Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
8 Eylül 2021 Çarşamba - 11:02

Piyasalar yön bulmakta zorlanıyor

BIST100 endeksi, dünkü sert satışların ardından güne tepki alımlarıyla başlayabilir. ( Ziraat Yatırım)

Piyasalar yön bulmakta zorlanıyor

Dün küresel piyasalarda özellikle ABD ve Avrupa borsalarındaki satışların ardından bu sabah piyasalar yön bulmakta zorlanıyor. Asya piyasalarında Japonya'da borsalar bu sabah da artışını sürdürürken, Hong Kong ve Çin borsalarında ise satışlar hakim. ABD vadeliler yatay seyrederken, Avrupa vadeliler ise hafif de olsa ekside seyrediyor. Pazartesi günü işçi bayramı nedeniyle kapalı olan ABD borsalarında dün Delta varyantı ve büyümeyle ilgili endişelerin yeniden hakim olmasıyla rekor seviyelerden geri çekilmeler kaydedildi. Diğer taraftan büyük teknoloji şirketlerinin etkisiyle Nasdaq artıda kapamayı başardı. Avrupa borsalarında ise teşviklerin geri çekilebileceği beklentilerinin ağır basmasıyla düşüşler görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,3830 seviyelerine kadar yükseldikten sonra dün günü %1,3740 seviyesinden kapattı.  Bu sabah ise dünkü kapanışına yakın seyrediyor. Dolar endeksi DXY'da dünkü yükselişin ardından sabah saatlerinde yatay. Yurtiçi tarafta küresel piyasalardaki bozulan risk iştahının etkisiyle dün sert satışlar görülürken, BİST100 endeksi, bankacılık endeksi öncülüğünde günü %1,35 oranında düşüşle 1.454,74 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi de 12,4 milyar TL ile (son bir ay ortalama 13,5 milyar TL) düşük seviyede kalmaya devam etti. Dün yaklaşık %0,85 oranında artış kaydeden Dolar  / TL de sabah saatlerinde 8,35 seviyesinin altında hafif gevşemiş durumda. Küresel piyasalarda yön belirsiz olmasına karşın, ülke risk primimizde (5 yıllık CDS) bozulma olmaması, ABD tahvil faizlerindeki ve kurlardaki yataya yakın seyir ile birlikte BIST100 endeksi, dünkü sert satışların ardından güne tepki alımlarıyla başlayabilir.

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 


 

 

     

MAKROEKONOMİ

Dün yurt içi tarafta açıklanan DHMİ verilerine göre ağustos ayında normalleşme sürecinin devamıyla birlikte iç hat ve dış hat yolcu sayısındaki aylık artış sürdü. İç hat yolcu sayısı aylık %1,1 arttı ancak temmuzda aylık %34 artış görmüştük. Dolayısıyla aylık bazda artışında yavaşlama var. Yıllık bazda da bir yavaşlama var. Temmuz ayında yıllık %89 artan iç hat yolcu sayısı ağustosta yıllık %53 arttı ve 8,8 milyon kişi gerçekleşti. 2019 yılı Ağustos ayında 9,1 milyon kişiydi, dolayısıyla %3 civarında sınırlı altında bulunarak 2019 yılındaki seviyelere yaklaştığına işaret ediyor.

  • Dış hat yolcu sayısı temmuz ayında aylık %95 artış göstermişti, bu artışın %12'ye yavaşladığını görüyoruz. Ağustosta dış hat yolcu sayısı 9,4 milyon kişi olurken, bu rakam 2019 yılı Ağustos ayındaki 14,1 milyon kişilik dış hat yolcu sayısının %33 aşağısında bulunuyor.
  • Neticede turizm sezonu içerisinde yer aldığımız bu dönemde dış hat yolcu sayısındaki toparlanma eğiliminin sürmesi turizm gelirlerine destek olmayı sürdürecektir.

 
Öte yandan, Hazine nakit dengesi ağustos ayında 64,3 milyar TL fazla verdi. 12 aylık kümülatif nakit açığı, 148 milyar TL'den 114 milyar TL'ye iyileşti. Nakit açığı/GSYH oranı da %2,5 seviyesinden %1,9 seviyesine geriledi. Gelirlerdeki aylık %136 artışa karşılık giderlerdeki aylık %22 düşüş fazlanın gerekçeleri. Giderdeki azalışta ise hem faiz dışı giderlerdeki hem de faiz harcamalarındaki azalış belirleyici olmuş. Gelirdeki artışın kaynağını ise temmuz ayında ödenmesi gereken vergi kalemlerinin yaklaşık 27 milyar TL'lik kısmının ağustos ayında Hazine hesaplarına girmesinin etkili olduğu görülüyor.

Yurt dışı tarafta ise, Almanya'da eylül ayına ilişkin ZEW cari durum endeksi, 29,3'ten 31,9 seviyesine hafif yükselirken, beklentiler endeksi ise 40,4'ten 26,5 seviyesine gerileyerek düşüşünü dördüncü ayda da sürdürdü. Artan Delta varyantı vakalarının yanında, otomobil sektöründeki küresel çip sıkıntısı ve inşaat sektöründeki yapı malzemeleri sıkıntısının bu sektörler için kar beklentilerinde önemli bir düşüşe neden olması, beklentileri olumsuz yönde etkileyen unsurlar olmaya devam etti.
 
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, TSİ 17'de temmuz ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi açıklanacak. Açılan iş sayısının hazirandaki rekor seviye olan 10,073 milyon adetten temmuzda 10 milyon adet seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. İşgücü talebini gösteren JOLTS yüksek gelmekte fakat özellikle devasa teşvikler ve salgının da etkisiyle iş gücü arzı istenilen seviyeye gelememekte.
 
Ayrıca TSİ 21'de Fed'in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek. Bunun yanında, TSİ 20.10'da New York Fed Başkanı John Williams'ın konuşması takip edilecek.
 
Diğer yandan, TSİ 17'de Kanada Merkez Bankası'nın para politikası toplantısı takip edilecek. Kanada Merkez Bankası, temmuzdaki toplantısında politika faizini %0,25 seviyesinde sabit tutarken, tahvil alım miktarını ise haftalık 3 milyar Kanada dolarından 2 milyar Kanada doları seviyesine indirme kararı aldığını bildirmişti.  Toplantı karar metninde gelecek yılın ikinci yarısından önce faiz artışı beklenmediğine işaret edilmişti. Bunun yanında, %2 seviyesindeki enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşılabilmesi amacıyla ekonomideki atıl kapasite giderilene kadar politika faiz oranının etkin alt sınırda tutulmasında kararlı olunduğu vurgulanmıştı. Banka, bu hedefe ise 2022 yılının ikinci yarısında ulaşabilmeyi beklediğini belirtmişti. Bankanın bugünkü toplantıda ise, politika faiz oranını %0,25 seviyesinde sabit tutması beklenirken, varlık alımlarına yönelik yeni olası yönlendirmeleri ise dikkatle takip edilecek.
 
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da ağustos ayına ilişkin İŞKUR İşgücü Piyasası İstatistikleri açıklanacak. İstihdam verileri için öncü veri olarak İŞKUR verilerine baktığımızda ise özellikle işe yerleştirme verisinde temmuz ayında haziran ayına göre yavaşlama görülmekteydi.
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Arçelik (ARCLK, Nötr): 07.09.2021 tarihinde 31,92 TL - 32,22 TL fiyat aralığından (ortalama 32,0607 TL) 1,4mn adet pay geri alınmış ve Şirketin sahip olduğu ARCLK payları 13,1mn adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %1,9457) Dün BİST-100 %1,35 değer kaybetmesine rağmen, ARCLK hisseleri %0,06 yükseliş kaydetmiştir.

10 Ağustos 2021 Tarihli Arçelik Raporumuz için tıklayınız…

Logo Yazılım (LOGO, Nötr): Logo Elektronik Ticaret Hizmetleri Anonim Şirketi ile Logo Kobi Dijital Hizmetler Anonim Şirketi'ni tüm aktif ve pasifleriyle bir kül halinde devralmasına ve devir suretiyle Şirket çatısı altında birleşmelerine yönelik işlemlere başlanılmasına karar verilmiştir.
 
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları'nın Ağustos ayında hizmet verilen yolcu sayısı 8,63 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı ayında havacılık faaliyetlerinin düşük seviyede olması nedeniyle sadece 3,98 milyon adet yolcuya hizmet verilebilmişti.(2019 Ağustos'ta 11,7 milyon idi). Bir önceki ay ise Şirket'in hizmet verdiği yolcu sayısı 8,11 milyon idi. Portföye yeni eklenen Kazakistan Almatı Havalimanı yolcu sayısı Mayıs ayından itibaren toplam yolcu sayısına dahil edilmeye başlanmış ve Ağustos ayında Almatı Havalimanı'nda 571.152 yolcuya hizmet verilmiştir.
 
Ağustos ayında hizmet verilen yolcu sayısı ile birlikte TAV'ın Ocak- Ağustos dönemi 8 aylık hizmet verilen yolcu sayısı-Mayıs ayından itibaren Almatı Havalimanı yolcu sayısı dahil- 29,8 milyona ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde bu rakam 17,1 milyon iken, salgının olmadığı 2019 yılında ise bu rakam 61,4mn idi.

28 Temmuz 2021 Tarihli TAV Havalimanları Holding Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 


İthalat Vergileri: Resmi Gazete'de yayımlanan ve ithalat rejimi kararında değişiklik yapan Cumhurbaşkanı kararı ekinde yer alan listeye göre, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, buğday, mahlut, tohumluk çavdar, beyaz ve maltlık arpa, tohumluk yulaf, mısır ve buğdaygiller ailesinden bir yem bitkisi olan sorgum tohumu ithalatında gümrük vergisi 31 Aralık'a kadar sıfır olarak uygulanacak. Aynı gazetede yayımlanan ve ithalat rejimi kararında değişiklik yapan diğer Cumhurbaşkanı kararına göre ise kahve ithalatının gümrük vergisi AB ve EFTA ülkeleri için yüzde 11'den yüzde 6'ya, Kosova için yüzde 13'den yüzde 8'e, D-8 ülkeleri için yüzde 10'dan yüzde 8'e, ve diğer ülkeler için yüzde 13'den yüzde 8'e düşürüldü. Bu ürünün en az gelişmiş ülkelerden yapılan ithalatında ise gümrük vergisi yüzde 11'den yüzde 6'ya indirildi. Kaynak: Bloomberght

Krediler: BDDK ve TBB üyesi bankalar ihtiyaç kredilerindeki artışa karşı alınacak önlemler için bir araya geldi. Bankacılar, 'İhtiyaç kredilerinde acil önlem gerektirecek bir durum yok' derken, BDDK'nın iki hafta içinde önlemleri açıklaması bekleniyor. Kaynak: Bloomberght

Ticaret: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TİM ve THY Hava Kargo İşbirliği Protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, "Anadolu'nun dört bir yanında üretilen ürünler, 32 ülkedeki 46 destinasyona %35 indirimli olarak THY tarafından taşınacak" açıklamasında bulundu.

Turizm: Türkiye genelindeki havalimanlarında ocak-ağustos döneminde hava yolunu tercih eden yolcuların sayısı yaklaşık 75,7mn oldu. Ocak-ağustos döneminde 888.799 uçak trafiği gerçekleşti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Doğuş GYO (DGGYO): Şirket portföyünde yer alan Doğuş Center Etiler gayrimenkulünde, kiracı olarak bulunan Getir Perakende Lojistik A.Ş.'nin ("Getir") talebi üzerine, tapunun İstanbul ili, Beşiktaş ilçesi, Bebek Mahallesinde bulunan 47 bağımsız bölümün tamamının satışı hususunda Getir ile görüşmelere başlanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.

Türk İlaç (TRILC): Pekin'de yerleşik Beijing Institute of Biological firması ile Birleşik Arap Emirliklerinde yerleşik G42 Pharmaceutical Manufacturing LLC Firması tarafından yürütülmekte olan Inaktif COVID 19 aşısının üretim, satış ve dağıtımı için yürütülmekte olan çalışmalarda;   belirlenmiş bölgeler için fill & finish tesis kurulumu anahtar teslim projeleri için başlatılacak olan görüşmelerde gerekli müzakereleri yönetmek ve yapılmakta olan görüşmeleri kurumsal bir statüye taşımak amacı ile ilgili anlaşmaları yapmak üzere yetkilendirme yapılmıştır.

Ulusoy Un (ULUUN): Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)  tarafından açılan Yemlik Arpa ithalat işi ihalesine 07.09.2021 tarihinde verilmiş teklif kapsamında firma uhdesinde kalan miktar 15.09.2021- 08.10.2021 tarihleri arasında teslim edilecektir. İhale bedeli 62,5mn TL idi.

     

FAİZ PİYASALARI
 

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 62 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 325 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,32 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,32-%1,38 bandında hareketin ardından %1,37 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan sınırlı değişimler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan sınırlı yükselişler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Karbon toplantısında 7.6 milyar dolarlık anlaşma imzalandı
 
Meksika'da deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, işçi bayramı sonrası hacimde görülen düşüşün beraberinde, ...
Piyasaların yönü
Yurt içi piyasalarda risk iştahı tersine döndü. Geçtiğimiz haftalarda ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah yatay açılış ve sonrasında 1465 – 1485 arasında işlem aktivitesi ...
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda ...
Delta varyantı riskten fırsata dönüşüyor
Delta varyantı ile artan vaka sayıları, Uzak Doğu Asya ve Pasifik ülkelerinde ...
Piyasalarda kısmi iyimserlik devam ediyor
BIST100 endeksi Cuma günkü %0,71'lik kaybın ardından güne tepki alımlarıyla ...
 
Altın istihdam verisi sonrası pozitif seyretti
Paladyum ise haftayı kırmızıda kapatan tek kıymetli maden olurken, 2400 ...
Türkiye: Reel efektif kur endeksinde dipten toparlanma
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayında TÜFE bazlı reel ...
Manşet enflasyon beklentilerin üzerinde
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri