Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
TUSAŞ'a Yapılan Terör Saldırısında Yaralanan 15 Kişi Taburcu Oldu
TUSAŞ'a Yapılan Terör Saldırısında Yaralanan 15 Kişi Taburcu Oldu
PKK'ya Yönelik Operasyonda 6 Şüpheli Gözaltına Alındı
PKK'ya Yönelik Operasyonda 6 Şüpheli Gözaltına Alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki Tarihi Konuşması Kitaplaştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki Tarihi Konuşması Kitaplaştı
Bakan Yerlikaya, Şırnaklı Şehit ve Gazi Aileleriyle Bir Araya Geldi
Bakan Yerlikaya, Şırnaklı Şehit ve Gazi Aileleriyle Bir Araya Geldi
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Somali'ye Ulaştı
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Somali'ye Ulaştı
HABERLER>EKONOMİ
26 Ekim 2024 Cumartesi - 11:02

Bakan Şimşek: 2026'da Enflasyon Tek Haneli Olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun 2026 yılının sonunda tek haneli rakamlara düşeceğini öngördüklerini ve enflasyonun uygulanan ekonomik programın etkilerini göstermeye başladığını belirtti.

Bakan Şimşek: 2026 da Enflasyon Tek Haneli Olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun 2026 yılının sonunda tek haneli rakamlara düşeceğini öngördüklerini ve enflasyonun uygulanan ekonomik programın etkilerini göstermeye başladığını belirtti. Şimşek, Brookings Enstitüsü'nde gerçekleştirdiği sunumda, Türkiye'nin ekonomik görünümüne dair önemli bilgiler paylaştı.

Bakan Şimşek, Amerikalı mevkidaşı Janet Yellen ile de görüştüğünü ifade etti. Türkiye ekonomisindeki ilerlemeleri dile getiren Şimşek, "2026'nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini bekliyoruz. Uyguladığımız programın etkileri gözlemleniyor," dedi.

Enflasyonun, baz etkisi dışında bir düşüş göstereceğine vurgu yapan Şimşek, para politikasının etkilerinin yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını, negatif mali etkilerin yanı sıra daha destekleyici gelir politikalarının dezenflasyon sürecini hızlandıracağını aktardı. Ayrıca, firmaların fiyatlama davranışlarının da iyileşmekte olduğunu belirtti.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi için fiyat istikrarının şart olduğunu, büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki olmadığını vurguladı. Cari açığın daraldığını ve petrol ile doğal gaz üretimindeki artışın, enerji dönüşümü ve aktif sanayi politikaları ile cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getirdiğini ifade etti. Bu durumun hem rezerv birikimine katkı sağlayacağını hem de dış borcun milli gelire oranını düşüreceğini söyledi.

Rezervlerdeki artışın en önemli faktörünün dolarizasyondaki azalma olduğunu belirten Şimşek, bankacılık ve reel sektörün artan dış borç çevirme oranlarının da rezerv birikimine katkı sağladığını ifade etti. Kur korumalı mevduat hesaplarında Ağustos 2023'ten bu yana 100 milyar dolardan fazla azalma olduğunu kaydetti.

Verimliliği artırmayı hedefleyen bir programın bulunduğunu aktaran Şimşek, Türkiye'nin ticaretteki parçalanmalara karşı dirençli bir yapı sergilediğini, Gümrük Birliği'ne ek olarak 27 ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu vurguladı. Toplam ihracatın yüzde 60'ının bu anlaşmalar yapılan ülkelerle gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin yatırım potansiyeline de değinen Şimşek, 90 milyona yaklaşan nüfusu ve 15 bin dolarlık kişi başına geliri ile büyük bir ekonomi olduğunu belirtti. Türkiye’nin büyüme performansının gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıktığını, hızlı büyümenin devam ettiğini vurguladı. Güçlü ve nitelikli bir iş gücü piyasasına sahip olunduğunu, her yıl 1 milyondan fazla kalifiye iş gücünün mezun olduğunu ifade etti. Ancak Türkiye’nin hala katma değer zincirinde yukarı çıkamadığını, bunun üzerinde çalışılması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi’nin (TUSAŞ) Kahramankazan’daki terör saldırısına da değinerek, bu saldırının Devlet Bahçeli’nin açıklamalarından hemen sonra gelmesinin "tesadüf" olmadığını belirtti. Şimşek, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu ve bazı çevrelerin birlik ve barış istemediğini ifade etti.

Türkiye'nin BRICS’e katılma isteğine ilişkin bir soruya yanıt veren Şimşek, BRICS’in mevcut formatının bir diyalog platformu olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) gibi yapısal bir platformla eşit olmadığını dile getirdi. Türkiye’nin AB için bir yük değil, bir kazanç olduğunu vurgulayarak, "Gerçekten daha derin bir entegrasyon istiyorlarsa Türkiye'ye ihtiyaçları var," dedi.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesine de dikkat çeken Şimşek, ABD'deki Cumhuriyetçi adayların tarifelerinin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğine dair yorum yapmanın uygun olmadığını belirtti. ABD’nin vergi kesintileri nedeniyle daha büyük bir bütçe açığına sahip olmasının öngörüldüğünü söyleyen Şimşek, bu durumun gelişmekte olan piyasalara olumsuz etki edeceğini ifade etti.

Son olarak, Gümrük Birliği'nin hizmetler, kamu alımları ve tarımı kapsayacak şekilde güncellenmesinin ticaret hacmini uzun vadede iki katına çıkarabileceğini belirtti ve "Herkes bundan faydalanabilir ama siyaset buna engel oluyor," şeklinde konuştu.

 
TUSAŞ'a Yapılan Terör Saldırısında Yaralanan 15 Kişi Taburcu Oldu
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Somali'ye Ulaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Oruç Reis sismik ...
Son 20 Yılda Türk Boğazlarından 1,9 Milyon Gemi Geçti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul ve Çanakkale ...
Bakanlık, 1 Milyar 63 Milyon TL SED Ödemesi Yaptı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocukların sosyal ...
 
9 Ayda 1,16 Milyar Dolarlık Meyve İhracatı Yapıldı
Türkiye, 2024’ün ilk dokuz ayında 114 ülkeye toplamda 1 milyar 160 milyon ...
2025 Bütçesinden Ticaretin Güçlendirilmesi için 43 Milyar Lira Ayrılacak
Türkiye'de ticaretin güçlendirilmesi amacıyla, 2025 yılı bütçesinden 43 ...
Ticaret Bakanlığı Gümrüklerde Yapay Zeka ile 3 Milyar Liralık Kaybı Önledi
Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde yapay zeka kullanılarak yapılan risk analiziyle ...
 
TÜİK 5 Sözleşmeli Bilişim Personeli İstihdam Edecek
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı, 5 sözleşmeli bilişim personeli ...
2025 Bütçesiyle AR-GE'ye 63,5 Milyar Lira Ayrılacak
Türkiye'de yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesini destekleyen ...
2025'te Yenilenebilir Kaynakların Elektrik Üretimindeki Payı %47,8 Olacak
Türkiye, 2025 yılı itibarıyla elektrik üretiminde yenilenebilir enerji ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Devlet çok doğru bir karar aldı ve...
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
PKK, Apo'yu Sadece Vitrin Olarak Kullanıyor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ankara’nın Ortasında Terör: İradeyi Sınayan Bir Saldırı
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Muharrem İnce‘nin tweeti yahut AK Partililer kör mü?
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Gençliğin Felaketi: Uyuşturucu ve İnanç Erozyonu
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Sosyal medya: Mahkeme mi, linç arenası mı?
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri