Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
Gıda Sektöründe 252 Bin Nitelikli İstihdam ve 708 Milyar Lira Yatırım Sağladık
Gıda Sektöründe 252 Bin Nitelikli İstihdam ve 708 Milyar Lira Yatırım Sağladık
2024 Yılında 2 Bin 539 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
2024 Yılında 2 Bin 539 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
14 Mayıs 2022 Cumartesi - 11:45

Dünya Hipertansiyon Gününde tansiyon ve nabız ölçümü yapılacak

“HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesi kapsamında, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Ankara'da Armada AVM otoparkında ve İstanbul'da Beşiktaş Barbaros Anıtı Meydanı'nda kurulacak sağlık çadırlarında uzman doktorlar, ziyaretçileri tansiyon ve nabız ölçümlerini yaparak konuyla ilgili bilgilendirecek.

Dünya Hipertansiyon Gününde tansiyon ve nabız ölçümü yapılacak

Kardiyovasküler Akademi Derneği'nin AstraZeneca Türkiye ve OMRON Healthcare'in koşulsuz desteği ile hayata geçirdiği “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesi kapsamında, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Ankara'da Armada AVM otoparkında ve İstanbul'da Beşiktaş Barbaros Anıtı Meydanı'nda kurulacak sağlık çadırlarında uzman doktorlar, ziyaretçileri tansiyon ve nabız ölçümlerini yaparak konuyla ilgili bilgilendirecek.

Kardiyovasküler Akademi Derneği, dünyada önlenebilir ölümlerin en önemli sebebi olan hipertansiyon konusunda farkındalık sağlamak ve son yıllarda ön plana çıkan hipertansiyon hastalarında yüksek kalp atım hızının, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini artırdığı bilgisinin önemini vurgulamak amacıyla AstraZeneca Türkiye ve OMRON Healthcare'in koşulsuz destekleriyle “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesini hayata geçirdi.
 
Proje kapsamında 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü'nde Ankara ve İstanbul'da kurulacak sağlık çadırlarında sağlık çalışanları, ziyaretçilerin nabız ve kan basıncı ölçümlerini yapacak ve ölçüm sonuçlarına göre ziyaretçileri bilgilendirecek.
 
Ziyaretçiler, “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesi kapsamında 17 Mayıs 2022 Salı günü 09.00-19.00 saatleri arasında Ankara'da Armada AVM otoparkında, İstanbul'da ise Beşiktaş Barbaros Anıtı Meydanı'nda (Üsküdar motor iskelesi civarı) kurulacak sağlık çadırlarında sunulacak bu hizmetten ücretsiz bir şekilde faydalanabilecek.
 
Dünyada 1,28 milyar hipertansiyon hastası var 3
Kan basıncının normal değerlerden yüksek olması olarak bilinen hipertansiyon (HT), Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre erken ölümün ve önlenebilir ölümün en önemli nedenlerinden birisi.1 Yetişkinlerde hipertansiyonun görülme sıklığı, yüzde 30 - 45 civarında. 2015 yılı verilerine göre, her 4 erkekten biri ve her 5 kadından biri hipertansiyon hastası.2 Ayrıca hipertansiyon, ilerleyen yaşla birlikte daha yaygın hale geliyor. 60 yaş üstü kişilerde görülme sıklığı yüzde 60'ın üzerine çıkabiliyor. Hipertansiyon tüm dünya genelinde sosyoekonomik göstergelerden bağımsız olarak yaygın ve benzer bir şekilde görülüyor.  Yine Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, hipertansiyonu olan yetişkinlerin yarısından azı (%42) teşhis ve tedavi görmektedir. Hipertansiyon nedeniyle ilaç kullananların bile sadece yüzde 21'i tam bir tedavi alabiliyor. Maalesef hipertansiyonu olan yetişkinlerin tahminen yüzde 46'sı da bu duruma sahip olduklarının farkında bile değiller.3
 
Türkiye'de hipertansiyon kadınlarda daha çok görülüyor
Türkiye'deki veriler dünya geneli ile benzer olsa da konu ile ilgili ülkemizde yapılan önemli çalışmalardan biri olan TEKHARF çalışmasına göre tüm yaş gruplarında kadınlarda kan basıncı erkeklerden daha yüksek. Ayrıca 2018 - 2019 verilerine bakıldığında hipertansiyon kaynaklı ölümlerin kadınlarda daha fazla olduğu görülüyor.4 Bunun yanında farkındalık oranlarına bakıldığı zaman kadınların yaklaşık yüzde 60'ının, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 40'ının hastalığının farkında olduğu ortaya çıkıyor. Diğer bir açıdan değerlendirildiğinde hipertansiyonu olan kişilerin ortalama yarısı hastalığın farkında değil.5
 
“Hipertansiyon önemli bir ölüm nedenidir”
Kardiyovasküler Akademi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2021 verilerine göre tüm dünyada 7,5 milyon kişinin hipertansiyon nedeni ile hayatını kaybettiğini söyleyerek bu rakamın tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 12'sine1 karşılık geldiğine dikkat çekti. Kozan açıklamasının devamında, “T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise ülkemizde her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyon. Artan kan basıncı, kalp krizine yol açan kalp damar hastalıkları, felç ve beyin kanaması için önemli bir risk faktörü olarak öne çıkıyor. Bunun yanında son yıllarda yapılan çalışmalarda, hipertansiyonu olan hastalarda yüksek kalp atım hızının kalp nedenli ölüm riskini belirgin şekilde artırdığı da gözlemlendi. Bu nedenle, hipertansiyonu erken tanımak, uygun tedavi etmek ve bu hastaların kalp atım sayılarını takip etmek ölüm riskini azaltmak için oldukça önem taşıyor.6 ‘HayATIMın HIZI Kontrolümde' projesi kapsamında kuracağımız çadırları ziyaret edenler uzman doktorlar tarafından tansiyon ve nabız ölçümleri yapılarak konuyla ilgili bilgilendirilecek ve hipertansiyon hastası olduklarını öğrenmeleri durumunda erkenden gerekli önlemleri alma imkanını bulacak. Halkımız bu proje sayesinde hipertansiyon konusunda önemli bir farkındalık da kazanmış olacak.” dedi.
 
Hibya Haber Ajansı

 
Kredi faizleri ve mevduat faizleri azaldı
 
Şanlıurfa'da yağ yüklü tır devrildi Sürücü yaralandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güçlü akciğerler için mutlaka tüketilmesi gereken 11 besin
Modern kent yaşamı, sağladığı birçok konforun yanı sıra, tütün kullanımını ...
Canlı doğan bebek sayısı 1 milyon 79 bin 842 oldu
Canlı doğan bebek sayısı 2021 yılında 1 milyon 79 bin 842 oldu. Canlı ...
Zeytinyağı damar sağlığını korumada etkili oluyor
Zeytinyağının antioksidan madde içeriği sayesinde LDL oksidasyonu önleyerek ...
 
Bahar ve yaz aylarında bu besinlere dikkat
Isınan havalarla birlikte tezgahlar da renklenmeye, bahar ve yaz ayları ...
Cildi yenilemek için 6 altın öneri
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman ...
Sarı kantaron yağının 9 etkili faydası
Dünyada ve ülkemizde sarı çiçekleriyle bilinen sarı kantaron, ılıman ve ...
 
Diyetin vazgeçilmez 11 besini
Her bir besinin günlük beslenmeye ve vücuda farklı faydası var. Kivi, ...
Diyetin vazgeçilmez 11 besini
Her bir besinin günlük beslenmeye ve vücuda farklı faydası var. Kivi, ...
Polenlere karşı etkili korunma yolları
KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Beyhan Yılmaz polenlerin etrafta uçuşması ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri