Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Usulsüz Çakar Kullananlara Yüksek Ceza ve Trafikten Men
Usulsüz Çakar Kullananlara Yüksek Ceza ve Trafikten Men
Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu
Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
HABERLER>EKONOMİ
15 Mart 2021 Pazartesi - 12:09

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de karışık yönlü bir açılış bekliyoruz. Piyasa, TL’deki ve Amerikan Hazine tahvillerindeki değişimleri takip ediyor olacak.

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de karışık yönlü bir açılış bekliyoruz. Piyasa, TL’deki ve Amerikan Hazine tahvillerindeki değişimleri takip ediyor olacak. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1540 – 1570 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün Amerikan dolarındaki genele yayılır değer kazancı ile tahvil faizlerindeki yükselişin gölgesinde başlangıç yapan geride kalan hafta işlemleri büyük çoğunluğunda bahse konu düşüncemizi ters ayakta yakalanmak zorunda bıraktı. Kısa vadeli ABD tahvil ihracında talebin arzı karşılamakta başarılı olmasına rağmen uzun vadelilerde aynı ölçekte performansın söz konusu olmaması 15 Mart işlemleri öncesinde beliren en önemli risk unsuru konumunda.

Sabah Stratejisi notlarımızda da sık sık değinmeye çalışmıştık; borçlanmalarda esas kritik olan kısım mortgage faizlerini etkileme potansiyeli yüksek olan eğrinin uzun tarafındaki gelişmeler. O nedenle Çarşamba ve Perşembe günlerinin ardından risk algılaması açısından biraz daha temkinli davranmanın yanlış olmayabileceği şeklinde fikir belirtmiştik. Nitekim Cuma günü ile birlikte ABD tahvil faizlerinde yeniden yükseliş eğiliminin öne çıkmasını sürpriz olarak yorumlamıyoruz.

Yeni hafta başlangıcında tahvil faizlerindeki yükseliş ve kısmen Amerikan doları pozitif eğilimin belirdiği bir ortam bizleri karşılıyor. En önemli gündem ise Fed’in yarın başlayacak olan ve Çarşamba günü sona erecek Mart ayı FOMC toplantısı üzerinden şekillenecek. Makro projeksiyonların yukarı yönde güncellenmesinin yüksek olasılık olduğu toplantıda katılımcıların düşüncelerinden şekillenen faiz patikasını ifade eden Dot Plot görünümü ise diğerlerine kıyasla bir adım öne çıkan başlık konumunda. Ek olarak, Başkan Powell basın toplantısında vereceği mesajlar da yatırımcı cephesinden yakından izlenecek.

Yeni hafta işlemlerinde volatilitenin artmasını bekliyoruz. Bu nedenle daha temkinli bir duruşun yanlış olmayacağı kanaatindeyiz. Hisse senetleri ile tahviller arasındaki ayrışma ise sürdürülmekte zorlanma gösterebilir. Cuma günü kapanışı itibarıyla VIX seviyesi 20.69 ile 12 Şubat tarihinden bu yana en düşük noktayı işaret ederken, tahvillerdeki oynaklığı ölçümleyen MOVE endeksi ise 70.83 ile yeniden 70.00 seviyesinin üzerine tırmandı ve 8 Mart düzeylerini ifade ediyor.

Global cephede en önemli başlığın Fed olarak öne çıktığı yeni hafta işlemlerinde Türk liracı cinsinden fiyatlanan varlıklar açısından da odakta PPK toplantısı olacak. Deniz Yatırım Araştırma Bölümü olarak beklentimiz, piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizinde +100bp güncellemenin yapılması yönünde. Elbette Fed’in hemen ardından PPK’nın toplanacak olması önemli bir gündemin devralınması nedeniyle yerel varlıklar nezdinde de temkinli duruşun en azından hafta ortasına dek sürmesi gerektiği fikrini destekliyor. Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekonomi reform paketini genel hatlarıyla olumlu okuduğumuzu da belirtmek isteriz.

Hafta içerisinde FOMC ve PPK toplantılarının dışında İngiltere, Brezilya, Norveç, Rusya ve Japonya gibi diğer önemli ülkelerde de rutin faiz kararı toplantıları gerçekleştirilecek. Rusya’da ‘şahin’ dilin güçlendiği, Brezilya’da ise faiz artışının sürpriz olmayacağı bir ortam bizleri karşılayabilir.

Piyasalar Fed beklentilerinin fiyatlamaların neredeyse tamamında etkili olduğunu gördüğümüz 5 günlük maraton bugün itibarıyla başlıyor. Öncesinde ise piyasalarında devraldığı gündem ABD cephesinde sürpriz bir başlık üzerinden gerçekleşmiyor: Tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi bir kez daha dikkat çekerken, Asya seansı işlemlerinde 10y vadeli gösterge kağıdın faizi %1.64 düzeyini test ederek 1 yılın yükseğine ulaştı. Öte yandan ilk eğilimde sınırlı düzeyde Amerikan doları talebi belirirken, Hazine Sekreteri Yellen bir kez daha enflasyonda yükseliş baskısı beklemediklerini belirtti. Hafta sonu ABC televizyonuna konuşan Sekreter Yellen, pandemi kaynaklı kimi ürün gruplarının fiyatlarında normalleşmeye paralel şekilde yükseliş olabileceğini ancak bu durumun kalıcı olmasını beklemediklerini söylerken, söz konusu riski küçük ve yönetilebilir olarak tanımladı. Bir diğer önemli gelişme ise Almanya’dan geldi. Sonbaharda seçimlerin yapılacağı ülkede Başbakan Merkel’in partisi CDU bölgesel seçimlerde II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en düşük oy oranını alırken, Yeşiller’deki yükseliş dikkat çekti. Ancak, CDU’nun yine de koalisyon ortağı ile birlikte ülke genelinde diğer önemli partilerin önünde yer aldıklarını da belirtelim. Türk lirası Amerikan doları karşısında %-1.02 düzeyinde performans sergilerken, BİST 100 endeksi kapanışı 1557 puan ile yatay kapanış gerçekleştirdi. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %14.15 ile değişim göstermezken, ülke risk primi ise +9bp ile 325bp düzeyinden günü tamamladı. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları yatay-negatif performansların takip edilmesi şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.32, FTSE 100 %0.36, DAX %-0.46 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.95 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri ise bölge genelinde son 5 gün ortalamalarının %20 ve üzerinde azalış gösterdi. Amerika kıtası işlemlerinde faizlerin yükseldiği ortamda rotasyon eğiliminin korunduğu görülürken, risk iştahı Avrupa seansına kıyasla daha yüksekti. Majör ABD endeksleri içerisinde Dow Jones %0.90 primlenme ile öne çıkarken, Nasdaq %-0.59 ile günü tamamladı. Bovespa %- 0.72, Merval ise %1.47 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları pozitif eğilime işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.17, Hang Seng %0.41, CSI 300 %-1.80 ve KOSPI %- 0.12 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5122 ile yuanda değer kaybını ifade etmekte.

Fiyatlamalar BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. Ülke risk primindeki seyir ve lira performansı PPK toplantısı öncesinde hisse senetleri cephesindeki yön arayışında etkili olabilir. 1540 puan seviyesi destek, 1560-1570 ise direnç olarak izlenebilir. USDTRY paritesi işlemlerinde global tahvil faizlerindeki dalgalanmanın, FOMC ve PPK beklentilerinin bir süre daha fiyatlamalara yön verdiğini görebiliriz. 7.43-7.41 seviyeleri destek, 7.59-7.68 direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16- 1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1930-1.1695 seviyeleri destek, 1.1990 ise direnç olarak izlenebilir.

TR Sanayi Üretimi & Perakende Satış Endeksleri, Ocak 2021 - Sanayi üretiminde yıllık artış beklentilerin üzerinde gerçekleşti

  • TÜİK tarafından Ocak ayına ait sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Aylık bazda sanayi üretimi %1 artarken, yıllık değişim ise piyasa beklentisi olan %8.1’in üzerinde %11.4 olarak gerçekleşti. dayanıklı tüketim malı imalatının aylık bazda %6.5 artışla dikkat çektiği dönemde, ara malı imalatı %3.3, dayanıksız tüketim malları ise %0.4 yükseldi. Öte yandan sermaye malı imalatı %-2.9, enerji grubu ise %-1.2 ile olumsuz tarafta yer aldı. Böylece sanayi üretiminde son 3 aylık dönemin toplam artışı %3.7 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık ortalama ise aynı dönemde %10.57 ile çift hanedeki seyrini korudu. Ocak ayında perakende satış hacmi aylık %0.3 artarken, yıllık bazda ise %2 yükseldi.
  • Öncü göstergelerden kapasite kullanım oranı Şubat’ta yatay seyrederken, PMI ve reel kesim güven endeksi geriledi.

Enflasyon beklentilerinde artış

  • Merkezi bankası tarafından yayınlanan Mart ayı beklenti anketine göre enflasyon beklentilerinde bir önceki aya göre yükseliş göze çarpıyor. Ankete katılan ekonomist ve iş insanlarının cari yıl sonu TÜFE tahmini %11,23’den %11,54’e yükselirken 12 ve 24 ay sonrası TÜFE beklentilerinde de yükseliş gözlendi. Buna göre 12 ay sonrası TÜFE enflasyonu Mart ayında %10,47 olarak belirlendi. Bir önceki ankette bu beklenti %10,36 olarak açıklanmıştı. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise %9,18 olarak kaydedilirken Şubat anketine göre TÜFE beklentisi %9,03 olarak gerçekleşmişti.
  • Mart ayı beklenti anketine göre politika faizi beklentilerinin de arttığı görüldü. Buna göre TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi %17,0’den %17,59’a yükselirken 3 ay sonrası için repo faiz oranı yine %17,0’den %17,64’e yükseldi. 6 ay sonrası haftalık repo faiz oranı beklentisi %16,51 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay bu oran %16,23 seviyesindeydi.
  • Enflasyon ve faiz göstergelerinin yanında kura ilişkin beklentilerin de bir önceki aya göre yukarı yönlü olduğu görüldü. Buna göre yıl sonu Dolar/TL beklentisi 7,79'dan 7,95'e çıkarken Şubat anketinde 7,94 olarak açıklanan 12 ay sonrası için Dolar/TL beklentisi son ankette 8,20'ye çıktı.
  • Büyüme konusunda iyimserlik sürüyor. Ankete göre 2021 yılı büyüme beklentisi %4,4 olarak gerçekleşirken bu oran bir önceki dönemde %4,1 seviyesindeydi. 2022 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde %4,3 iken, bu anket döneminde %4,2'ye geriledi.

Para Politikası Notu: TCMB PPK Beklentisi Değerlendirmesi, Mart 2021 - Global koşullar Türk para politikasında etkili olabilir

  • 18 Mart Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 1 hafta vadeli politika faiz oranında 100 baz puan artış beklentisine sahibiz. ? Para politikasında faiz ayarlaması şeklinde son sıkılaştırma hamlesini Aralık 2020 toplantısında +200 baz puan ile gerçekleştiren TCMB açısından bu kez koşullar global cephedeki gelişmeler nezdinde gelecek dönem içerisinde daha az elverişli bir hal alma riski taşıyor.
  • Global büyümeye dair artan iyimserlik, Amerikan para politikasının 2022 ve 2023 yıllarında faiz artışı şeklinde sıkılaşma sürecine gireceğine dair piyasa fiyatlamaları, küresel faiz hadlerindeki yükseliş ve emtia grubu fiyatlarındaki risklerin yukarı yönlü olması Türk para politikası açısından manevra alanının daralmasına zemin hazırlayabilir.
  • Deniz Yatırım Araştırma Bölümü olarak beklentimiz, politika faizinde +100 baz puan düzeyinde ‘şu an için’ son kez ayarlama yapılması ve bekle-gör moduna geçilmesi şeklinde oluşurken, genel piyasa beklentilerinin de bu eksende şekillendiğini not GÜNLÜK BÜLTEN 15 MART 2021 PAZARTESİ DENIZBANK YATIRIM HİZMETLERİ GRUBU 5 düşmek isteriz.
  • Kapsamlı rapor için link: http://www.denizyatirim.com/Sites/1/upload/files/Deniz_Yatirim_Para_Politikasi_N otu_-_TCMB_PPK_Beklentisi_Degerlendirme,_Mart_2021-3533.pdf Orkun.G

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de şubatta satılan cep telefonu sayısı yüzde 240 artış gösterdi
 
Baharın gelmesiyle koronovirüs bulaşma riski artabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni haftanın gündemi
Küresel piyasalarda yeni haftada Fed, BoE ve BoJ toplantıları takip edilecek. ...
Merkez Bankaları haftası
Tahvil faizlerindeki hareketlilik varlık fiyatlarının seyrinde belirleyici ...
Haftalık piyasa takvimi 15-19 Mart
ABD’de New York Fed İmalat Endeksi, Net Sermaye Giriş/Çıkışı, Perakende ...
 
Ekonomik reform paketinden öne çıkanlar
Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik reform ...
Ekonomik reform paketi açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekonomik Reform Kararlarını açıkladı. (İnvestaz Yatırım)
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz(Deniz Yatırım)
 
Ekonomik reformlar kapıda
Gündem maddesi olarak bugünün odağında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik ...
Altının toparlanma çabası sürüyor
Paladyum beş günlük satıcılı seansların ardından dün ilk kez yeşilde bir ...
Borsaların alışla açılması bekleniyor
Dün ABD’de 10 yıllık tahvil ihalesinin sonlanması sonucu piyasalarda düzelme gerçekleşti.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri