Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
19 Ekim 2020 Pazartesi - 12:45

Avrupa'da vaka artışı

BIST100 endeksi de parasal normalleşme hikayesi dışında olumlu üçüncü çeyrek bilanço beklentileriyle söz konusu kanal içerisinde kalarak yükselişini sürdürebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde 1.206 ve 1.216 sıralı dirençleri ön plana çıkıyor.(Ziraat Yatırım)

Avrupa da vaka artışı

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Özellikle Avrupa'da ciddi oranda artan koronavirüs vakalarına karşın ABD'de mali teşvik paketi ile ilgili görüşmelerde ilerleme sağlanmasıyla küresel piyasalar haftaya olumlu bir görüntüyle başlıyorlar. S&P500 vadelileri bu sabah %0,7 civarında (vadeliler için yüksek bir oran) yükseliş kaydediyor. Avrupa vadelileri de hafif artıda seyretmekteler. Pariteler ise genel olarak sakin bir görüntü sergilerlerken, TL'nin güne  pozitif ayrışarak başladığını izliyoruz.  Geçen hafta 7,95 - 7,96 bölgesini direnç yapan Dolar /TL bu haftaki TCMB toplantısı (Perşembe günkü toplantıda 200 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor) öncesinde, en azından bugün, bu direnç bölgesinin altında kalmaya devam edebilir. Geçen ayki TCMB kararı sonrasında yükseliş kanalı yakalayan BIST100 endeksi de parasal normalleşme hikayesi dışında olumlu üçüncü çeyrek bilanço beklentileriyle söz konusu kanal içerisinde kalarak yükselişini sürdürebilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde 1.206 ve 1.216 sıralı dirençleri ön plana çıkıyor.
 

MAKROEKONOMİ

        
ABD'de mali teşvik paketine dair olumlu haber akışının etkisiyle Asya borsaları haftaya yükselişle başlıyor. Teşvik paketine dair görüşmelerin salı gününe kadar sürmesi bekleniyor. Çin'de üçüncü çeyrek büyüme beklentilerin hafif altında kalırken, perakende satışlar ve sanayi üretiminin beklentilerden iyi gelmesi fiyatlamalarda etkisinin sınırlı kalmasını sağlamakta. Cuma günü ABD'de sanayi üretimi verisi, iç talebe dair olumlu sinyal veren perakende satışlar verisinin aksine hayal kırıklığı yaratmıştı.

Kasımdaki Başkanlık seçimi öncesi Trump ile Biden'ın gerçekleştireceği son tartışma programı ve ekim ayına ilişkin küresel PMI verileri bu haftanın öne çıkan başlıkları. Netflix, Tesla ve Barclays ile bilanço sezonu devam ediyor. Bugün Fed Başkanı Powell'ın konuşması başta olmak üzere hafta boyu Fed, ECB ve BoE yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. OPEC+ üretim başlığıyla bugün bir araya gelecek, genel olarak önemli bir karar çıkması beklenmiyor, petrol arzına ilişkin kararın aralık ayındaki toplantıda alınacağı düşünülmekte. Bu arada İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı  Raab anlaşmasız Brexit sinyali verdi. Avrupa Birliği ise görüşmelerin devamından yana tavır sergilemekte.

ABD'de cuma günü yapılması planlanan Trump ile Biden'ın TV tartışması ve henüz bir çözüme kavuşturulamayan mali teşvik paketine dair gelişmeler bu haftanın odak noktasında olacak. ABD'de cuma günü ayrıca ekim ayı öncü PMI verileri izlenecek. 2. çeyrekte görülen tarihi daralma sonrası, 3. çeyrekte PMI verileri toparlanma sinyalleri vermişti. Son çeyrekte bu seyrin devam edip etmeyeceğine dair ilk ipucunu PMI verilerinden ve alt endekslerinden anlamaya çalışacağız. Çarşamba günü Bej Kitap yayınlanacakken, yine son zamanlarda olduğu gibi perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları sayısından istihdam piyasasındaki toparlanmaya dair mesaj aranacak. Salgın sonrası işsizlik maaş başvuruları 800 bin seviyesinin altına inemedi ve artan vaka sayıları ise önümüzdeki günlerde veriye yukarı yönlü baskı yapabilir. Ayrıca bölgesel Fed anketlerinden perşembe günü ekim ayı Kansas Fed imalat endeksi izlenecek.

ABD tarafında olduğu gibi Avrupa tarafında da cuma günü ekim ayı öncü PMI verileri takip edilecek. Eylül ayında Avrupa tarafında imalat PMI verileri beklentilerden iyi gelirken, hizmet sektörü PMI verileri artan vaka sayısının etkisiyle daralma bölgesine geçerek tatmin edici gelmemişti. İngiltere'de Euro Bölgesi'ne göre daha olumlu bir görünüm mevcuttu fakat PMI rakamlarında momentum kaybı dikkat çekmişti. Neticede ekim ayında artan vaka sayıları ve artan tedbirler geçen aya göre daha düşük PMI rakamlarına sebep olabilir. Ayrıca perşembe günü Euro Bölgesi tüketici güveni takip edilecek. Artan işsizlik ile endeks negatif seviyelerde, bu ay da görünümün pek fazla değişmesi beklenmemekte. İngiltere tarafında ise çarşamba günü eylül ayı enflasyon verileri açıklanacak. Dünya genelinde olduğu gibi talep yönlü ve enerji fiyatları kaynaklı deflasyonist baskılar hissedilmekte. Ağustos ayında bu faktörlere ek olarak KDV indirimleri de son 5 senenin en düşük yıllık enflasyonu olan %0,2'yi görmemize sebep olmuştu. Bu durum salgın kaynaklı bir süre daha devam edecektir ve kısa vadede enflasyonda aşağı yönlü riskler sürebilir. Ayrıca cuma günü eylül ayı perakende satışlar verisi takip edilecek. Ağustosta aylık %0,8 artmıştı. Eylülde de verinin artış göstermesi olası fakat artan işsizlik ve Brexit'in seyri ilerleyen dönemde tüketici harcamaları üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmakta.

Asya'da da cuma günü ekim ayı öncü PMI verileri önemli olacak. Ayrıca yarın Çin Merkez Bankası kredi gösterge faiz oranlarını belirleyecekken, Tayvan ve Tayland'ın dış ticaret verilerinden küresel ticaretin seyrine ilişkin ipucu aranacak ki eylül ayı küresel PMI verileri genelde dış ticarete dair olumlu sinyal vermekteydi.

Yurt içi veri takvimi ise geçen haftaya göre sakin. Haftanın odak noktasında perşembe günkü TCMB para politikası kurulu toplantısı bulunmakta. Perşembe günü ekim ayı tüketici güven endeksi, cuma günü ise TOBB'un eylül ayı kurulan ve kapanan şirket sayısı verileri de takip edilecek.

Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısından 200 baz puanlık faiz artırımı beklentisinin ağırlık kazandığını görmekteyiz. Bir önceki toplantısında banka iç talepteki artışın ve döviz kurlarının enflasyon eğilimlerinde artışa sebep olmasıyla 200 baz puan artırıma giderek politika faizini %10,25'e çekmişti. 24 Eylül PPK toplantısından sonra ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %10,88'lerden %12,26 seviyesine çıkmış durumda. Neticede TCMB halihazırda miktar ihalesi kanalıyla politika faizinden fonlama yapmamakta ve ağırlıklı olarak geleneksel repo ihalelerini ve gecelik fonlama kalemlerini kullanarak AOFM'nin, politika faizinin yaklaşık 200 baz puan üzerinde oluşmasını sağlamakta. Hem fonlama maliyetinin bu seviyeleri hem de TCMB Beklenti Anketi'nde gözlemlediğimiz üzere 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerindeki bozulmanın sürmesi neticesinde bu haftaki toplantısında bankadan faiz artırımı olasılığı yüksek görülmekte.

Geçen ay TÜİK tüketici güven endeksinin uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla hesaplama metodolojisi değiştirmiş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi ve gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksleri çıkarılarak, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu ve gelecek 12 aylık dönemde tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endekslerini eklemişti. Eski yöntemle hesaplanan tüketici güven endeksi eylülde 59,6 seviyesinden 61,8 seviyesine, yeni yöntemle hesaplanan tüketici güven endeksi ise 79,4'ten 82 seviyesine yükselmişti. Anket soruları ve alt endeksler incelendiğinde neredeyse bütün kalemlerde artış dikkat çekerken, mevcut dönemde hanenin maddi durumundaki aylık %5,8'lik artış ve gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisindeki %4,8'lik artış endeksi yukarı çeken ana kalemler olmuştu. TÜİK'in paylaştığı tüketici güven verisi öncesinde tüketici güvenine ilişkin fikir vermesi adına takip ettiğimiz Bloomberg Tüketici Güveni ön endeksi ise ekimde %7,95 azalarak 65,6'ya geriledi. Endeksteki düşüşe sebep olarak ise, artan vaka sayıları, jeopolitik gelişmeler ve döviz kurlarının seyri gösterilmekte. Dolayısıyla ekim ayına ilişkin tüketici güven endeksinde de benzer görünüm olabilir.

Ekim ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi'nde anket katılımcıları, enflasyonun yıl sonunda %11,76 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Katılımcılar 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerini de kötüleştirmeyi sürdürdü. Yıl sonunda USD/TL kurunun 7,90 seviyelerinden kapanış yapması anket katılımcılarınca öngörülmekte. Ağustos ayında dış ticaret açığındaki genişlemeyi de dikkate alan anket katılımcıları cari açığın yıl sonunda 28,2 milyar USD gerçekleşeceğini düşünmekte. Ağustos ayı sanayi üretim verisindeki güçlü artış ve eylül ayına ilişkin öncü göstergelerin pozitif görünümünü devam ettirmesiyle anket katılımcıları GSYH daralma tahminlerini iyileştirmiş durumda. Gelecek sene büyüme beklentilerinde ise anlamlı bir değişim gözlenmiyor. Bu haftaki PPK toplantısında politika faizinin ise ortalama olarak %11,64 seviyesine doğru çekilmesi öngörülüyor. 3 ay sonrası politika faizi beklentileri ise ortalama %12,39 seviyesinde bulunuyor.



Cuma günü ABD tarafında eylül ayına ilişkin sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri ve ekim ayı Michigan Tüketici güveni endeksi takip edildi.

ABD'de perakende satışlar aylık %1,9 artarak 5. ay üst üste yükseldi. Aslında harcamalar yönünden salgın öncesi seviyelere gelindi fakat artan vaka sayıları, kısıtlamaların geri gelip gelmeyeceği,  teşvik paketinde bir türlü anlaşma sağlanamaması ve istihdam piyasasındaki kayıpların halen tam telafi edilememesi gibi faktörler harcamalardaki bu momentumun devamına ilişkin soru işareti oluşturmakta. Sanayi üretimi verisi ise perakende satışlar verisinin aksine hayal kırıklığı yaratarak, aylık %0,4 artış beklentisine karşılık %0,6 gerileyerek 4 aylık artış trendini sona erdirdi. Kapasite kullanım oranı da %71,5 seviyesine geriledi. Michigan tüketici güven endeksi ekimde ise 80,4'ten salgın sonrası en yüksek seviye olan 81,2'ye yükseldi. Aslında bu artışta temel belirleyici beklentilerdeki daha iyi görünüm etkili oldu. Artan vaka sayıları, istihdam piyasasındaki yavaş ilerleme cari durumu 87,8'den 84,9'a geriletirken, 6 aylık beklentilere ilişkin alt endeksin 75,6'dan 78,5'e gelmesi endeksi yukarı çekti.

ŞİRKET HABERLERİ 

Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Nötr): Albaraka Sukuk Ltd. üzerinden ihraç edilmiş olan, 30 Kasım 2025 vadeli, 250mn ABD Doları tutarında Basel III Uyumlu Tier 2  Sukuk işleminin  30 Kasım 2020 tarihli geri çağırma opsiyonunun kullanılmamasına karar verilmiştir. 

Halkbank, Türkiye Sigorta (HALKB, Nötr; TURSG, Nötr): Kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta şirketlerinin tek bir çatı altında birleşmesi kapsamında Halkbank'ın iştiraki olan Türk P ve I Sigorta A.Ş.'nin sermayesindeki %16,6667 oranındaki Banka hisselerinin de Türkiye Sigorta A.Ş.'ye satış yoluyla devrine ilişkin Banka Yönetim Kurulu tarafından karar alınmış olup süreç ile ilgili gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır.

Kartonsan (KARTN, Pozitif): Şirket, 2.837.014,2 TL çıkarılmış sermayesinin %2543,6244 oranında bedelsiz artırılarak 75.000.000 TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Katmerciler (KATMR, Nötr): Şirket bağlı ortaklığı Gimkat Araç Üstü Ekipman San. ve Tic. AŞ.'nin 16.10.2020 tarihli Olağan Üstü Genel Kurul Toplantısı yapılmış olup, Şirket sermayesinin 2,5mn TL'den 5mn TL'ye arttırılmasına, artırıma konu tutar 2,5mn TL'nin geçmiş yıl karlarından karşılanmasına, bu kapsamda şirket ana sözleşmesinin "Sermaye ve Pay Senetleri" başlıklı 6. maddesinin tadil edilmesine oybirliği ile karar verildiği duyurulmuştur.

Oyak Çimento (OYAKC, Nötr): Şirkete ilişkin stratejik planlar ve çimento sektöründeki hedefleri doğrultusunda Şirket'in %100 oranında iştirak ettiği OYAK Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Şirket çatısı altında birleşmesi niyetiyle görüşmelere başlanmasına karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Anti-Damping: Suudi Arabistan menşeli "alçak yoğunluk polietilen" ürününe yönelik damping soruşturması açılmasına karar verildi. Ticaret Bakanlığının İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Petkim Petrokimya Holding AŞ'nin (PETKM, Sınırlı Pozitif) başvurusuna istinaden, Suudi Arabistan Krallığı menşeli "alçak yoğunluk polietilen"e yönelik bir damping soruşturması açılması kararlaştırıldı. Kaynak: AA

Konut: TCMB tarafından Ağustos 2020 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Konut Fiyat Endeksi, ağustosta aylık %2,1, yıllık %26,2 artış gösterdi.

Turizm: Türkiye Bankalar Birliği (TBB) koronavirüs salgının etkilerinin azaltılması, üretim ve istihdam kapasitelerinin korunmasını desteklemek için turizm sektörüne bankalar tarafından 10 milyar TL kredi desteği sağlanacağını duyurdu. TBB'den yapılan açıklamada bu kapsamda "turizm destek paketi" uygulamasına başlanacağı belirtilerek, "Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacak" denildi. Açıklamaya göre krediler, 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacak. Faiz oranı, sabit faizli krediler için azami %14,5, değişken faizli krediler için TLREF + 200 baz puan olarak belirlendi. Açıklamada ayrıca yararlanıcı başına kefalet üst limitinin 32 milyon TL ve kredi üst limitinin 40 milyon TL olacağı ifade edildi. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Duran Doğan Basım ve Ambalaj (DURDO): Şirket 16/10/2020 tarihinde almış olduğu Yönetim Kurulu Kararına istinaden, Avrupa Birliği ülkelerinde karton ambalaj pazarlama ve satış faaliyetlerini yürütmek amacı ile, Hollanda'da %100 hissedarı olacağı, "DURAN DOGAN EUROPE B.V." adı altında, sermayesi 1 EUR olan, bir şirket kurma kararı almıştır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,18 seviyesinden %12,26 seviyesine yükseldi. TCMB cuma günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %13,27'den) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 235,3 milyar TL ile 145 milyar TL'si (%12,58 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 60,4 milyar TL'si BİST'te, 20,5 milyar TL'si BAPP'ta ve diğer geri kalan 9,4 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75'ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %0,73 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,72-%0,76 bandında hareketin ardından, %0,75 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimlerle yatay hareket gözlendi. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazdaki değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 40 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 30 baz puana varan yükselişler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de orman yangınları yüzde 45.1 oranında azaldı
 
Endoskopi korkusu erken teşhis şansınıza engel olmasın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni teşvik paketi maddeleri
AK Partili milletvekilleri tarafından imzalanan İşsizlik Sigortası Kanunu ...
Altın analizi
Altın fiyatlarında piyasalar son günlerde Amerika kanadından gelen yeni ...
TCMB faiz hamlesi gelecek (mi)?
TCMB faiz kararını 22 Ekim Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır.(GCM Yatırım)
 
1.049 Projeye 243 milyon lira hibe sağlanacak
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, IPARD-II Avrupa Birliği Kırsal ...
Haftalık piyasa takvimi 19-23 Ekim 2020
19-23 Ekim 2020 haftasında yurt içi piyasaların odağında Perşembe günü ...
Türkiye, 2023’te doğalgaz’ı karaya ulaştıracaktır
Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek’in Karadeniz’deki Sakarya gaz ...
 
Borsalar haftayı güçlü kapatıyor
Yurt içi hisse piyasalarında haftanın kapanışına gidilirken yükselişler sürüyor. (İnvestaz Yatırım)
USDTRY analizi
İçerisinde bulunduğumuz hafta da yeni rekor seviyelerini test eden USDTRY ...
Avrupa'da artan koronavirüs vakaları
Endeks, haftanın son işlem gününde bu seviyeler arasında dalgalanabilir. ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri