Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TÜBİTAK BiGG Fonu, girişimcilerin 136 iş fikrine yatırım yaptı
TÜBİTAK BiGG Fonu, girişimcilerin 136 iş fikrine yatırım yaptı
Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız
Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız
Bakan Göktaş, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Hamad ile görüştü
Bakan Göktaş, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Hamad ile görüştü
11 ilde “Bozdoğan-37' operasyonu
11 ilde “Bozdoğan-37" operasyonu
Bakan Bayraktar, ABD özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi
Bakan Bayraktar, ABD özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi
HABERLER>EKONOMİ
29 Aralık 2020 Salı - 10:27

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün bankacılık hisse senetleri çoğunlukla yatay seyrederken TL’de pozitif seyrin devam ettiğini görüyoruz. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1425 – 1460 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Global fiyatlamalarda haber başlığı açısından kısır döngünün gerçekleştiği dönem etkisi devam ediyor. Haftanın geride kalan açık işlem günlerinde de benzer eğilimin hakim olması şaşırtıcı gelmemeli. Yerel varlıklarda ise Türk lirasının değer kazanım süreci devam ediyor. Bu kez liradaki eğilimin ülke risk primini aşağı yönde baskılaması fazına geçişteyiz.

ABD Başkanı Trump’ın daha önce veto edeceğini duyurduğu toplamda 2.3 trilyon dolarlık harcama ve hükümetin işleyişini sürdürmesi için gerekli olan rakamı barındıran paketi hafta başlangıcında sürpriz şekilde onaylaması işlem hacimlerindeki azalış ile öne çıkan bu dönem açısından can suyu oldu. Haber akışının da kısıtlı olduğu döneme özgü ortam Londra hariç açık olan piyasalarda risk iştahı pozitif ortamın devamına imkan tanırken, farklı varlık gruplarında ayrışmalar olmakla birlikte zayıf Amerikan doları temasının da korunmasına zemin hazırladı. Öte yandan vatandaşlara iletilecek olan $600 büyüklüğündeki çeklerle ilgili olarak ise Temsilciler Meclisi’nde $2000’a revize edilmesini içeren yeni hal onaylandı. Gözler bu dakikadan sonra Cumhuriyetçilerin ağırlığında olan Senato’ya çevrildi. Benzer şekilde bir onay da Başkan Trump’ın veto ettiği savunma bütçesine yönelik geldi. 2/3 çoğunluk ile geçen bütçenin Kongre’den de aynı çoğunluğu sağlayarak tekrar onay alması durumunda başkanlık süreci içerisinde çoğunluk sağlanarak veto hakkını kıran ilk yasa olarak öne çıkacak.

Devam eden pandemi sürecine dair de önemli gelişmeler söz konusu. Global vaka sayısının 81 milyon kişi sınırına dayandığı, vefatların ise 1.77 milyon ile gerçekleştiği ortamda Japonya’nın ardından Endonezya da ülkeye yabancıların girişine yönelik kısıtlama getirdi. Ayrıca, mutasyon açıklamasını takiben Rusya İngiltere’den uçuşlardaki yasak tarihini 12 Ocak olarak duyurdu.

Küresel işlemlerde fiyatlamaların yönünü değiştirebilecek önemli bir gelişme olmazken genel risk iştahı pozitif ortamın korunduğu görüldü. Böylesi eğilimde Türk lirası lehine pozisyonlanma ise sürpriz olmayacak şekilde devam ediyor. DXY’nin 90.00 sınırına yaklaştığı ortamda Türk lirası günü %1.54 primlenme ile ilk sırada tamamlarken, içeride lokallerin de yerel paraya geçiş sürecine bu kez katılmış olabileceğini değerlendirdiğimizi belirtmek isteriz. 19 Kasım PPK toplantısı günü test edilen USDTRY ve sepet kur seviyelerine ait önemli destek noktaları aşağı yönde geçilirken, özellikle USDTRY paritesinde 7.5151 seviyesinin ardından yönün uzun süredir belirttiğimiz şekilde 7.20-7.30 aralığına doğru devam edeceğini düşündüğümüzü yinelemek isteriz. Yeni yıl ile birlikte global işlem hacimlerinin toparlanmasına paralel mevcut olumlu koşulların sürmesi durumunda liradaki pozitif eğilimle birlikte ülke risk priminin de azalacağına dair fikrimizde henüz değişiklik bulunmuyor.

Piyasalar

Hafta başlangıcı işlemlerinde global risk iştahındaki pozitif eğilim korundu. ABD’de Eylül ayından bu yana tartışmaların ana maddesini oluşturan mali teşvik paketi konusunda Başkan Trump’ın aldığı sürpriz onay kararı pozitif yaklaşımı desteklerken zayıf Amerikan doları temasının da devamına imkan tanıdı. Tahvil faizleri cephesinde sınırlı yükselişler izlenirken, emtiada ise altın-gümüş ayrışması düşük hacim ortamında dahi sürdü. GBP’nin Brexit ticaret anlaşması müzakerelerindeki uzlaşı sonrasında haber akışını önden satın almanın da etkisiyle zayıflama eğilimi sürerken, EURUSD paritesi Aralık ayı beklentilerimizi oluşturan 1.21-1.22’li seviyelerdeki konsolidasyonunu korudu.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.54 yükselişle tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.93 primlenmeyle 1439 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +3bp ile %12.83 olurken, ülke risk primi ise 316bp düzeyinde yatay seyretti ve değişiklik göstermedi.

EMEA bölgesi endekslerinde kapalı olan Londra piyasaları hariç pozitif eğilimin devam ettiği görüldü. Euro Stoxx 50 %0.91, DAX %1.49 ve Rusya grubu (RTS, USD) %0.94 ile takip edilirken, işlem hacimlerindeki azalış son 1 aylık ortalamaya kıyasla %40-60 aralığında düşüşler şeklinde gerçekleşti.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa işlemlerine benzer şekilde pozitif eğilim korunurken, majör ABD endekslerinin tamamında rekor düzeylerdeki kapanışlar %1’ye yakınsayan yükselişlerle takip edildi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %1.12 yükselirken, Merval ise %2.20 düşüşle günü tamamladı.

Asya’da yeni gün işlemleri risk iştahı pozitif durumun devamına işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %2.35, Hang Seng %1.03, CSI 300 %-0.21 ve KOSPI %-0.18 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.5196 ile yuanda değer kazancına işaret ederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5451 ile tersi yönde hareket etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1425-1400 seviyeleri destek, 1450 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.31 destek, 7.51-7.73 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.20-1.21 aralığında konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kalıcı kapanış gerçekleşmeden daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. 1.2290-1.23 direnç seviyeleri konumunda. Yılsonu Amerikan doları talebi (düşük ihtimal de olsa) etkili olabilir

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin Astronomik Gözlemevi, 591 yüksek hızlı yıldız keşfetti
 
Çin, Shandong’da 2 bin 957 bin tonluk altın madeni buldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü yukarı
Piyasaların bugün de yukarı yönlü bir gün geçirmesi bekleniyor. Dün Dolar ...
Trump’ın istediği oldu
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 81,259,807 – tedaviye pozitif ...
Altın haftayı yatayda kapattı
Noel haftasında piyasalar hacimsiz ve sakin bir seansı geride bırakırken ...
 
USDTRY analizi
Bilindiği gibi geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para ...
Trump imzaladı
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 80,762,022 – tedaviye pozitif ...
Bakan Pekcan, başkanlığında yılın son İstişare Kurulu toplantısı yapıldı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşmamızı ...
 
21-25 Haftası ekonomi özeti
Bu hafta yurt içi piyasaların odağında TCMB’nin PPK toplantısı vardı. ...
2020 yılı biterken
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 79,327,415 – tedaviye pozitif ...
Haftalık piyasa takvimi 28 Aralık-1 Ocak
28 Aralık-1 Ocak 2020 haftasında yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi, GTS’ye ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Hayırdır; neler oluyor Ankara'da?
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri