Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
30 Aralık 2020 Çarşamba - 11:39

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dünya genelinde süregelen pozitif seyir göz önüne alındığında, bugün Borsa İstanbul’da benzer havanın hakim olabileceğini düşünüyoruz. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1444 – 1500 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda

Bugün Yılın son iş günlerinde bilinen temaların dışında farklı bir başlıktan söz etmek mümkün değil. Genel olarak korunan canlı risk iştahı pozisyonu diğer varlık gruplarına olan etkileşimi de destekliyor. Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklara yönelik ilgi de artarak devam ediyor.

2020 yılının ortasından bu yana neredeyse her analizimizin temel çıkış noktasını oluşturan “zayıf Amerikan doları teması” eksenli fiyatlama eğilimi Aralık ayındaki kısa vadeli dönüşünün ardından devam ediyor. DXY<90.00 şeklinde pozisyonlanırken, yılın işlem günlerinde EUR cephesindeki direnç ve gelişmekte olan ülke para birimlerine geçiş isteği bu durumun oluşmasına zemin hazırlıyor. Gecikmeli açıklanan CFTC verileri de kısa yönlü Amerikan doları pozisyonlanmasının geçtiğimiz hafta işlemlerinde de öne çıktığına işaret ediyor. Toplamda 3 milyar dolardan fazla bir pozisyonlanma gerçekleşirken, beklendiği üzere gelişmiş ve önemli gelişmekte olan ülke para birimlerinde karşı yönlü birikim dikkat çekmekte.

DXY 2020 yılı performansını bugün itibarıyla %7 düşüşe doğru yöneltirken, JP EMFX endeksi de %6’lık zayıflaması ile yakınsama gösteriyor. Türk lirası 6 Kasım haftasından bu yana sergilediği olumlu performansını toplamda %15 değer kazancına taşırken, CDS 310bp ile 24 Şubat sonrası dönemin en düşüğüne gerilemiş durumda. EMFX grubu içerisinde USDTRY paritesi yıl içerisindeki en kötü performansını %30’a yaklaşan yükselişle sergilerken, son dönem pozitif hareketi ile birlikte bu durumu %19’a çekmeyi başardı. Tabloda bize en yakın EM üyesi ise %16 yükselişle USDRUB çaprazı.

Yılı tamamlamaya hazırlandığımız son fiyatlama günlerinde MSCI dünya endeksinin toplam performansı %14 yükseliş şeklinde gerçekleşirken, Mart dibinden dönüşü ise %68 toparlanma şeklinde olmakta. Gecikmeli de olsa EM grubuna fon girişi gerçekleşmesi ve küresel fonlama koşullarındaki rahatlama bu cephede ye olumlu sirayet ederken, yakın yükseliş eğilimi %14 ile MSCI EM endeksi için de geçerli. 23 Mart dip seviyesinden yükseliş %67 olurken, aynı durum MSCI TR nezdinde %33.4.

ABD’de Başkan Trump’ın talep ettiği $600 çeklerin $2000 olarak belirlenmesi konusu Senato’da Cumhuriyetçilerin engeline takıldı. Azalan işlem hacimleri her noktada etkisini gösterirken, Asya fiyatlamaları karışık bir resim oluşumuna işaret ediyor. Önemli bir haber başlığı ise yok

Piyasalar

Yılın tamamlanmasına az bir süre kala genel olarak risk iştahı pozitif durumun korunduğu görülüyor. Zayıf Amerikan doları teması eksenli işlemler yatırımcı yaklaşımına yön verirken, Mart diplerinden gerçekleşen olumlu dönüşlerin de farklı varlık gruplarında %60-70 aralığında gerçekleşmesine imkan tanıyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.70 yükselişle tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.42 primlenme ile 1459 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi +4bp ile %12.87 olurken, ülke risk primi ise 310bp seviyesine geriledi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %0.17, FTSE 100 %1.55, DAX %-0.21 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.52 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde hem Avrupa’ya kıyasla negatif ayrışma hem de majör ABD endeksleri ile kıtanın geri kalan üyeleri arasında farklılaşma gözlendi. ABD endeksleri %0.2-0.3 civarında zayıflarken, S&P 500’de son 1 aylık işlem hacmine kıyasla azalış %32 düzeyinde gerçekleşti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.24, Merval ise %1.66 ile günü tamamladı.

Asya’da yeni gün işlemleri ağırlıklı pozitif seyrediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-0.31, Hang Seng %1.43, CSI 300 %1.11 ve KOSPI %1.75 ile işlem görmekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5325 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1440-1425 seviyeleri destek, 1465 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.30 destek, 7.51-7.73 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.21-1.22 aralığında konsolide olmasını bekliyoruz. 1.2290-1.24 direnç seviyeleri konumunda.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Küresel bilimsel makalelerin yüzde 31.4’ünü, Çinli akademisyenler yazdı
 
COVİD-19 hastaları rehabilitasyonla daha hızlı iyileşiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yurt içi piyasalarda olumlu hava korunmaya devam ediyor
Yılın son haftasında aşı kaynaklı iyimserlik küresel risk iştahını desteklemeye ...
Aşılar Türkiye’de
Çin’den sipariş edilen 3 milyon doz Sinovac aşısı Ankara’ya ulaştı. Dün ...
Anlaşmada imzalar atıldı
İngiltere ve Türkiye arasında beklenen serbest ticaret anlaşması bugün ...
 
Aşılar yarın geliyor
Çin’den sipariş edilen aşıların yarın ülkeye giriş yapması bekleniyor. ...
Ekonomik güven endeksi 86,4 oldu
Ekonomik güven endeksi Kasım ayında 89,5 iken, Aralık ayında %3,5 oranında ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün bankacılık ...
 
Piyasaların yönü yukarı
Piyasaların bugün de yukarı yönlü bir gün geçirmesi bekleniyor. Dün Dolar ...
Trump’ın istediği oldu
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 81,259,807 – tedaviye pozitif ...
Altın haftayı yatayda kapattı
Noel haftasında piyasalar hacimsiz ve sakin bir seansı geride bırakırken ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri