Siemens Ev Aletleri sponsorluğunda yeni medya alanında bilimle sanatı buluşturan PLUGIN’in bu seneki konseptinde RW [post-] ile hammaddenin nasıl işlendiğini göstererek, ilk yıldan aldığı verileri dijital sanatlar üretimi ile harmanlıyor.
Esra Özkan küratörlüğünde 8. Plugin Istanbul, sanatçılar tarafından üretilen, maddenin işlenmiş halini izleyiciyle RW. [post-] teması ile buluşturarak; insan-makine iletişimindeki akışa, yapay reprodüksiyonlara, yapay zekaya, birbiri içine geçen ve ayrılan yeni medyanın estetik dili ile sınırlı kalmayan bir yapıya odaklanıyor. Plugin Istanbul, biyo sanat gibi alanlara ve gelecek üzerine çokça düşündüğümüz bu günlerde yeniden üretmek üzerine çaba sarf ettiğimiz inşayı merkeze alıyor. Tüm bu yapı içerisinde «post-» bugünün insanını, sanatçısını, araştırmacısının derinine inen bir kurgu içerisinde sanatseverleri keşfe davet ediyor.
Akıllı teknolojiler artık hayatın bir parçası
Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ekin Sarfati, “Evin içinde veya dışında, yaşamın tüm alanlarında ev aletleri ile rahatça bağlantı kurulmasını sağlayan, yaşamın dinamizmine kolayca ayak uydurabilen akıllı teknolojiler artık hayatlarımızın bir parçası. Özellikle her zamankinden daha fazla evde bulunduğumuz pandemi günlerinde, ihtiyacı tahmin eden, tüketiciye değer ve verimlilik sunan iSensoric ve bağlanabilirlik özelliklerine sahip, teknolojik anlamda önce çıkan ev aletlerimizin hayatımızı evde kesintisiz sürdürebilmek için birer temel yapı taşı olduğunu deneyimledik. Bu süreçte Siemens Ev Aletleri olarak ankastre ürünlerimizin heyecan veren yenilikçi teknolojilerine ve ev aletlerine uzaktan erişim sağlayan Home Connect uygulamasıyla her şeyin “kontrol” altında olduğuna dikkat çektik. Teknolojinin her zaman insan dokunuşu ile yeni olasılıklar yarattığını gösteriyor ve ürünlerimiz ile insanların teknolojiden çekinmeden günlük hayatlarında etkileşim içerisinde olmasına fırsat sağlıyoruz. İnsan faktörü “yapay zekâ”nın olmazsa olmaz faktörü. Yapay zekâ, insan hareketlerinin ve ev aletlerinin çalışma şekillerinin dijital iz düşümleri ve bu izdüşümlerinden elde edilen tüm malzemelerin ve uzmanlık bilgilerinin harmanlanması amacı ile kullanılıyor. Yapay zekânın algoritma kullanımı, veriyi değerlendirme yeteneğiyle; düşüncelerimizin ötesinde yeni ve özgün kombinasyonlarla geliştirilmiş yeni bir bakış açısı sunuyor” açıklamasını yaptı.
Plug-in’de yer alacak sanatçılar:
Aypera, Ahmet Rüstem, Can Büyükberber, Ece Gözen, Enes Özenbaş & Ethem Cem, Güvenç Özel, Hakan Sorar, Sofia Crespo H.o, Mert Kızılay& Hakan Gündüz, Maxim Zhestkov, Mario Klingemann, Murat Yıldırım, Onur Sönmez, Void ve Yonca Karakaş
Küratör Esra Özkan
“Post-dijital ve Post-human kavramlarının bu dönemin dijital membranı olarak kurguladığımız tema çerçevesinde “post-“ üzerinden varoluşumuzu tanımlayan insan modelini ve bu dönem içerisinde teknoloji, bilim, ekonomi, beden, bilinç ve çevre gibi konuları yer veriyoruz. Her sene olduğu gibi bu yıl da 17 sanatçımız ile sanatseverler ile buluşmanın heyecanını yaşıyoruz.”dedi
Hibya Haber Ajansı