Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
"Sanchez 7. Hükümetler Arası Zirve toplantımız münasebeti ile Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.
2009 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz Hükümetler Arası Zirve Toplantıları iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı en üst düzey platformu oluşturmaktadır.
Bugünkü zirve ile ilişkilerimizi kapsamlı ortaklık olarak adlandırmaya karar verdik.
Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen ikili ticaret hacmimiz daha şimdiden bir önceki senenin rakamlarını yakalamıştır.
600'den fazla İspanyol şirketin Türkiye'deki yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz.
Tabii bu durum 20 milyar dolarlık hedefimizi yakaladığımız anlamına gelmez. Çünkü bizim bir hedefimiz var 20 milyar dolar bunu da ben inanıyorum ki değerli dostumla birlikte yakalayacağız.
İspanyol dostlarımızla bir kez daha güvenilir ortakları Türkiye'ye daha fazla yatırım yapma çağrımızı tekrarlıyorum.
Türkiye ve İspanya Avrupa'nın doğu ve batı ucunda Avrupa güvenliğinin ve refahının köşe taşı olarak stratejik konumu hais 2 NATO müttefikidir.
İspanya 2015 senesinden bu yana Türkiye'de konumlandırdığı patriotlarıyla yer almaktadır. Dayanışmasının nasıl olması gerektiğini göstermektedir. Maalesef yine birçok NATO ülkesi buradaki Patriotlarını alıp götürürken İspanyol bunun yapmamıştır.
Bu vesileyle İspanyol dostlarımıza bir kez daha şahsım milletim adına teşekkür ediyorum.
Özellikle savunma sanayi alanında İspanya ile birçok ortak proje yürütüyoruz. Ülkelerimizin potansiyelini göz önünde bulundurarak bu alandaki işbirliğimizi daha da derinleştirme özellikle arzu ediyoruz.
Biliyorsunuz ispanya ile birlikte uçak gemisi yaptık ve şu anda artık denize indirmiş vaziyetteyiz.
Türkiye AB ilişkilerini de değerlendirdik. İspanya'nın bugüne kadar verdiği destek için teşekkür ediyorum.
Avrupa Birliği'nin artık ülkemiz ile ilişkilerine stratejik bir bakış açısı ile yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor.
Gümrük Birliği'nin güncellenmesi vatandaşlarımıza vize muafiyeti tanınması bir an önce başlanmalıdır.
Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının Avrupa Birliğini ve NATO Avrupa Birliği ilişkilerini zayıflatmasına izin verilmemelidir.
Avrupa ve NATO'nun sınırlarını koruyan Türkiye ve İspanya düzensiz göç konusunda önemli yük üstlenmiş durumdadır.
Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı projesinin mimarları olarak dünyada barış istikrar ve refah ortamının sağlanmasını teminen daha yakın işbirliği içinde olmaya önem atfediyoruz.
Malum medeniyetler ittifakı İspanya ile birlikte inşa ettik ama bundan sonra da ihyası önem arz ediyor.
Bu girişim Türkiye ile İspanya'nın yumuşak gücünün göstergesidir.
Aşırı sağcı eylemlerin yükseldiği İslam ve yabancı düşmanı eylemlerin giderek daha sık gerçekleştiği günümüzde Medeniyetler İttifakı girişiminin değeri ümit ediyorum ki daha iyi anlaşılacaktır.
16 yıl önce tohumlarını attığımız bu girişim dünyanın karşı karşıya kaldığı meydan okumalar bakımından önemli bir çıkış yolu sunmaktadır.
İttifakımızın İstanbul'da bölgesel ofis açması sürecini de hızlandıracağız."
Hibya Haber Ajansı