındaki projelerin finansmanı sağlamak üzere yapılacak sermaye artırımı sonucunda elde edilecek kaynağın aşağıdaki şekilde kullanılmasına karar verilmiştir.

Şirketin vadesi gelen finansal borçlarının ve işletme sermayesi ihtiyacının fonlanmasında şirketin hâkim ortaklarından sağlanan fonlardan 37.553.668,93 TL'si sermaye artırım işleminde mahsuben kullanılacaktır. Sermaye artırımından elde edilecek kalan 104.246.331,07 TL'lik kaynak ise 25.000.000 TL'lik kısmının şirketin savunma sanayi alanında üstlendiği 26.07.2019 tarihli alınan 20.770.000 ABD Dolarlık yurtdışı kaynaklı HIZIR projesi için mevcut durum itibarıyla 44.000.000 TL harcama yapılmış olup, 15 araç tamamlanıp sevk edilmiştir. Söz konusu proje için ilgili fonun 19.000.000 TL'lik kısmı kullanılacaktır. Kalan 6.000.000 TL'nin ise KAP'ta duyurulan O-İKA 2 projesi ve ihale süreçleri devam etmekte olan projelerin finansmanında kullanılması planlanmaktadır. 24.246.331,07 TL'lik kısmının İşletme sermayesi ihtiyacı kapsamında şirketin personel giderleri, genel yönetim giderleri, pazarlama ve Ar-Ge giderleri ile birlikte tedarikçi ödemelerinde kullanılması planlanmaktadır.  55.000.000 TL'lik kısmının ise finansal borç ve faiz geri ödemelerinde kullanılması planlanmaktadır.


SEKTÖR HABERLERİ 

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, TLMAN.E payları 07/10/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 21/10/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

SPK'nın 30/06/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-30 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

Ulaştırma: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, limanlarda eylül ayında ve ocak-eylül döneminde elleçlenen yük miktarlarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ocak-eylül döneminde limanlarda elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %2,8 artış kaydederek 367,6mn ton oldu. Eylülde elleçlenen yük miktarı ise 42,6mn ton olarak gerçekleşti.


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Doğuş Holding (DGHOL): Şirketin %100 iştiraki olan Doğuş Gayrimenkul Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi unvanlı şirketin tüm aktif ve pasifleri ile şirkete devri işleminin 2 Ekim 2020 itibariyle tescil edildiği duyurulmuştur.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR Tespit Kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında, dün, ilk 500bin adet ürün teslimatı tamamlanmıştır. DMO ile yapılan anlaşmanın operasyonel büyüklüğü sebebi ile ürünün saha validasyon ve lojistik operasyon çalışmaları beklenenden uzun sürmüş ve bu sebepten ötürü ilk 500bin adetlik teslimat dün tamamlanabilmiştir.

Reysaş Taşımacılık (RYSAS): Yönetim Kurulunun 06/10/2020 tarih ve 578 sayılı kararına istinaden; Şirketin Türkiye Finansal Raporlama Standartları(TFRS)'ye göre hazırlanan konsolide finansal tablolarında, Maddi Duran Varlıkları arasında yer alan arazi, arsa ve binaların, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) Madde 16- Maddi Duran Varlıklar Standardı'na uygun olarak finansal tablolarına gerçeğe uygun değerleri ile yansıtılmasına ilişkin muhasebe politikası değişikliğine gidilmesine karar verilmiştir. Bu karar neticesinde gerekli gayrimenkul değerleme çalışmalarına başlanmıştır. Yapılacak olan gayrimenkul değerlemeleri sonucunda oluşabilecek tüm potansiyel değer artışlarının, şirketin Özkaynaklarına olumlu etki yapması beklenmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,38 seviyesinden %11,45 seviyesine yükseldi. TCMB dün geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %12,48'den) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 250,4 milyar TL ile 155 milyar TL'si (10 milyar TL 3 aylık,%6,75 + 145 milyar TL 1 aylık,%11,57) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 75 milyar TL'si BİST'te, 12,6 milyar TL'si BAPP'ta ve diğer geri kalan 7,8 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75'ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,78 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,73-%0,79 bandında hareketin ardından, %0,74 seviyesinden günü düşüşle kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde kayda değer bir değişim gözlenmedi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5 baz puan civarında sınırlı hareketler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
5 terörist etkisiz hale getirildi
 
$1 trilyon daha
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalar haftaya pozitif bir başlangıç yaptı
Paladyum da diğer kıymetliler gibi yeşilde kapattığı bir günü geride bırakırken, ...
Piyasaların yönü
Risk İştahının Olumlu Seyretmesiyle Haftaya Yükselişle Başladı… Global ...
Trump taburcu oldu
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 35,414,071 – tedaviye pozitif ...
 
Kıymetlilerin toparlandığı bir hafta geride kaldı
Paladyum haftanın en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne çıkarken, ...
Ekonomik Gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış beklemekteyiz. (Deniz Yatırım)
Trump’ın sağlık durumu karışık
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 34,947,081 – tedaviye pozitif ...
 
Geçen haftanın özeti
Haftaya, Pazar günü Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında sabah saatlerinde ...
2020 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleşen kur hareketlerinin olası etkileri
2020 yılının üçüncü çeyreğinde (Temmuz – Ağustos - Eylül) salgın kaynaklı ...
Enflasyon çift hane kalıcı
Türkiye tarafında Eylül ayı enflasyon verileri 5 Ekim Pazartesi günü saat ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri