Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>GÜNDEM
16 Mayıs 2022 Pazartesi - 20:46

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile ortak basın toplantısı düzenledi

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Abdülmecid ve bu yüksek düzeyli işbirliği konseyimizin bir toplantısı münasebeti ile Ankara'da misafir etmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyor, Sayın Cumhurbaşkanı'na ve heyetine bir kez de sizlerin huzurunda hoşgeldiniz diyorum.

Cezayir'den ülkemize 17 yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan bu tarihi ziyaretle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırıyoruz. Cezayir Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 60 yılını bu vesileyle tebrik ediyorum. Vatanlarını bağımsızlığı uğruna can veren tüm kahramanları rahmetle yad ediyorum.

Bu sene aynı zamanda diplomatik ilişkileri kuruluşunun da 60 yılına tekabül ediyor. İki dost ve kardeş ülke olarak 500 yıl öncesine uzanan ortak bir mazi paylaşıyoruz. İkili ilişkilerimizi yeni bir zemine taşıyan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kuruluşunun 2020 yılında Cezayir'e yaptığı ziyaret sırasında kararlaştırılmıştır.

İşbirliği Konseyi'nin kuruluşunun 2020 yılında Cezayir'e yaptığı ziyaret sırasında kararlaştırılmıştır. İlk toplantımızı gerçekleştirmek bugüne nasip oldu. Bu vesile ile işbirliğimizi daha da ileriye taşıma kararlılığımızı karşılıklı olarak bir kez daha teyit ettik. Görüşmelerimizde Türkiye Cezayir ilişkilerini kapsamlı biçimde ele aldık.

Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz hamdolsun her geçen gün gelişiyor. 2020 yılındaki ziyaretimde 5 milyar dolar hedefini belirlemiştik. Ticaret hacmimizi salgın şartlarına rağmen bir önceki yıla oranla yüzde 35 artırarak, 4,2 milyar dolar düzeyine ulaştırdık. Bugün çıtayı yükseltip yeni bir hedef belirledik. O da 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız. 

Afrika’nın dünyaya açılan kapılarından biri olan Cezayir’in üretimini çeşitlendirmeye özellikle birçok alanda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik bütün bu alanlarda Türkiye-Cezayir olarak geleceğe çok daha emin adımlarla yürüyeceğiz.

Türkiye olarak her konuda Cezayirli kardeşlerimizin yanındayız. Ekonomik işbirliğimizin lokomotiflerinden biri olan yatırımcılarımız da bu süreci yakından takip ediyor. 1400’ü aşkın Türk firması Cezayir ekonomisinin gücüne güç katıyor. Cezayir’i bir üretim üssü olarak gören ve yatırımlarını ülkenize yönlendiren firmalarımıza desteğinizin süreceğinden eminim. Özellikle de yarın İstanbul’da Sayın Cumhurbaşkanı’nın teşrifleriyle gerçekleşecek iş forumunun, karşılıklı ticaretimizin ve yatırımlarımızın arttırılmasına katkıda bulunacağı muhakkaktır.

Cezayir'i üretim üssü olarak gören yatırımları ülkenize yönlendiren firmalarımıza desteğinizi sürdüreceğinizden eminim. Yarın iş forumunun karşılıklı ticaretimizin ve yatırımlarımızın artırılmasına katkıda bulanacağı muhakkaktır.

Enerji ve madencilik alanlarındaki çalışmalarımız ülkelerimizin refahını artıracaktır. Bugün aynı zamanda ortak coğrafyamız olan Afrika ve İslam dünyasındaki meseleleri ele aldık. Cezayir kıtanın lider ülkelerinden biridir. Cezayirli kardeşlerimizin kıtanın kuzeyi başta olmak üzere Afrika'nın tamamında oynadığı rolü takdirle karşılıyoruz.

Türkiye olarak kazan kazan ve eşit ortaklık temelinde işbirliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Libya ve Somali, kıtanın ekonomik kalkınmasına ve sosyal barışına verdiği önemi gösteren iki örnektir. Somali'deki seçimin sonuçlarını Somali halkı için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasına katkı sağladığı Somali'de Cumhurbaşkanlığı seçimin başarıyla tamamlanmasından ayrıca memnuniyet duyuyorum. Cumhurbaşkanı sayın Hasan Şeyh Mahmud'u tebrik ediyorum."

 

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:

"Selamun Aleykum, Tarihi ayrıcalıklı ilişkilerimize katma değer sağlayan ziyaretimizle birlikte siyasi, ekonomik, kültürel ve her alanda olanaklar çerçevesinde ilişkilerimizi geliştirme fırsatı bulduk.

Bu özel zaman içerisinde ki bizler bir kaç hafta sonra ülkemizde vatanımızı sömürüden kurtarmanın 60. yılını kutlamış olacağız. Kardeş Türkiye Cumhuriyeti'ne ziyaret yapmış olmaktan memnuniyet duyuyorum. Siyasi, ekonomik kültürel ve her alanda ilişkilerimizi geliştirme fırdatı bulduk. İkili görüşme gerçekten kapsamlı verimliydi. Daha önce 2 yıl önce bir araya gelmiştik. Sayın Cumhurbaşkanı ülkemizi ziyaret ettiğinde bir dizi iş birliği anlaşmasına imza atmıştık. Temellerini atmaya çalıştığımız siyasi ve ekonomik strateji çok önemli gelişmeler gerçekleştirdik. Aynı bağlamda iki yıldan beridir ortaya koymuş olduğumuz yol haritasının ne aşamaya geldiğine bakmış olduk.

Aynı bağlamda 2 yıldan beridir ortaya koyduğumuz yol haritasının ne aşamaya geldiğine bakmış olduk. Şüphesiz o ziyaretin çok önemli meyveleri oldu. Bunlar arasında tekstil sektörünü söyleyebilirim. Demir ve çelik alanında orada bir yatırım yaptı. Bu yıl itibariyle Cezayir'den 1 milyar dolarlık bir ihracat da gerçekleştirmiştir. Tüm alan, sektörler ilişkilerimizin geliştirilmesi ve bütüncül bir işbirliğinin tesisi için bütün potansiyellere ve olanaklara sahiptir diyebilirim.

Daha güçlü köprüler kurabiliriz. iki kardeş ülkeyi çok daha iyi noktalara beraberce ulaştırabiliriz.  Görüşmelerde ortak meselelere de değinmiş olduk. Filistin halkına işlenen ihlaller konusunda ortak görüşürümüz beyan ettik.Libya konusuna değindik."

Sorular

Cezayir Türkiye ortaklığı sorusu 

Cumhurbaşkanı Tebbun: "Tabikii mümkündür. Stratejik olarak devam edeceğiz. Sanayi bağlamında çok önemliş adımları atmayı düşünmekteyiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Cevabı zaten Sayın Cumhurbaşkanı verdi, benim cevap vermeme gerek yok herhalde."

Soru- Cezayir'de farklı stratejik ne tür anlaşmalar hayata geçirilebilir.?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Özel sektör firmalarımız var. Çok daha önemlisi denizde karada birçok firmamıızın Cezayir'le görüşmeleri devam ediyor. Bu görüşmelerle birlikte işin savunma sanayi bölümünü biz askeri işler adı altında ele aldık. Sayın Başkan örneğin Filistin ve Libya'yı dile getirdi. Bütün bu alanlarda beraber hareket etme ve genişletme konularını ele aldık. Cezayir yüzölçüm sebebiyle su noktasında da sıkıntı olmayan bir ülke konumunda. Bu noktada bir çalışma içine girebileceğimizi konuştuk. Bunlarında değerlendirmesini yaptık."

Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüşme konusunda Türkiye'nin tutumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çok açık ve net samimi bir şeyi benim söylemem lazım. Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık net bir tarzı söz konusu değil. Bu terör örgütlerine karşı, karşıyız deseler bile, teslim edeceklerini söyleseler dahi biz şuna inanırız; 'Bir delikten iki kez müslüman sokulmaz.' NATO'nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan'a her türlü desteği veriyor mu.? Veriyor, İsveç terör örgütlerinin kuluçga merkezi. Biz bunlara nasıl inanacağız.? Pazartesi günü Türkiye'ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler.? Kusura bakmasınlar. Yorulmasınlar. Buna evet demek mümkün değil biz sokulduğumuz yerden bir daha sokulmayız.!"

Soru- Libya'nın geleceği konusunda Türkiye-Cezayir ne gibi adımlar atacak.?

Cumhurbaşkanı Tebbun: "Yönetimin Libya halkına teslim edilmesi konusunda başka bir iltimal söz konusu değildir. Temelde aynı görüşe sahibiz. Seçimler olmazsa olmazdır."


Hibya Haber Ajansı

 
Bakan Nebati: "Konut sektöründeki destek paketi dahil piyasadaki fiyatları mercek altına aldık"
 
Koronavirüs salgınında günlük vaka sayısı bin 254 oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati: "Konut sektöründeki destek paketi dahil piyasadaki fiyatları mercek altına aldık"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konut sektöründe faaliyet gösteren ...
EGM'den "Özel güvenlik görevlileri üst araması yapamayacak” başlıklı haberlere ilişkin açıklama
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), “Yargıtay'dan emsal karar: Özel güvenlik ...
Bakan Yanık: “Güçlü bir neslin hem bireyin hem de ailenin güçlenmesinden geçtiğine inanıyoruz”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kişinin, ailenin ve toplumsal değerlerin ...
 
Bakan Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na: "Trollükle bu işler olmaz"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşımda bulundu.
Halkalı-İstanbul Havalimanı metro hattında yüzde 78 ilerleme kaydettik
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı’nı ...
Koronavirüs salgınında günlük vaka sayısı bin 154 oldu
Türkiye'de bugünkü koronavirüs vaka sayısı bin 154 oldu.
 
Uluslararası yarışmada Türk gençlerden büyük başarı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre,Türk öğrenciler, ...
Bakan Yanık’tan Aile Haftası mesajı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Aile Haftası dolayısıyla video mesaj yayımladı.
MEB, Öğrenci Başarı İzleme Araştırması yapacak
Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB), eğitimde süreç odaklı değerlendirme yaklaşımını ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri