Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
6 terörist etkisiz hale getirildi
6 terörist etkisiz hale getirildi
Yılmaz: Savunma sanayinde sağlanan ilerleme insanımızın refahına katkı sağlamaktadır
Yılmaz: Savunma sanayinde sağlanan ilerleme insanımızın refahına katkı sağlamaktadır
İstanbul'da bir çocuğa motosikletle çarparak kaçan sürücü yakalandı
İstanbul'da bir çocuğa motosikletle çarparak kaçan sürücü yakalandı
17 ilde “Narkoçelik-18” operasyonu
17 ilde “Narkoçelik-18” operasyonu
Adli Tıp Kurumu’na tahsis edilen sermaye artırıldı
Adli Tıp Kurumu’na tahsis edilen sermaye artırıldı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
6 Mayıs 2017 Cumartesi - 12:36

343 çocuk suda doğdu

Türkiye’nin ilk suda doğum ünitesinin kurulduğu hastane olan Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde 2005’ten bu yana 343 çocuk suda doğum yöntemiyle dünyaya geldi.

343 çocuk suda doğdu

Türkiye’de son yıllarda ilgi görmeye başlayan suda doğum yönteminin uygulandığı ilk hastane olan Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde 2005 senesinde bu yana sosyal güvencesi olan hastalara ‘suda doğum’ operasyonu ücretsiz olarak sağlanıyor. 12 senede Ankara ve diğer illerden 343 çocuğun suda doğum yöntemiyle dünyaya geldiği hastanede, doğum sonrası özel odalarda konaklayan hastalardan ekstra ücret talep edilmezken, uygulamayı gerçekleştiren doktorlara yüzde 20 prim dağıtılıyor. Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başhekimi Yaprak Engn Üstün suda doğum anne adayları için büyük kolaylıklar sağladığını belirterek şunları söyledi:

DOĞUM STRESİNİ AZALTIYOR

“Vücut ısısı olan 37 derecede suyun etkisi ile mutluluk hormonu olarak bilinen Endorfin salıgılanır böylece doğum eylemi ve doğum süreci stressiz geçer. Suyun etkisiyle rahim ağzında ve doğum yolunda gevşeme sağlanarak doğum yırtığı olma riski de en aza indilir. Doğum yapan kadınlar özel havuzda rahatça hareket edebilir ve doğum masasına oranla daha konforlu bir ortamda doğurma gerçekleştirilebilir.

Sırt üstü yatmayan anne adayının damarlarında dışarıdan bası olmadığı için rahime giden kan akımı artarak, rahim kas dokusuna daha fazla oksijen gitmesine fırsat yaratılır. Bunun sonucunda daha etkili doğum kasılmalarıyla doğum eylemi süresi 1 ila 4 saat (ortalama 30 dakika) arasında kısalır. Sıcak su etkisiyle anne adayının damarları genişleyediği için kan basıncı hafif düşüer, nabız ise hafif yükseltir. Bu sayede bebeğe giden oksijen miktarı artar.”

SON BEBEK MUHAMMET KAYRA

Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde suda doğum yöntemiyle dünyaya gelen son bebek ise Muhammet Kayra Sürgüveç oldu. Önceki gün dünyaya gelen minik Muhammed’in annesi Melek Sürgüveç doğum öncesi yaşadığı sancı ve ağrılar nedeniyle suda doğumla bebeğini dünyaya getirmek istediğini belirterek, “Özellikle doğum stresi nedeniyle ağrı yaşayan anne adaylarına tavsiye ederim” dedi. Doğumu gerçekeştiren Doç. Dr. Özlem Uzunlar ise suda doğumun yeterli tecrübe ve eğitim sahibi uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Suda doğumu daha önceden gerçekleştiren tecrübeli ve uzman kişilerin önderliğinde kurulmuş kliniklerde uygun anne adayları iyice belirlenerek uygulanması gereken bir yöntemdir. Acil durumlarda diğer doğum yöntemlerinin (normal doğum veya sezaryan) uygulanabilme olanağı sunulmalıdır” diye konuştu.

SUDA DOĞUM NASIL GERÇEKLEŞİR? 

Suda doğum için özel olarak hazırlanmış jakuzili havuzlarda vücut ısısıyla aynı olduğu kabul edilen 37°C suyun içerisinde doğum gerçekleştirilir. Hastanın başında uzman doktor ve bir hemşire sürekli bulunarak sık aralıklarla nabız, tansiyon ve bebek kalp atımlarının kontrolü yapılır. Diğer yöntemlerde sırt üstü yatan anne adayı, suda doğumda kendisini güvenli ve rahat hissettiği herhangi bir pozisyonda doğumu gerçekleştirebilir. Su altında gerçekleşen operasyonun ardından bebeğin tüm bedeni doğurtultması beklenir ve 10-20 saniye içinde sudan çıkarılır.

 
Ödüllü kareler Cermodern’de
 
Tek farkla zirveye
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Toplu taşımada yeni dönem
Sincan-Ulus-Kızılay hattında hizmet veren 168 özel toplu taşıma aracında ...
Sağlık Bakanlığından 'sahte estetik' açıklaması
Sağlık Bakanlığı, kendisini estetik uzmanı olarak tanıtarak, evinde bazı ...
Obezite ve sigaraya astım kontrolünü güçleştiriyor
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Uyku, Allerji ve Göğüs Hastalıkları ...
 
Kardeş kıskançlığına dikkat
Kardeşler arasındaki kıskançlıkların, oldukça sık rastlanan ve anne babaları ...
Türkmen aileler için ‘Elimden Gelen’ daveti
İsrafı önlemeyle ilgili projeler yürüten Sürdürülebilir Gelecek Derneği ...
Su sayaçlarına Whatsapp takibi
Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, abonelerin sayaçlarına herhangi ...
 
Yeni levhaların montajı başladı
Büyükşehir Belediyesi, kent içindeki yollarının navigasyonu olan yön levhalarına ...
Kaldırıma taşan inşaatta yaya yolu açıldı
Çankaya Mustafa Kemal Mahallesi 2120’nci cadde üzerinde özel bir firma ...
Atakule manzaralı çadır kent
Dikmen Vadisi’ndeki çadır hayatı, çöp yığınları ve kötü kokuyu beraberinde ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Kandemir üzerinden Genel Merkezi Savunan isim!
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri