Bakanlık, bu adımla otomotiv sektöründe adil ve rekabetçi bir piyasa oluşturmayı, tüketici mağduriyetlerini en aza indirmeyi amaçlıyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikler hem ikinci el araç ticaretini düzenliyor hem de sıfır araç ticareti için yeni kurallar getiriyor.
İkinci El Araç Ticaretinde Yeni Düzenlemeler
Yönetmelikte yapılan düzenlemeyle, ikinci el motorlu taşıt ticaretinde iş yeri açma ruhsatı zorunluluğu kaldırıldı. Bu değişiklikle birlikte işletmelerin yetki belgesi almasını zorlaştıran ruhsat zorunluluğu devre dışı bırakıldı ve böylece birçok işletme yetki belgesi alabilecek. Ayrıca, lise mezuniyeti şartı korunmakla birlikte, 1 Mart 2025 tarihine kadar vergi veya meslek odası kaydı olan işletmeler için lise mezunu olma zorunluluğu aranmayacak.
Güvenli Ödeme Sistemi, dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçmek amacıyla ikinci el araç satışlarında zorunlu hale getirildi. Böylece sahte para kullanımı, nakit ödeme zorlukları ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskler ortadan kaldırılacak.
Sıfır Araç Ticareti de Düzenleme Kapsamında
Yeni yönetmelikte, sıfır araç ticaretine ilişkin de düzenlemeler getirildi. Distribütörler ve yetkili satıcılar, haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi amacıyla yükümlülüklere tabi tutuldu. Özellikle, fatura tarihinden sonra araç fiyatlarının artırılması yasaklandı ve araçların 15 gün içinde teslim edilmesi zorunluluğu getirildi.
Kısmi ödeme alınan siparişlerde ise alıcıların mağdur olmaması için kapora düzenlemeleri yapıldı. Yetkili satıcılar, sipariş formu olmadan ödeme talep edemeyecek ve kaporası alınan araçların 45 gün içinde teslim edilmesi zorunlu hale getirildi.
İhaleler ve Değerleme Sistemine Şeffaflık
Elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri için de yeni kurallar belirlendi. İhale süreçlerinin şeffaf ve güvenilir olması amacıyla asgari kurallar getirildi. İhale fiyatlarının adil rekabet koşullarına uygun şekilde belirlenmesi ve ihale platformu işletmecisinin doğrudan veya dolaylı olarak ihaleye katılamaması kuralları yürürlüğe girdi.
Ayrıca, internet üzerinden yapılan araç ön değerlemelerinde tüketicileri yanıltacak fiyat tekliflerinin önüne geçmek amacıyla da düzenlemeler yapıldı. İlk fiyat teklifi ile nihai teklif arasında en fazla %5 fark olabilecek ve bu teklifler en az 24 saat geçerli olacak.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın yaptığı açıklamaya göre, bu değişikliklerle hem otomotiv sektöründe adil bir rekabet ortamı sağlanacak hem de tüketici haklarının korunması noktasında önemli bir adım atılmış olacak.