Tüm dünyada 1910 yılından bu yana Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanan 8 Mart’ta açıklanan kadına yönelik şiddet verileri yüz kızartıyor. Ankara Barosu’nun şiddet gören kadınlara ve çocuklara destek sağlamak amacıyla 2011 yılında hayata geçirdiği ‘Gelincik Projesi’ sayesinde şiddet mağduru 45 bin kişiye ulaşıldı. Proje kapsamında kurulan Gelincik Merkezi’ne, hukuki danışmanlık ve avukat desteği amacıyla 2 Nisan 2011-1 Mart 2017 tarihleri arasında 40 bin kişi telefonla, 5 bin kişi de şahsen başvuruda bulundu. Şiddet mağduru kadınlardan 3 bin 881’ine avukat ataması yapılırken; 520’si sığınma evine yerleştirildi, 300’üne de psikolojik destek verildi. 300 gönüllü ve 67 rehber avukat ile 24 saat boyunca mağdurlara destek verdiklerini belirten Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Avukat Aslı Koçak Arıhan, şunları söyledi:
ŞİDDET HER YERDE
“Şiddet her yerde ve sadece bir kadın sorunu değil. Şiddetin içinde yetişen çocuğun, kadının, erkeğin sorunu. Yani tüm toplumun sorunu. Konuya bu şekilde yaklaşıyoruz. Biz şiddet mağdurlarının yanındayız. Sadece hukuki danışmanlık ya da avukat ataması değil, ani şiddet altında olanlara da empati yöntemiyle yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şiddet tehdidi altındaki mağdur için en yakın karakolu arayıp, ekip yönlendirebiliyoruz mesela. Biz yapmamız gerekeni yapıyoruz.
‘ALO GELİNCİK’ 7/24 AÇIK
444 43 06 Alo Gelincik hattının, 7/24 açık olduğu ve telefonun ucunda avukatın bulunduğunun bilinmesi çok önemli. Şiddete uğrayan birey Ankara’da ise merkezimize bizzat başvurabilir. Şehir dışındaysa da bu numaradan bize ulaşabilir. Avukata, hukuk danışmanına ulaşamayacağını düşünenlere, yakınlarında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz. Danışmanlık hizmeti tamamen ücretsiz. Avukat tutabilecek durumda olmayandan da gönüllü avukat ataması yapılıyor ve ücretsiz bir şekilde hizmet veriliyor.”
ERKEK AVUKATLAR DA GÖNÜLLÜ OLUYOR
Gelincik Merkezi’ne başvuran şiddet mağdurları ilk olarak rehber avukatlar ile görüşüyor. Hukuki süreç gerektiren durumlarda gönüllü listeden gönüllü avukat ataması yapılıyor. Böylelikle avukat-müvekkil ilişkisi kuruluyor. 67 rehber avukatın tamamı kadınken, 300 gönüllü avukat arasında erkekler de bulunuyor.