Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
20 Ekim 2020 Salı - 12:18

Ekonomik gelişmeler

Perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde Türk hisse senetleri dün bankacılık hisselerinin ardından günü pozitif kapattı. Bankacılık hisse senetlerindeki bu hareket bugün de devam edebilirse, endeks tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşırken direnç seviyelerini kırmaya çalışabilir.

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. Perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde Türk hisse senetleri dün bankacılık hisselerinin ardından günü pozitif kapattı. Bankacılık hisse senetlerindeki bu hareket bugün de devam edebilirse, endeks tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaşırken direnç seviyelerini kırmaya çalışabilir. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1190.00 – 1230.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Hafta başlangıcının küresel eğilimde farklı risk iştahı unsurlarının öne çıkması şeklinde takip edildiği günde yerel varlıklar için de benzer durum gözlendi. PPK toplantısı öncesinde lira cinsi varlıklar pozitif tarafta ayrışan grup içerisinde yer alırken, risk priminde de geri çekilme takip edildi. Yeni günün tek ve en önemli başlığı ise global & yerel yatırımcılar açısından ABD’de devam eden mali teşvik paketi görüşmeleri olacak.

Çin’de açıklanan 3Ç GSYH verisinin piyasa beklentilerinin gerisinde kalmasına rağmen %5’e yakınsama göstermesi ve büyüme patikasında yer alma pozisyonunu koruması haftanın ilk işlem gününde risk iştahını küresel çapta belirleyen ana unsur konumunda oldu. Asya seansı ile başlayan iyimserlik Avrupa kıtası ile devam ederken, ABD endekslerindeki spot işlemlerin zayıflaması mali teşvik paketine yönelik beklentilerin ne denli fiyatlamalar üzerinde etkili olduğunu bir kez daha teyit etti. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Pelosi’nin yaptığı açıklamaya göre, Hazine Sekreteri Mnuchin ile yaptıkları görüşmelerde farklılıklar arasındaki boşluk daralmaya devam ediyor. Hafta sonu konuya dair ilan edilen son takvim günü 20 Ekim tarihi olduğundan bugün küresel risk iştahı açısından takip edilecek tek önemli başlığın bu konu olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

 

ABD endekslerinin 2 haftanın düşüğünde performans sergilediği günün ardından Pelosi’den gelen açıklamalar yeni günde vadeli endekslerin artıda açılışa işaret etmesine imkan tanıyor. ABD doları genele yayılır şekilde değer kaybederken, G10 ve EMFX para birimlerindeki çaprazlarda bu etkiyi gözlemlemek mümkün. OPEC+ toplantısında pandemi sürecindeki gidişatın yeniden olumsuza dönmesinin talep kanalı üzerindeki negatif etkilerine değinilirken, Brent ve WTI cinsi petrol kontratlarında %1’e yakın değer kaybı takip ediliyor.

Hafta başlangıcında risk iştahını Çin GSYH verisi ile birlikte belirleyen bir diğer önemli unsur da İngiltere’de yasa yapıcılara gönderilen ve daha önce AB ile varılan anlaşmadan farklılıklar içeren tasarının değişebileceğine dair haber akışı oldu. GBPUSD paritesi 1.30 seviyesinin üzerine yükselirken, GBP Ağustos ayından bu yana en iyi performansını sergiledi. COVID-19 sürecinde Avrupa kıtasındaki artış eğilimi tüm hızı ile devam ederken, diğer önemli ülkelerin ardından İrlanda cephesinden de bar, cafe, restaurant gibi acil önemde olmayan yerlerin en az 6 hafta süre ile kapatılacağı açıklaması geldi. Global vaka sayısı 40.2 milyon kişinin üzerinde bulunuyor. DSÖ’ye göre geçtiğimiz hafta Avrupa’nın yarısında en az %50 vaka artışı oldu.

 

19 Ekim işlemlerinde yerel varlıklar açısından da risk iştahının yüksek seyrettiği görüldü. Türk lirası çaprazda 7.88-89’lu seviyelerde işlem görürken, BİST 100 endeksi uzun bir aranın ardından 1200 puan bölgesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Kanaatimiz, söz konusu eğilimde Eylül ayından bu yana atılan koordineli normalleşme adımlarının etkili olduğu, özellikle bankacılık sektörü hisselerindeki toparlanmanın burada kritik önemde bulunduğu şeklinde. Perşembe günü gerçekleştirilecek olan PPK toplantısında piyasa konsensüsü olan 200bp’lık faiz artırımının takibi durumunda mevcut yaklaşımın lira cinsi varlıklara yönelik artan ölçekte devam ettiği yeni bir süreç görmemiz yüksek olasılık.

Piyasalar

Piyasalar Amerikan dolarının değer kaybettiği 19 Ekim işlemlerinde risk iştahındaki ayrışma farklı varlık grupları ve ülkeler nezdinde yakından hissedildi. DXY 93.00-94 bandındaki seyrini bu kez aşağı yönde gerçekleştirirken, ABD’de devam eden mali teşvik paketi görüşmelerinde farklılıkların daraldığına dair gelen Pelosi açıklamasının ardından tahvil faizlerinde yükseliş eğilimi gözlendi. Yeni güne %0.76 seviyesinden başlayan ABD 10y tahvil faizinin yanı sıra diğer önemli gelişme ise offshore yuandaki kuvvetlenme eğiliminin devam etmesi. Buna göre, 2018’den bu yana en yüksek seviyede işlem gören yuan eğiliminin korunması PBOC açısından farklı adımların atılmasını gündeme getirebilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında EMFX grubu içerisinde yer alan diğer emsallerine paralel değer kazanımı göstererek günü %0.49 yükselişle tamamladı. 16 Ekim haftasında ABD’de listeli Türkiye ETF’lerine toplamda 35 milyon dolara yakın para girişinin gerçekleşmesi ve EMEA bölgesi içerisinde Türkiye varlıklarının ilk sırada yer alması haberinin takip edildiği günde BİST 100 endeksi kapanışı uzun bir aranın %1 yükselişle 1200 puan bölgesinin üzerinde gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi -25bp ile %13.44 olurken, 5y vadeli CDS %1.6 gerileme ile 515bp düzeyinden kapanış yaptı.

 

EMEA bölgesi endekslerinde genel seyir değer kayıpları şeklinde olurken, hareketin boyutunda ciddi anlamda genişleme gözlenmedi. Euro Stoxx 50 -%0.09, FTSE 100 -%0.59, DAX -%0.42 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %0.20 ile takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde teşvik paketine yönelik beklentilerin zayıflamasına paralel günün en zayıf performansları söz konusu oldu. Majör ABD endekslerinde %1in üzerinde değer kayıpları yaşanırken, Nasdaq günü -%1.65 ile tamamladı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları ise nispeten daha dengeli seyretti ve hatta olumlu ayrışmayı başardı. Bovespa %0.35, Merval ise %0.28 yükseldi.

Asya’da 20 Ekim işlemleri vadeli ABD endekslerindeki pozitif seviyelere rağmen yatay-negatif eğilimi gösteriyor. TSİ 08.05/ NKY 225 -%0.54, Hang Seng -%0.09, CSI 300 %0.17 ve KOSPI - %0.30 ile fiyatlanırken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.6930 ile Nisan 2019 seviyelerinde belirlenirken, offshore yuan 2 yılın yükseğinde işlem görmekte.

Fiyatlamalar

Fiyatlamalar BİST 100 işlemlerinde takip edilen son dönem yükseliş eğiliminin arkasında Eylül ayından bu yana atılan koordineli TCMB & BDDK adımlarının yarattığı algı değişiminin olduğunu düşünüyoruz. Teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyeleri olarak 1170-1144, direnç olarak ise 1200-1220 bölgesini yakından izliyoruz. Lira performansı BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip

USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve AOFM’nin seyrini takip edeceğiz. Jeopolitik haber akışının sakinlemesi sonrasında TCMB ve bilhassa BDDK hamlelerinin 7.65-7.50 civarında dengelenme yaratabileceği ihtimalini yüksek görmekle birlikte kısa vadeli eğilim ise TCMB-PPK toplantısından yansıyacak gelişmeler ekseninde belirlenebilir. 7.88-7.85-7.80 seviyeleri aşağı yönde, 7.95 ise yukarıda ilk kritik noktalar.

 

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimine dair risklerin gelecek 1 aylık zaman diliminde fiyatlanmaya başlayacak olması nedeniyle 1.15-1.17 bölgesine dek salınım ve söz konusu aralıktan uzun yönlü giriş için talep artışının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1820 seviyesini yakından takip ediyoruz. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek kısa vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

KAP ve Şirket Haberleri KAP ve Şirket Haberleri

BIST'te 9 aylık finansal sonuçlarını son gönderme tarihleri: Şirketler; Konsolide Olmayan : 30 Ekim Konsolide Olanlar: 9 Kasım – Bankalar Konsolide Olmayan : 9 Kasım Konsolide Olanlar: 19 Kasım ---Planlanan Bilanço Açıklanma Tarihleri: DERAS:21 Ekim/ EREGLTAVHL-TKFEN: 22 Ekim/ARCLK:23 Ekim/ AKGRT-FROTO-TOASO-TTRAK- YKBNK: 26 Ekim / AKBNK-ASELS-BIZIM-GARAN: 27 Ekim/BRISA: 30 Ekim/TSKB: 2 Kasım/ ENJSA-TUPRS: 3 Kasım/ CCOLA-TTKOM: 4 Kasım/AEFES-ENKAI-MPARK-ULKER: 5 Kasım/AKSA-DOHOLMGROS: 6 Kasım/AGHOL-BIMAS-DOAS-IPEKE-KOZAA-KOZAL-PGSUS-TBORG-VESTL: 9 Kasım / İŞBANK-VAKBN: 2-6 Kasım /YATAS: 6-9 Kasım / TRGYO:5-9 Kasım /KARDEMİR: 6-9 Kasım

Hakları kullanılmış olarak işlem görecek paylar: Bedelsiz sermaye artırımı : ANELE %81,81818 ? Borsada İşlem Gören Tipe Dönüşüm Duyurusu BRKO: 115,000 NIBAS: 40,000

  • AKSA: 19.10.2020 tarihinde 7,94-8,09 TL fiyat aralığından 86.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Emniyet ve Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlem neticesinde Şirket sermayesindeki payımız %18,75 seviyesinden %18,78 seviyesine yükselmiştir.
  • DARDL: 13.10.2020 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım programı kapsamında, 19.10.2020 tarihinde 27.00 TL fiyat ile 30.000 adet pay geri alınmıştır. Şirketimizin sahip olduğu DARDL payları 30.000 adede ulaşmış olup, Şirket sermayesine oranı %0.06 dır.
  • EDIP: 16.10.2020 tarihinde 3,46-3,47 TL fiyat aralığından 100.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Hakan Koç tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlem neticesinde Şirket sermayesindeki payım %0,31 seviyesinden %0,15 seviyesine gerilemiştir
  • EGPRO: 16.10.2020 tarihinde 22,00-22,10 fiyat aralığından 57.078 toplam nominal tutarlı satış işlemi hakim ortaklığımız Deceunick NV tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki paylarımız %93,31 seviyesinden %93,24 seviyesine gerilemiştir.
  • EUKYO: 19.10.2020 tarihinde 3,80 TL fiyat ile 500.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Ege Sigorta A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlem neticesinde Şirket sermayesindeki payımız %19,00 seviyesinden %16,50 seviyesine gerilemiştir
  • KRGYO: 19.10.2020 tarihinde 8,00-8,07 TL fiyat aralığından 300.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Körfez tatil Beldesi turistik tesisler ve devremülk işletmeciliği A.Ş. tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlem neticesinde Şirket sermayesindeki payımız %3,79 seviyesinden %3,33 seviyesine gerilemiştir.
  • IZFAS: 16.10.2020 tarihinde 6,50-6,54 TL fiyat aralığından 231.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Natan Kohen tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlem neticesinde Şirket sermayesindeki payım %17,75 seviyesinden %16,38 seviyesine gerilemiştir
  • MERIT: 19.10.2020 tarihinde 100,00 TL fiyat aralığından 12.632 adet satış işlemi Net Holding A.Ş tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlem neticesinde Şirket sermayesindeki payımız %55,39 seviyesinden %54,90 seviyesine gerilemiştir
  • OSMEN: 16.10.2020 tarihinde 24,32-26,02 TL fiyat aralığından 12.102 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Taylan Tatlısu tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlem neticesinde Şirket sermayesindeki payım %5,34 seviyesinden %5,28 seviyesine gerilemiştir
  • KARDEMİR: Şirketimiz, TCDD'nin 16/07/2020 tarihinde açmış olduğu uluslararası ray tedariki ihalesini kazanmıştır. Bu kapsamda yapılan tedarik anlaşmasıyla, 30.950 ton ray satışı gerçekleştirilecek olup teslimatı 195 günlük süre içinde yapılacaktır. Kardemir, 2007 yılından bu yana TCDD’na yaklaşık 750 bin tonluk ray sevkiyatı gerçekleştirdi.
  • KARSN: Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 73 adet otobüs alımı ihalesinde, otobüslerin 2 yıl süre ile garanti, bakım onarım ve temizlik işlemlerinin de üstlenildiği ihale için sözleşme daveti bugün itibarıyla Şirketimize iletildi. Sözleşme 10 gün içerisinde imzalanacak. Söz konusu ihale ile ilgili teslimatların partiler halinde 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. İhale Bedeli :127.922.100,00 TL ? KATMR: Şirketimizin 450.000.000 TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 75.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakit karşılığı ve %190 oranında olmak üzere 142.500.000 TL artışla 217.500.000 TL'ye yükseltilmesine ilişkin başvurumuz Sermaye Piyasası Kurulu'nun 15.10.2020 tarih ve 64/1254 sayılı toplantısında onaylanmıştır. Yeni pay alma hakları izahnamede belirtilen esaslara uygun olarak 21.10.2020 ile 04.11.2020 tarihleri arasında 15 gün süreyle kullandırılacaktır.
  • MRGYO: yönetim kurulu %200 bedelli sermaye artırım kararı aldı. Gerekli izinleri almak üzere SPK'ya başvuru yapılacak. Rüçhan hakları 1 TL den kullandırılacak.(Kayıtlı sermaye tavanı 500 mio TL.-Mevcut sermaye 110 mio TL. – Rüçhan hakkı kullanım tutarı:220 mio. TL-Ulaşılacak sermaye :330 mio. TL)
  • PETKM: 09.10.2020 tarihinde, Şirketimiz çıkarılmış sermayesinin, tamamı geçmiş yıl karından karşılanmak üzere, 2.112.000.000 TL'den 2.534.400.000 TL'ye artırılmasına ve bunun için SPK'na başvuruda bulunulmasına karar verildiği kamuya duyurulmuştu. Bu kapsamda SPK' ya gerekli başvuru gerçekleştirilmiştir.
  • PGSUS: Bloomberg HT'de 60 Dakika Programı'na konuk olan Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane, havacılık sektörünü ve Pegasus’un gelecek dönemdeki planlamalarını değerlendirdi. İngiltere Eximbank'tan 12 yıl vadeli kredi sağlayacaklarını söyledi. "Ülkemizde pandeminin başlangıcı 29 Şubat'ta oluştu ve 28 Mart'ta uçuşlar durduruldu ta ki 1 Haziran'a kadar. Geçen seneyi yüzde 50-60 uçuşla tamamlamış olacağız. Bu durum sadece bizde böyle değil. IATA yayımladığı raporda önceki yıla göre yüzde 50 civarında küçülme, yolcularda azalma ve cirolarda da 370 milyar dolarlık azalış öngörüyor. Türkiye'ye karantina uygulayan ülkelerin sayısı arttıkça maalesef yurtdışına olan uçuş sayısında azalma gerçekleşiyor. Bunlar da ciddi anlamda yolcu ve ciro kaybına neden oluyor" "Pandeminin başlangıcından bu yana havacılık sektörünün ve tüm sektörlerin temel sıkıntısı girdideki azalma, çıktıları ise girdilerle orantıladığımızda eş oranda düşememesi. Bizim girdilerimiz satışlarımız ve satışlarımızda azalma var ancak çıktılarımızda bu oranda azalma olmadığı için bu durumda zarar etmeye başlıyoruz. Bu zarar ise öz kaynaklardan karşılanıyor. Öz kaynakların yetersiz olduğu durumlarda dış kaynağa yönelmemiz gerekiyor. Bu da borç oluyor. Böyle bir ortamda Lufthansa ve KLM gibi dev firmalar da destek almak zorunda kaldı" Nane konuşmasına şöyle devam etti, "Bizim kaynak ihtiyacımız iki boyutta oluyor. Bir tanesi günlük operasyonlarımız için değeri ise yatırımlar için. Örneğin bu hafta içinde filomuza beş uçak daha katılacak ve biz bunun finansmanını yurtdışından karşılıyoruz. Bu da İngiliz Eximbank kaynaklı 300 milyon dolarlık ve 12 yıllık bir kredi ile gerçekleşecek." şeklinde konuştu.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Altıncı gününde 8. engelsiz filmler festivali’ne bakış
 
Glüten hassasiyetine karşı uygun diyet önemli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
USDTRY analizi
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler ...
Teşvik paketinde 1 ileri 1 geri
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 40,333,146 – tedaviye pozitif ...
Seçime 15 kala
Geçen haftanın öne çıkan gündemi, sonbaharın gelmesiyle Avrupa ve ABD'de ...
 
Avrupa'da vaka artışı
BIST100 endeksi de parasal normalleşme hikayesi dışında olumlu üçüncü ...
Yeni teşvik paketi maddeleri
AK Partili milletvekilleri tarafından imzalanan İşsizlik Sigortası Kanunu ...
Altın analizi
Altın fiyatlarında piyasalar son günlerde Amerika kanadından gelen yeni ...
 
TCMB faiz hamlesi gelecek (mi)?
TCMB faiz kararını 22 Ekim Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır.(GCM Yatırım)
1.049 Projeye 243 milyon lira hibe sağlanacak
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD-II Avrupa Birliği Kırsal ...
Haftalık piyasa takvimi 19-23 Ekim 2020
19-23 Ekim 2020 haftasında yurt içi piyasaların odağında Perşembe günü ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri