Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Usulsüz Çakar Kullananlara Yüksek Ceza ve Trafikten Men
Usulsüz Çakar Kullananlara Yüksek Ceza ve Trafikten Men
Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu
Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
8 Nisan 2021 Perşembe - 18:32

Ramazan’da ‘Ne olursa olsun psikozu’ ndan uzak durun

Pandemi koşulları altında Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala toplum hala sağlık ve dini açılardan yapabilecekleri ve yapamayacakları ile ilgili sorulara yanıt arıyor.

Ramazan’da ‘Ne olursa olsun psikozu’ ndan uzak durun

Gerekli olmadıkça bir araya gelinmemesi gerektiği uyarısını yineleyen uzmanlar, bu senenin pandemiden dolayı özveri gerektirdiğine dikkat çekiyor. Mecbur hallerde maske, mesafe ve hijyen kurallarını hatırlatan Prof. Dr. Haydar Sur, ‘Ne olursa olsun’ psikozuna dikkat çekiyor ve uyarıyor.    

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haydar Sur, pandemi dönemine denk gelen Ramazan ayında topluma halk sağlığını korumak adına yapılması ve yapılmaması gerekenler ile ilgili önemli tavsiyeler paylaştı.

 

Görüşmeler fiziki değil internet üzerinden yapılmalı 

Prof. Dr. Haydar Sur, gerekli olmadıkça diğer insanlarla görüşmemenin veya elektronik ortamda görüşmeler yapmanın daha doğru olacağını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Ramazan ayı, Kadir Gecesi dönemi ve sonrasında gelecek olan bayram elbette çok özel günlerdir. Ramazan ayı insanlarla birlikte iftar yapma, iftarın ardından sahura kadar sohbet etme gibi güzel geleneklere sahip olduğumuz bir ay. Ancak bu sene özveri gerekiyor ve bu hareketleri yapmayacağız. İşimiz gereği veya diğer insanlara hizmet gereği bir arada olduğumuz durumlarda maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyacağız. Bu kadar basit. Ama insanlar bunu yaparken büyük bir bıkkınlık içinde yapmaya başlarsa o zaman ‘Ne olursa olsun’ psikozuna girerler. O nedenle ne olursa olsun bunun hem kendileri hem de başka insanlar için neredeyse bir ibadet kadar sevap getireceğini düşünerek bu önlemlere uyum sağlamak gerekir. Özellikle Ramazan ayında iyi bir iş yapmış olduklarına inanmış olacaklar. Böylece Allah da her zaman bir araya gelerek verdiği sevabı bu sene de Covid önlemlerine uyduğu için vermiş olacak.”

 

Pandemide Teravih namazı evde de kılınabilir… 

Teravih namazının sünnet olan bir namaz olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Haydar Sur, “Peygamber Efendimiz ve Hz. Ömer Efendimiz zamanında da bazı dönemlerde değişik nedenlerle ‘teravih camide kılınmayacak’ denilerek evlerde kılınması kararı alınmıştır. Peygamber Efendimiz zamanında da böyle uygulamalar olduğunu biliyoruz. Dolaysıyla bunda aykırı bir durum yok. Teravih Allah’ın sevap yazacağı bir namazdır. Farz namazı da değil. Zorunlu olarak cemaatle kılınacak diye bir kural da yok. O sadece güzel bir gelenek ve hepimizin uzun bir namaz süresince birbirimizi şevklendirmek ve neşemizden faydalanmak için bir araya gelip kıldığımız bir namaz. Ama bu sene önlemler gereği evlerimizde kılmak daha doğru olacak.” dedi.

 

İhtiyaç sahiplerine dernekler aracılığıyla destek olunabilir

Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine devletin ve sivil toplum örgütlerinin yardım kuruluşları ile destek olunabileceğini belirten Sur, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Mahallede şöyle bir gezsek bile kime, ne yardım edebileceğimizi kestirebiliyoruz. Örneğin; çöp toplayarak geçinmeye çalışan çocuklar var, onlara maddi destekte bulunsak, küçük yardımlarla hayatlarını değiştirebiliriz. Sokakta ‘Kime yardım edeceğiz?’ diye yürüsek bile yeter. İnternet üzerinden de yardım faaliyetleri yürüten sivil toplum örgütlerine ulaşabiliriz. Devletin Kızılay’ı var. Onun dışında belediyelerde ihtiyaç sahiplerine yardım paketleri hazırlanıyor. Oralara bağışta bulunabiliriz. Yardım etmenin birçok yolu var. Örneğin, işyerlerimizde maddi durumu bize göre daha zorda olan kişiler biliniyorsa onlara paketler hazırlanıp hediye edilebilir. Alışveriş çekleri de verilebilir, bu daha da güzel olur çünkü neye ihtiyacı olduğunu belki biz tam olarak bilmeyebiliriz. Kişi, kendisi ihtiyacını karşılar. Bütün büyük marketlerin böyle alışveriş çekleri, kartları var. Bunları hediye edebiliriz.”

 

Pandemi şartlarında iftar çadırları kurulmamalı

Pandemi şartlarında iftar çadırlarının kurulmamasının daha iyi olacağını ifade eden Prof. Dr. Haydar Sur, “Bu ortamlar insanları bir araya toplar ve virüsün bayram ettiği ortamlar oluşmasına yardım eder. Bunun yerine ihtiyaç sahiplerinin dağınık şekilde bu hizmetlerden faydalanabileceği yöntemler seçilmelidir. Bu yıl için böyle yapılmalı.” dedi.

 

İhtiyacımız dışında çok fazla yemek yemeyelim

Prof. Dr. Haydar Sur, Ramazan ayında beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek “Oruç sevabının mübarek ortamını akşamları kendimize eziyet edercesine yemek yiyerek bozmayalım. Normal bir şekilde yemeğimizi yiyerek sevap kazanmaya katkıda bulunalım. İftar saati geldiğinde vücudumuzun taşıyamayacağı kadar çok yemenin faydası yok, zararı var. Evlerde izole kaldığımız için insanlar can sıkıntısından psikolojik olarak yemeye yüklenebilirler. Ama bu iyi bir çözüm değil. Bir de şöyle düşünelim; gıdaya erişemeyip ölen milyonlarca çocuğun olduğu bir dünyada biz sadece can sıkıntısından, ihtiyacımız olmadığı kadar yemek yersek bunun hesabını da Allah bizden sorar. İhtiyacımızın dışında çok fazla yemek yemeyelim.” diye konuştu.


Hibya Haber Ajansı

 
Yanlış beslenme böbrek yetmezliğine davetiye çıkarıyor
 
Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin 72 milyar yuanlık alt yapı projelerinde ilk kazma vuruldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yanlış beslenme böbrek yetmezliğine davetiye çıkarıyor
Zor bulgu veren böbrek yetmezliği hastalığının giderek yaygınlaştığına ...
Alerji belirtileri COVID-19 ile karışabilir
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjiler de artmaya başladı. Alerji ...
Demir eksikliği ve kansızlığı doğru beslenme ile engelleyin
İnsan vücudu için çok önemli bir mineral olan demirin eksikliği; güçsüzlük, ...
 
Gümrük Muhafaza ekiplerince Kocaeli’de yüzbinlerce kaçak ticari eşya yakalandı
Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince Kocaeli’de bir limanda gerçekleştirilen ...
Diyabet hastaları oruç tutarken dikkat
Diyabet toplumumuzda oldukça sık görülen ve ciddi komplikasyonlarla seyredebilen ...
Kolesterol ilaçları kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor
Son yapılan araştırmalara göre kandaki kolesterol seviyesini düşürmek ...
 
Öğrenciler covid-19 duyu test cihazı geliştirdi
SANKO Okulları öğrencileri, Covid-19 hastalığından şüphelenilen durumlarda ...
Kansere davetiye çıkaran 10 hatalı alışkanlık
Kanser, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp hastalıklarından sonra ...
Türkiye’de 'Otizm İçin Mavi Işık Yaktı'
Tohum Otizm Vakfı’nın öncülüğünde, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri