Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
9 Mayıs 2022 Pazartesi - 12:22

Küresel piyasalar

Cuma günü küresel piyasalarda sert satışlar görüldü.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda sert satışlar görüldü. Avrupa endeksleri düşen risk iştahıyla birlikte haftanın son gününü kayıplarla kapattı. Almanya DAX endeksi %1,64 düşüşle haftayı 13.674 seviyesinde sonlandırarak 2 ay aradan sonra bu seviyelere geriledi. Piyasaların odağında Cuma günü ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisi vardı. Powell’ın FOMC sonrası basın toplantısında yaptığı açıklamada, ABD’nin ücret-fiyat artış döngüsünde olmadığını ve istihdam piyasasının oldukça ısındığını, ABD ekonomisinin faiz artışlarını kaldırabilecek güçte olduğunu söylemesinin ardından, tarımdışı istihdam verisinin önemi daha da artmış oldu. Manşette 380 bin beklentisi olan veri beklentileri aştı ve 428 bin olarak açıklandı. İşsizlik oranı %3,6 seviyesinde kalırken, aylık saatlik kazançlar 0,3% arttı ve sırası ile 3,5% ve 0,4% beklentilerinin altında kaldı. ABD ekonomisinde iş gücüne katılım Nisan ayında %62,2 olurken, beklenti olan %62,5 seviyesinin altında kaldı. Veri açıklamasının ardından ABD endekslerinde aşağı yönlü hareketler görülürken, tahvil faizlerinde de ilk tepki olarak düşüş göze çarptı. FOMC sonrası Powell’ın açıklamaları ile sert yükselen fakat sonraki gün tüm primlerini geri veren ABD endeksleri tarım dışı istihdam verileri sonrası haftayı satıcılı kapattı. Nasdaq endeksi %1,4 değer kaybı ile 12.144 seviyelerine geldi ve ABD endekslerindeki düşüşe öncülük etti. Dow Jones endeksi %0,3 düşüş ile haftayı 32.889 seviyesinden kapatırken S&P 500 endeksi de günü %0,57 düşüş ile 4.123 seviyesinden kapattı. Geçen hafta Nasdaq ve S&P 500 art arda 5. ve Dow Jones ise 6. haftayı düşüşle bitirdi. Bu, S&P 500 endeksi için 2011 ortasından beri, Nasdaq için de 2012 sonlarından beri gördüğü en uzun kayıp zinciri oldu. Haftanın son işlem gününde FED beklentileri yine piyasalara yön vermeye devam ederken, dolar endeksi son 2 gündür yaşadığı sert fiyat hareketlerinin ardından Cuma günü daha sakin bir kapanış yaptı. Dolar endeksi 104 seviyesinin de üzerine gelirken ve haftayı 103,65 seviyesinden tamamladı. EUR/USD paritesi günü yatay kapanış ile 1,0547 seviyesinden kapattı. Tahvil tarafında ABD’den gelen tarım dışı verileri sonrası yüksek bir oynaklık izlendi. 2 yıllık tahvil getirileri 2,5 puanın üzerinde daralarak %2,73 seviyesine geldi, 10 yıllık tahvilde ise %3,14 seviyeleri görüldü ve bu ayrışma doğrultusunda 2- 10 yıllık getiri farkının yükseldiği görüldü. Avrupa tarafında ise getiriler tarafında yükselişler görüldü. Bitcoin fiyatı bu sabah Ocak ayından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Küresel hisse senedi piyasalarındaki aşağı yönlü hareket ile özellikle de teknoloji sektörü hisselerindeki değer kayıpları ile paralel bir hareket izleyen Bitcoin fiyatı 33.250 dolara kadar geriledi. Petrol piyasasında yeni haftanın ilk işlemlerinde fiyatlamalara G7'nin Rus petrolüne yönelik ambargo kararı etki ediyor. ABD ham petrolü 110 dolar, Brent petrol ise 112,6 dolardan işlem görüyor. VIX endeksi ise bu sabah 30,2 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında satış ağırlıklı bir görünüm izleniyor. ABD vadelilerinde de negatif görünüm devam ediyor. Bugün Euro Bölgesi’nde Mayıs ayı Sentix yatırımcı güveni verisi izlenecek. Endeks Nisan ayında -18,0 puan ile 21 ayın en düşük seviyesini görmüştük.

Gelecek gündemde neler var? Bu hafta yurt dışında Çin'den gelecek enflasyon, ABD tüketici ve üretici enflasyonu ile Almanya ZEW verileri öncelikli olarak takip edilecek. Bu hafta ayrıca bir çok bölgesel Fed başkanının konuşması da piyasalar tarafından izlenecek. Salı günü Avrupa'da günün ön önemli verisi yatırımcıların ekonomiye bakışını yansıtan ZEW ekonomik beklenti ve cari endeksleri olarak takvimde yer alıyor. Nisan ayında -41,0 olarak açıklanan ZEW beklenti endeksi ile -30,8 olarak açıklanan ZEW cari koşullar endeksi Mayıs ayı rakamları izlenecek. Çarşamba günü ABD’de Nisan ayı enflasyon verisi açıklanacak. ABD'de Mart ayında enflasyon aylık %1,2, yıllık %8,5 artış göstermişti. Veriler 40 yılın en yüksek seviyesinde bulunan enflasyonun zirve yapıp yapmayacağını gösterecek. Veride beklenti yıllık %8,5 olan artışın %8,1’e gerilemesi yönünde oluşurken; beklenenden daha güçlü gelebilecek bir very, Fed’in para politikasında daha agresif bir sıkılaşma durumunu güçlendirme potansiyeline sahip. ABD'de bir gün önce açıklanan tüketici enflasyonunun ardından bu kez üretici enflasyonu açıklanacak. Mart ayında bir önceki aya göre %1,4, geçen yıl aynı aya göre %11,2 artan üretici fiyatlarının Nisan ayı rakamları yayımlanacak. Cuma günü MSCI, 2022 ikinci dönem endeks revizyonlarını açıklayacak. Yeni endeksler 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak. Cuma günü ayrıca Avrupa'da günün en önemli verisi Euro Bölgesi sanayi üretimi rakamları olacak. Şubat ayında bir önceki aya göre %0,7, geçen yıl aynı aya göre %2,0 artan sanayi üretiminde Mart ayı rakamları karşılanacak.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Aydemir yerel yönetimde AK Modeli paylaştı
 
Piyasa gelişmeleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu hafta ne oldu
Ramazan Bayramı nedeniyle büyük çoğunluğu kapalı olan yurt içi piyasalarda ...
Enflasyon, gündem olarak kalmaya devam ediyor
Yurt içi tarafta TÜİK tarafından enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon ...
ABD borsalarında sert düşüş gözlendi
BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
 
Kıymetlilerin tamamı kırmızıda
Altın FED sonrası dünkü seansta 1900 dolar/ons seviyesinin üzerine geri ...
Fed: Powell açıklamaları, faiz ve bilanço etkisi
Enflasyon çok yüksek. FOMC, enflasyonu aşağı taşımak için hızlı hareket ...
Fed sonrası kıymetliler pozitif seyir izledi
Uzun süredir beklenen FED toplantısı dün akşam saatlerinde gerçekleşirken, ...
 
Türkiye: Enflasyon, enerji ve gıda kaynaklı olarak yüzde 70’e yükseldi
Türkiye’de Nisan ayında yıllık enflasyon Mart ayındaki %61,1’den %70’e ...
Altın analizi
Son zamanlarda FED’in atabileceği adımlar ve olası agrasif faiz artırım ...
Türkiye: Bankacılık sektörünün mevduatları arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri