Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit Operasyonu'nda 3 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit Operasyonu'nda 3 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Emlak Sektöründe 'Doğrulanmış İlan' Dönemi Başladı
Emlak Sektöründe "Doğrulanmış İlan" Dönemi Başladı
Türkiye’de Demir Yollarıyla 8 Ayda 177 Milyon Yolcu Taşınd
Türkiye’de Demir Yollarıyla 8 Ayda 177 Milyon Yolcu Taşınd
2025-2027 Dönemi Bütçe Tebliği  Resmi Gazete'de
2025-2027 Dönemi Bütçe Tebliği Resmi Gazete'de
Bakan Yerlikaya: 5-12 Eylül'de 2.6 Milyon Araç Denetlendi
Bakan Yerlikaya: 5-12 Eylül'de 2.6 Milyon Araç Denetlendi
HABERLER>GÜNDEM
5 Eylül 2024 Perşembe - 12:38

Bakan Kurum: İzmir Körfezi’ni kaderine terk edilmesine asla ve asla müsaade etmeyecegiz

İzmir, 5 Eylül (Hibya) - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezindeki kirliliğe ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Kurum: İzmir Körfezi’ni kaderine terk edilmesine asla ve asla müsaade etmeyecegiz

Bakan Kurum'un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde üzülerek söylüyorum ki denizdeki atıksu kaynaklı amonyak miktarı olması gerekenden tam 50 kat fazladır. Yani bu ne demek evsel ve endüstriyel atıklar suya arıtılmadan herhangi bir arıtma işlemi yapılmadan karışıyor demek.

Bbu da beraberinde kötü koku problemini getirmekte hem buradaki canlıları hem de İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını tehdit etmektedir. Denizdeki oksijene baktığımızda ki az önce numunesini de aldığımız bir benzer manzarayı da gördüğümüz İzmir Körfezi’ndeki oksijen seviyesi  balıklar için buradaki canlılar için sınır alt sınır dört 4,5 mg ölçtüğümüz oksijen seviyesi 1.8 yer yer sıfıra düşmüş durumdadır.

Yyani denizde oksijen kalmamıştır yine İzmir Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan inceleme sonuçlarında da kirlilik parametrelerin özellikle 2020 yılından sonra ciddi miktarda artış yaptığı görülmüştür şu anda iç körfezde toplam fosfor klorofila ve amonyum mazotu gibi zararlı maddeler sınır değerinin tam iki kat üzerindedir.

Maalesef iç körfezimizde artık deniz su hareketliliği ve sirkülasyonu durma noktasına gelmiştir. Altını çizerek ifade etmek gerekirse şu anda Körfezimizin bazı noktalarında yaşam kalmamıştır. Balıklarımız oksijensiz kaldıkları için ölmüştür.

Bakanlık olarak Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin düzgün işletilmemesiden dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesini defalarca yazılı sözlü uyardık.  Son 5 senede 6 milyondan fazla ceza ve 13 ayrı ceza uygulaması gerçekleştirdik.

Bu cezaların sebebi tesisin düzgün çalıştırılmaması İzmir Körfezi’ni her gün emin olun her gün her dakika her saat bir gün öncesinden daha fazla kirletmemesidir.

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisiden daha 12 gün önce yani 23 Ağustos’a numuneler aldık. Analiz sonucu yine bizi üzmüştür. Çünkü tesisteki katı madde değeri olması gereken limitin tam 4 kat üzerine çıkmıştır.

İzmirli hemşerilerimize de basitçe izah edeyim Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesi  günde yaklaşık 605.000 metreküptür ancak tesise gelen atıksu miktarı 700.000 metreküpü aşmaktadır. Bu yagmurda sellerde çok daha üzerinde gerçekleştirilmektedir.

Tesise gelen atıksu tesiste arıtılıyor yüksek miktarda katı atık bugün denizde yaşamı bitiren burada dip çamuru diye vatandaşımızın bildiği maalesef ortak körfeze Arıtılmadan aktarılmaktadır.

İzmir Körfez imizin dibinde birikiyor ve burada biriken dip çamuru dolayısıyla buradaki derinliği azaltıyor ve canlı yaşamını derinden etkiliyor.

Bugün körfezde yaşanan tam anlamıyla büyük bir çevre felaketidir. İzmir Körfezi’nin ekosistemi altını çizerek ifade ediyorum artık durma noktasına gelmiştir. İzmir Körfezimiz ölmektedir, bu güzelim denizin bu hale gelmesinin sorumluları seçim meydanlarında denizi körfezi temizleyip burada 'yüzeceğiz' 'kulaç atacağız' diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır.

Sorumlular şimdi suçları gizlemek için 'bu balıklar bize ait değil bunlar gemilerle getirildi' diyen ve kendini gülünç durumuna düşürenlerdir.

Bu kirliliğinin sorumluları yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını bile bakın yapması gereken en basit iştir. Yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını bile birbirinden ayıramayan, kurulu atıksu tesislerini bile çalıştırmayan, İzmir Körfezi’ne akan dereleri ıslah edemeyen ve bu işleri yapmaktan aciz olan yerel yönetimlerdir.

Biz bakanlık olarak İzmir için sorumluları izleme ve denetim görevimizi yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz bunun altını çizerek ifade ediyorum herkes sorumlulugunu yerine getirecek seçim meydanlarına çıkıp ağız dolusu sözler verip ondan sonra o sözleri unutmakla bu işler olmuyor.

Biz bilim kurulumuzu oluşturduk. Hocalarımız, bilim insanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızla dertli olan insanlarla yapacağımız toplantı çerçevesinde neler yapacağımızı İzmir körfezi İzmir Körfezi’nin geleceği için hangi adımlar atılacağını hep birlikte istişare edeceğiz.

İzmir Körfezi bugün yapıldığı gibi kaderine terk edilemez ve görmezden gelinemez yok sayılamaz.  İzmir Körfezi’ni kaderine terk edilmesine asla ve asla müsaade etmeyecegiz. İzmir Körfezi’nde yapılan her adımı alma takip edeceğiz."

Hibya Haber Ajansı

 
MSB: Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni görüntüleri her yönüyle inceleniyor
 
Bakan Tekin, Bilinçle İlerleme Zamanı Projesi’nin etkinliklerine katıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YÖK’ten “diploma sahteciliği” açıklaması
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), diploma ve denklik sahteciliklerine ilişkin ...
Bakan Uraloğlu: Bolu Dağı Tünelimizi hizmete açmak için durmaksızın çalışıyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İstanbul istikametinde ...
Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Ordu, Giresun, Rize, Artvin kıyıları, ...
 
Aydemir: BRICS Türkiye’nin önünü açar
Ak Parti önceki dönem milletvekillerinden İbrahim Aydemir, Türkiye’nin ...
Aydemir: Sivas Kongresi şahlanışın en zirve zamanıdır
Türk Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı ve önceki dönem ...
DMM'den “İsrail ordusuna katılan Türk askerleri” iddiasına yanıt
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ...
 
Batur’dan Vaniköy açıklaması: Yıkım işlemlerini başlattık
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İstanbul İl Müdürü Ejder Batur, ...
MSB'den Sivas Kongresi mesajı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Sivas Kongresi'nin 105’inci yıl dönümü ...
Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Doğu Karadeniz kıyıları ile Ordu çevreleri ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Pazar yazısı
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narin yavru üstünden bir taşla birkaç kuş vurma hesabı mı?
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
HÜDAPAR Başkanına: İlk 4 yetmez 66’da hep kalacak! Bu kadar net…
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
KÜRTLEŞMİŞ ERMENİLER VE YAHUDİLER MESELESİ: ASLINA RÜCU ETMEK
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Şamil Tayyar'a Cevabım: Mümkün Değil!
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Bugün özel bir gün; ama?
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri