Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Yargı Reformu ile Süreçler Kısaltılacak, Duruşmalar Hızlanacak
Yargı Reformu ile Süreçler Kısaltılacak, Duruşmalar Hızlanacak
Türkiye'nin E-İhracat Hacmi 2025'te 10 Milyar Doları Aşmayı Hedefliyor
Türkiye'nin E-İhracat Hacmi 2025'te 10 Milyar Doları Aşmayı Hedefliyor
Serbest Bölgelerden 12 Milyar Dolar İhracat ve 4,1 Milyar Dolar Fazla
Serbest Bölgelerden 12 Milyar Dolar İhracat ve 4,1 Milyar Dolar Fazla
Kapıkule'de Silah ve Uyuşturucu Operasyonu
Kapıkule'de Silah ve Uyuşturucu Operasyonu
Ayşe Barım'a Gezi Parkı Olayları Nedeniyle Gözaltı
Ayşe Barım'a Gezi Parkı Olayları Nedeniyle Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
9 Mayıs 2022 Pazartesi - 12:41

Piyasalarda zayıf risk iştahı hakim

BIST100 endeksi bugün satıcılı seyredebilir ve ilk etapta cuma günkü en düşük seviye olan 2.433 noktasını test edebilir.

Piyasalarda zayıf risk iştahı hakim

Küresel piyasalarda haftanın ilk işlem gününde de zayıf risk iştahı hakim. Yüksek enflasyon ortamında Fed'in sıkılaştırma adımları ile birlikte giderek artan resesyon endişeleri çoğu varlık sınıfında satışlara neden oluyor. Çin'in sıfır Kovid politikasından geri adım atmaması, tedarik sıkıntılarının devam etmesi ve Rusya gazına getirilmesi planlanan yasak risk algısını daha da bozuyor. Bugün de Putin'in Zafer Günü konuşmasında Ukrayna savaşında bundan sonra atacağı adımlarla ile ilgili kritik mesajlar vermesi beklenirken, Euro STOXX 50 vadelisi %1 düşüyor. ABD vadelileri de %1 civarında satıcılı bir görüntü sergilerken, MSCI Asya Pasifik endeksindeki kayıp %1,5 civarında. BIST100 ise iyi gelmeye devam eden finansalların etkisiyle güne %0,5 gibi daha düşük oranda satıcılı başlayabilir. İyi finansallar, enflasyonist ortam ve yatay seyreden Garanti Bankası hisselerine karşın küresel çapta resesyon riskinin artması nedeniyle BIST100 endeksi bugün satıcılı seyredebilir ve ilk etapta cuma günkü en düşük seviye olan 2.433 noktasını test edebilir.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 



 

 

 

     

MAKROEKONOMİ

   

Cuma günü TCMB'nin nisan ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesi yayınlandı. Uluslararası emtia fiyatları ile tedarik sorunlarının enflasyona baskı yapmaya devam ettiği, TÜFE yıllık enflasyonundaki artışların genele yayıldığı, enflasyona en belirgin etkinin sırasıyla gıda, enerji ve hizmet gruplarından geldiği belirtilmekte.

  • Uluslararası tarımsal emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler, olumsuz hava koşulları ve artan girdi maliyetleri ile gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları olduğu, taze meyve ve sebze grubunda fiyatların önemli ölçüde arttığı belirtilmekte.
  • Enerji grubundaki fiyat artışlarında doğal gaz ve şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının belirleyici olduğu vurgulanmakta.
  • Hizmetler grubunda aylık ve yıllık enflasyonun arttığı, yıllık enflasyonun tüm alt gruplar bazında arttığı, akaryakıt fiyatlarındaki birikimli artışların etkisiyle ulaştırma hizmetlerinde ve girdi maliyetlerindeki artışın etkisiyle lokanta ve otel grubunda fiyat artışlarının belirgin olduğu belirtilmekte.
  • Temel mal grubunda dayanıklı mal grubundaki fiyat artışlarına dikkat çekilmekte. Diğer temel mal grubunda ise KDV indirimleri ile temel mal enflasyonunun sınırlandığı belirtilmekte.
  • Alkollü içecekler ve tütün grubunda ise sigara fiyatlarında üretici firmalar kaynaklı yapılan artışın sarkan etkisine işaret edilmekte.
  • Emtia fiyatlarındaki yüksek seviyelerin, tedarik zincirlerindeki aksaklıkların ve yurt içi enerji maliyetlerindeki artışların üretici fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiği raporda yer almakta.

Ayrıca reel efektif döviz kuru ise nisan ayında 53,79'dan 57,05'e yükseldi. 

ABD'de nisan ayında tarım dışı istihdamı 428 bin kişi artarak güçlü seyrini sürdürdü. Sektörler bazında bakıldığında genele yayılan artışlar dikkat çekerken, istihdama en belirgin katkının salgının etkilerinin azalmasıyla yine eğlence ve konaklama sektöründen geldiğini görmekteyiz. İş gücüne katılım oranı %64,4'ten %64,2'ye gerilerken, işsizlik oranı %3,6 ile düşük seviyelerini sürdürdü. Ücretlerin artış oranı ise yıllık %5,5 oldu. Beklentilere yakın gelen istihdam verisi Fed'in faiz artırımlarına ilişkin görüşünde değişikliğe yol açmayacaktır. Veride ücretler ılımlı artsa da, geçen hafta açıklanan mart ayına ilişkin JOLTS verisi de emek talebinin güçlü seyretmeye devam ettiğine işaret etmiş, istifa edenlerin sayısı yüksek seviyelerini korumuştu. Bu açıdan ilerleyen dönemde ücretlerin seyri de önemli olacaktır.
 
Bu haftanın veri gündemine bakıldığında,

  • ABD tarafında, Fed kararı sonrası yetkililerinin karara ilişkin açıklamaları ve görüşleri takip edilecek. ABD'de veri gündeminde ise nisan ayı enflasyon verileri olacak. Bu kapsamda çarşamba günü TÜFE ve perşembe günü ise ÜFE verileri açıklanacak. Mart ayında TÜFE ve ÜFE'deki artış devam etmişti. Her iki veride de aylık bazda en çok artan enerji grubu olmuştu. Nisan ayında da görünüm fazla değişmedi. Cuma günü ise mayıs ayı öncü Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi verisi açıklanacak. Nisan ayında Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 59,4'den 65,2'ye yükselmişti, fakat tarihsel ortalamalarının altındaki seyrini sürdürmüştü. Devam eden Rusya ve Ukrayna savaşının olumsuz etkileri, artan enflasyonist baskılar ve finansal koşullardaki sıkılaşma tüketici güvenini bu dönemde baskı altında tutmaya devam edecektir. Perşembe günü ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. 30 Nisan haftasında yeni işsizlik maaşı başvuruları, 181 bin kişiden 200 bin kişiye hafif yükselmişti, bununla birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu görünümün devam ettiğine işaret etmişti.
  • Avrupa tarafında ise bugün mayıs ayı Sentix yatırımcı güveni ve yarın ise Almanya ZEW endeksi açıklanacak. Rusya ve Ukrayna krizinin oluşturduğu belirsizlik, artan enflasyonist baskılar, tedarik sıkıntıları ve olası resesyona yönelik artan endişelerin etkisiyle güven endeksleri baskı altında kalmıştı. Çarşamba günü ise Almanya'da nisan ayı nihai TÜFE verisi açıklanacak. Öncü verilere göre TÜFE, aylık %0,8 artarken, yıllık ise %7,4'e yükselmişti. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın enerji fiyatlarını artırmasıyla yıllık enerji ürünleri nisanda %35,3 artışla yine en fazla artış görülen ürün grubu olarak öne çıkmıştı.  Perşembe günü ise İngiltere'de mart ayı ve 1. çeyreğe ilişkin GSYH verileri izlenecek. Beklenti 1. çeyrekte ekonominin çeyreklik bazda %1 büyümesi ve martta ise aylık %0,1 oranında hafif daralması yönünde fakat bundan sonraki süreçte büyümenin baskı altında kalması beklenmekte. BoE son toplantısında faiz artırım kararına rağmen büyümeye yönelik tahminlerinde karamsar bir tablo çizmişti. Karar metninde, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin küresel ekonomi ve İngiltere ekonomisinin büyüme görünümünde önemli bozulmaya neden olduğu belirtilerek, İngiltere ekonomisinin daralmaya doğru ilerlediği yönünde uyarıda bulunulmuştu. Banka, ekonominin teknik bir resesyona girmesini beklememekle birlikte, ekonominin bu yılın son çeyreğinde %1'e yakın daralacağını ve 2023 yılında ise %0,25 daralacağını öngörmüş, 2022 yılı geneline ilişkin büyüme beklentisi ise %3,75 seviyesinde korunmuştu. Cuma günü ise Euro Bölgesi mart ayı sanayi üretimi verisi açıklanacak.  Öncesinde açıklanan Almanya'da mart ayı sanayi üretimi Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, Çin'deki salgın kısıtlamalarının tedarik zincirine olan olumsuz etkileri ile aylık bazda %3,9 düşmüştü.
  • Asya tarafında ise çarşamba günü Çin'de nisan ayı TÜFE ve ÜFE açıklanacak. Gıda ve enerji maliyetlerindeki artışla TÜFE'nin yükselmesi, yıllık ÜFE'de ise emtia fiyatlarındaki yüksek seviyelere rağmen baz etkisiyle düşüş beklenmekte. Cuma günü PBOC'nin ise orta vadeli kredi kolaylığı faiz oranı kararı izlenecek. Çin'de salgın kısıtlamalarının etkisiyle büyüme baskı altında. Bir önceki toplantıda sürpriz bir kararla faizleri sabit tutan PBOC sonrasında zorunlu karşılıkları indirmiş, daha sonrasında destek paketi açıklamıştı.

Yurt içinde, bugün nisan ayı DHMİ uçuş istatistikleri, yarın mart ayı iş gücü istatistikleri, çarşamba günü inşaat maliyet endeksi ve nisan ayı Hazine nakit dengesi ve cuma günü ise mart ayı sanayi üretimi verisi izlenecek. Ayrıca bugün ve yarın Hazine ihraçları izlenecek.

  • Mart ayında DHMİ verilerine göre dış hat yolcu sayısında aylık bazda %2, geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %70,4 oranında güçlü yıllık artış görülmüştü. İç hat yolcu sayısı ise aylık %9,2 artarken, yıllık artış hızı ise %25,1 olmuştu.
  • Şubat ayında arındırılmış verilere göre işsizlik oranı %11,2'den %10,7'ye, arındırılmamış işsizlik oranı ise %12,1'den %11,4'e düşmüştü. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 178 bin kişi azalırken, iş gücüne katılım oranı %52,4'ten %52,2'ye gerilemiş, istihdam oranı da %46,6'da yatay seyretmişti. Arındırılmış verilere göre istihdam şubatta 90 bin kişi artmıştı. İşsiz sayısı 178 bin kişi azalmıştı.
  • Hazine ihale takvimi:


 

  • Şubat ayında inşaat maliyet endeksi, aylık %5,7, yıllık ise %90,3 artmıştı. Verideki artışta ağırlıklı olarak emtia fiyatlarındaki artışın etkisi hissedilirken işçilik ücretleri ise görece kısıtlı artmaktaydı. 
  • Mart ayında Hazine nakit dengesi 40,6 milyar TL açık verirken, 12 aylık kümülatif nakit açığı 95 milyar TL'den 176,6 milyar TL'ye yükselmişti. Faiz dışı denge ise mart ayında 17,1 milyar TL açık verirken, kümülatif faiz dışı fazla 9,7 milyar TL olmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın nisan-haziran dönemi iç borçlanma stratejisinde nisan ayı iç borçlanma hedefi 27 milyar TL olarak açıklanmıştı. Hazine nisan ayında hesaplamalarımıza göre borçlanma hedefinin üstünde 38,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi ve nisan ayında anapara ödemesinin 14,7 milyar TL olduğunu varsaydığımızda Hazine'nin 23,7 milyar TL net iç borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplamaktayız. Hazine nisan ayında uluslararası piyasalarda dış borçlanmaya gitmedi, dış borç anapara ödemesinin ise 0,6 milyar TL olduğunu varsaydığımızda 0,6 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdiğini öngörmekteyiz. Böylelikle Hazine'nin nisan ayında toplamda yaklaşık 23,1 milyar TL net borçlanma gerçekleştirdiğini hesaplıyoruz. Nisan ayında Hazine'nin TCMB Analitik Bilanço'dan kasa hareketlerine baktığımızda kasa bakiyesinin bir önceki aya göre 18,2 milyar TL azaldığını görmekteyiz. Bu açıdan nisan ayında Hazine nakit dengesinin açık vermeyi sürdürdüğünü tahmin etmekteyiz.
  • Sanayi üretimi şubat ayında aylık %4,4, yıllık bazda ise %13,3 artarak, ocak ayında İran kaynaklı enerji arz sıkıntılarının neden olduğu belirgin daralmayı telafi etmişti. Mart ayında ise öncü göstergeler karışık sinyal vermekte. Mart ayında imalat PMI 49,4'e gerileyerek 10 ay sonra daralma bölgesinde kaldı, ihracat ise rekor kırarken, elektrik tüketimi tarihsel ortalamalarının üzerinde kalmaya devam etti, reel kesim güven endeksi gerilerken, kapasite kullanım oranı ise yükseldi. Bu açıdan öncü göstergeler sanayi üretimi içi net bir yön belirtmese de mart ayında dış talebin güçlü seyretmesiyle ihracatçı sektörlerde şubat ayındaki ivmelenmenin devam etmesini ve iç talepte de mart ayında gördüğümüz artışın sanayi üretimini desteklemesini beklemekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ 


Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Alarko GYO'nun 1Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı (konsolide) yıllık %21,3 oranında gerileyerek 83mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Şirket'in satış gelirleri (kira gelirleri) %54,2 oranında büyüyerek 17mn TL'ye çıkarken, brüt kar %50,4 oranında artmış ve 16mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 1Ç2022'de %94,2 (1Ç2021: %96,6) olmuştur. Yüksek döviz fazla pozisyonu bulunan (50,1mn USD) Şirket'in 80mn TL kambiyo geliri (1Ç2021: 101mn TL) yazması karı desteklemiştir.

Aygaz (AYGAZ, Nötr): Aygaz'ın 2022 yılının ilk çeyreğinde net dönem karı 200,9mn TL ile ortalama piyasa net kar beklentisi olan 182mn TL'nin üzerinde, bizim net dönem kar beklentimiz olan 194mn TL'ye ise yakın gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 11,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Şirketin 1Ç2022 satış gelirleri, satış fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre %122,6 oranında artarak 6.413mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar da aynı dönemde %71,9 oranında artarak 465,5mn TL'ye yükselirken, brüt kar marjı ise %9,4'den %7,3'e gerilemiştir. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %88,3 oranında artarken, diğer faaliyetlerden giderler, 8,8mn TL'den 110,1mn TL'ye yükselmiştir. Böylece Şirket'in faaliyet karı %77'lik düşüşle 19,3mn TL'ye gerilemiştir. Şirket'in FAVÖK'ü ise aynı dönemde %36 oranında artarak 182,7mn TL'ye yükselirken, FAVÖK marjı ise %4,7'den %2,8'e gerilemiştir. İştiraklerden ise 1Ç2021'deki 62mn TL'lik gidere karşın 1Ç2022'de 195,8mn TL gelir kaydedilmiştir. 21,4mn TL'lik finansman gideri 35,4mn TL'Lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 200,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.
   
Coca Cola İçecek (CCOLA, Pozitif): Şirket 1Ç2022'de 629,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 607mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket 1Ç2021'de 403,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı. Satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %131,2 oranında artan Şirket'in brüt karı ise %124,5 oranında artarak 2,8 milyar TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da 1 puan azalışla %32,8 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %93,6 oranında artmış ve 1,5 milyar TL'yi göstermiştir. Böylece faaliyet karı %172,4 oranında artarak 1,3 milyar TL olmuştur. Faaliyet karı marjı da, 2,3 puan artışla %15,3'e yükselmiştir. Şirketin FAVÖK'ü 1. çeyrekte 1,7 milyar TL olurken FAVÖK marjı yıllık 0,3 puan artmış ve %19,9 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 1Ç2022'de 37,2mn TL net gelir kaydedilirken, finansmandan ise net 209,1mn TL gider kaydedilmiştir. 454,9mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 700,9mn TL olurken, azınlık payı zararı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 629,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da %7,3 olmuştur.

Deva Holding (DEVA, Sınırlı Pozitif): Şirket 1Ç2022'de ana ortaklık net dönem karı 351mn TL olarak açıklanmıştır. Önceki yılın aynı çeyreğinde ise bu rakam 223mn TL idi. Satış gelirleri ilk çeyrekte 884mn TL ile geçen yıla göre %61 artmıştır. Brüt kar marjı %54 olan şirketin brüt karı 476mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri bu dönemde 222mn TL olurken geçen senenin birinci çeyreğinde bu rakam 106mn TL idi. Şirket ilk çeyrekte diğer faaliyetlerinden 115mn TL gelir kaydetmiştir. Böylece net faaliyet karı %54,1 oranında artarak 369mn TL'ye yükselmiştir. Finansman tarafında 82mn TL gider kaydedilirken, 60mn TL vergi geliri sonrası ana ortaklık net dönem karı 351mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2022 yılının ilk çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 1.753,7mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 1.215,8mn TL'nin hem de ortalama piyasa beklentisi olan 1.011mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 884mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Tahminimizdeki sapmada Şirket'in yatırım amaçlı gayrimenkuller değer artışı (562,3mn TL) kaynaklı olarak yüksek yatırım faaliyetlerinden gelir kaydetmesi etkili olmuştur.

Şirketin satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %126,9 oranında artarak 11,4 milyar TL'ye (ortalama beklenti 11,5mn TL idi) yükselmiştir. Bu artışta satış fiyatlarındaki artışlar önemli etken olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %154,9 oranında yükselmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %38,4'lük artışla 1.674,9mn TL'ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler de aynı dönemde %142 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 1Ç2021'de 237,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı %36,3 oranında artarak 1.607,3mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü de %30 oranında artarak 1.552,7mn TL'ye (ortalama beklenti 1.503mn TL) ulaşmıştır. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise hem kur koruma mevduat (245mn TL) hem de yatırım amaçlı gayrimenkuller değer artışı (562,3mn TL) nedeniyle 1Ç2021'deki 10,6mn TL'den 1Ç2022'de 827mn TL'ye yükselmiş ve dönem karının yüksek çıkmasında önemli etken olmuştur. Aynı dönemde 348mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. 333,6mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı da 1.753,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
 
Sasa Polyester (SASA, Pozitif): Sasa 2022 yılının ilk çeyreğinde 2.332mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 110mn TL kar elde edilmişti. Satış gelirleri 1Ç2022'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %181 büyüme kaydederek 7.108mn TL'ye ulaşan Şirket'in brüt karı da 2.222mn TL gerçekleşerek %284 artış göstermiştir. Faaliyet giderleri ise yıllık %183 artarak 290mn TL'ye çıkan Şirket'in FAVÖK'ü 2.001mn TL gerçekleşerek aynı dönemler itibarıyla %277 artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da 7,2 puan artarak %28 olmuştur. Diğer yandan, Şirket'in net finansman giderleri 1Ç2022'de 859mn TL olarak (1Ç2021: 444mn TL net gider) gerçekleşmiştir. Son olarak bu çeyrekte 1.512mn TL'lik vergi geliri sonrası Şirket'in ana ortaklık net dönem karı 1Ç2022'de 2.332mn TL olarak gerçekleşmiştir.
 
Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): Tüpraş'ın 1Ç2022 ana ortaklık net dönem karı 895,7mn TL ile hem ortalama piyasa beklentisi 1070mn TL'nin hem de bizim beklentimiz olan 979mn TL'nin bir miktar altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, Şirketin FAVÖK'ü beklentimize paralel 4.675,5mn TL (beklentimiz 4.649,8mn TL idi) olarak gerçekleşmesine karşın finansman giderlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Tüpraş 1Ç2021'de 760,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.

Tüpraş'ın satış gelirleri 1Ç2022'de bir önceki yılın aynı dönemine göre, petrol fiyatlarının yüksek seviyede seyretmesi ve kur artışlarına bağlı olarak %286,2 oranında artmış ve 76,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar ise satış maliyetlerindeki görece yüksek artışın etkisiyle %247,3 oranında artarak 5,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı da %7,7'den %6,9 seviyesine gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %89 oranında artarken, diğer faaliyetlerden kur farkı gideri kaynaklı 1,5 milyar TL gider kaydedilmiştir. Böylece 1Ç2021'deki 614,2mn TL'lik net faaliyet zararından 1Ç2022'deki 2,76 milyar TL'lik net faaliyet karına geçilmiştir. Şirketin FAVÖK'ü de 1Ç2021'deki 1,17 milyar TL'den 1Ç2022'de 4,68 milyar TL'ye yükselmiştir. FAVÖK marjı da %5,9'dan %6,1 seviyesine ulaşmıştır. Finansman tarafında 1Ç2022'de 1,9 milyar TL gider kaydedilirken, iştiraklerden 208,7mn TL gelir elde edilmiştir. 125,8mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 895,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tüpraş stok gelir-giderlerini dengelemek amacıyla koruma kullanmaya ilk çeyrekte başlamıştır. Bu durum stok gelir-gider etkisinin geçmiş dönemlere göre daha düşük seviyede gerçekleşmesine neden olmaktadır. Buna ilaveten ürün marjlarında özellikle ilk çeyreğin son ayı olan Mart ayında çok sert artış kaydedilmiş ancak doğalgaz fiyatlarındaki artış ve marjlardaki iyileşmenin çeyreğin sonunda gerçekleşmesi nedeniyle olumlu etki sınırlı olmuştur. Mart ayından sonra nisan ayında da ürün marjlarındaki sert yükseliş devam etmiş ve Nisan ayında dizel ürün marjı Mart ayındaki 31,6$/varilden 44,2$/varile, jet yakıtı marjı 24$/varilden 45,2$/varile ve benzin marjı da 12,5$/varilden 24,7$/varile yükselmiştir. Yılın ilk ayı olan Ocak ayında Dizel marjı 12$/varil, jet yakıtı marjı 12,9$/varil ve benzin marjı da 11,6$/varildi.
 
Tüpraş 2022 yılı beklentilerinde ürün marjlarındaki yükselişe bağlı olarak yukarı yönlü güncellemeye gitmiştir. Buna göre Tüpraş, kendi net rafineri marjı beklentisini 4-5$/varilden 8-9$/varile (2021 gerçekleşen 5,7$/varil) revize etmiştir. Tüpraş, Net Rafineri Marjı beklentisini hazırlanırken, yüksek seviyelerde seyreden ürün marjlarının ikinci çeyrek sonuna doğru kademeli olarak sezon normallerine döneceği varsaydığını belirtmiştir. Diğer taraftan 2022 yılı için 2-3$/varil olan Akdeniz net rafineri marjı beklentisini ise petrol piyasalarında son dönemde gözlemlenen yüksek volatiliten ötürü gösterge niteliğini kaybetmesi nedeniyle piyasa koşulları normalleşene kadar kaldırmıştır. Tüpraş, üretim, satış ve yatırım harcamaları ile ilgili beklentilerini ise aynen korumuştur. Tüpraş 2022 yılında yaklaşık 26-27mn ton üretim (2021 yılı 25,1mn ton gerçekleşen), %90-95 bandında (2021 %88) kapasite kullanımı ve yaklaşık 28-29mn ton (2021 yılı 27,6mn ton gerçekleşen) satış hedeflemektedir. Şirket'in 2022 yılı yatırım harcaması beklentisini de konsolide bazda yaklaşık 300mn dolar seviyesindedir. Yatırım planlarının yaklaşık %45'i enerji verimliliği ve çevre projeleri olmak üzere sürdürülebilirlik odaklıdır.
 
Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): Şirket 1Ç2022'de 86,4mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 21,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamışlardı. Piyasa beklentisi ise Şirket'in bu çeyrekte 51mn TL zarar açıklayacağı yönündeydi. Şirketin satış gelirleri 1Ç2022'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %148 artarak 5.962mn TL'ye çıkarken piyasa beklentisinin oldukça üstünde gerçekleşmiştir. Brüt kar %146,4 yükselerek 934mn TL olurken, brüt kar marjı ise %16 olmuştur. Zorlu Enerji'nin faaliyet giderleri bu çeyrekte 143mn TL olurken, FAVÖK'ü 1Ç2022'de 1.104mn TL ile geçen yılın birinci çeyreğine göre %140,7 oranında artış göstermiştir. FAVÖK marjı ise %19 olmuştur. Şirket'in bu çeyrekte 1.270mn TL net finansman gideri kaydederken, 127mn TL vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 86,4mn TL olmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Havacılık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Nisan ayına ve Ocak-Nisan dönemine ilişkin uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Nisan'da hava yolunu tercih edenlerin sayısı 11 milyon 616 bin 346 oldu. Ocak-Nisan döneminde de 41 milyon 250 bin 184 yolcu hava yolunu kullandı. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Ege Gübre (EGGUB): Şirket 1Ç2022'de 41,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket 39mn TL kar açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2022'de 1Ç2021'ye göre %35 artarak 344mn TL'ye yükselirken, brüt kar %65 artarak 120mn TL'ye çıkmıştır. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %49 artmış ve 27mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden kur farkı nedeniyle 25mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet karı ise 68mn TL'yi göstermiştir. Yatırımlardan 7mn TL ve finansman tarafında da 11mn TL gider yazılmıştır. 8mn TL vergi gideri sonrası şirketin net dönem karı 41,9mn TL olmuştur.

Boğaziçi Beton Sanatyi (BOBET): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında 06.05.2022 tarihinde 4,52 TL-4,59 TL fiyat aralığından (ortalama 4,56 TL) 329.000 adet pay geri alımı gerçekleştirmiş olup Şirketin sahip olduğu BOBET payları 4.939.256 adete ulaşmıştır. Geri alınan payların Şirket sermayesine oranı % 1,2998'dir.

LDR Turzim (LIDER): Şirket, Nisan ayında KDV hariç 74,6mn TL bedelle 199 adet araç satın aldığını açıklamıştır.

Orge Enerji (ORGE): Şirketin, Limak DOO şirketi tarafından, Makedonya'da inşası devam etmekte olan Diamond of Skopje Projesi Mix Use AG Kablo Tedarik İşi İhalesine yönelik verdiği 1,5mn EUR+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak sözleşme imza süreci tamamlanmış olup, işin 112 günde bitirilmesinin planlandığı açıklanmıştır.
 

FAİZ PİYASALARI

 

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 69 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 337 milyar TL oldu.

 

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %3,04 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,03-%3,14 bandında hareketin ardından %3,13 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 90 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 135 baz puana varan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 130 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 175 baz puana varan yükselişler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Bursa Valiliği'nden metro istasyonundaki kavgaya ilişkin açıklama
 
Bakan Yanık'tan Anneler Günü’nde anlamlı ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasa gelişmeleri
Bu hafta ABD tarafında Nisan ayı enflasyon rakamı, içeride ise Sanayi ...
Küresel piyasalar
Cuma günü küresel piyasalarda sert satışlar görüldü.
Bu hafta ne oldu
Ramazan Bayramı nedeniyle büyük çoğunluğu kapalı olan yurt içi piyasalarda ...
 
Enflasyon, gündem olarak kalmaya devam ediyor
Yurt içi tarafta TÜİK tarafından enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon ...
ABD borsalarında sert düşüş gözlendi
BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
Kıymetlilerin tamamı kırmızıda
Altın FED sonrası dünkü seansta 1900 dolar/ons seviyesinin üzerine geri ...
 
Fed: Powell açıklamaları, faiz ve bilanço etkisi
Enflasyon çok yüksek. FOMC, enflasyonu aşağı taşımak için hızlı hareket ...
Fed sonrası kıymetliler pozitif seyir izledi
Uzun süredir beklenen FED toplantısı dün akşam saatlerinde gerçekleşirken, ...
Türkiye: Enflasyon, enerji ve gıda kaynaklı olarak yüzde 70’e yükseldi
Türkiye’de Nisan ayında yıllık enflasyon Mart ayındaki %61,1’den %70’e ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Samimi Müslüman: Ayetlerin Aynasında
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Hayatın zehirleri ve panzehirleri
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Hayvan Hakları mı? İnsanlık mı?
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Türkiye’nin BRICS Hamlesi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Muhalefetin Kaygısı
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Füze stoku ve caydırıcılık
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri