Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Usulsüz Çakar Kullananlara Yüksek Ceza ve Trafikten Men
Usulsüz Çakar Kullananlara Yüksek Ceza ve Trafikten Men
Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu
Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Diyarbakır Anneleri, Evlatları İçin 1907. Günde Nöbet Tutuyor
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Korudu
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
Türkiye, Terörle Mücadelede Kararlılıkla İlerleyecek
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
5 Ekim 2020 Pazartesi - 19:19

146 öğrenciye 1,5 milyon TL burs verilecek

Hammadde ve enerji kaynağı olması bakımından stratejik önemde bulunan maden sektörü, sektörün gelişimi için başarılı gençlerin peşine düştü.

146 öğrenciye 1,5 milyon TL burs verilecek

TİM Maden Sektör Kurulu, maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliğinde okumaya hak kazanan ve üniversite sınavında ilk 80 bine giren 146 başarılı öğrenciye 1,5 milyon TL tutarında burs verecek.  TİM Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, “Türkiye maden zengini bir ülke ve buradaki gücümüzü yükseltmek ve daha katma değerli bir hale getirmek için geleceğimizi oluşturacak gençlere destek olmamız gerekiyor.” dedi.

TİM Maden Sektör Kurulu’nu oluşturan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile YÖK arasında imzalanan ve 2020-2021 eğitim öğretim yılında hayata geçen burs projesinin bursiyerleri belli oldu. Türkiye’nin en başarılı 80 bin öğrencisinden 146’sı üniversite bölüm seçiminde ilk beş tercihinden birini maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliğinden yana kullanarak bu bölümlere yerleşirken, 1 Milyon TL olarak belirlenen yıllık burs miktarı, yoğun ilgi ve talepten ötürü 1,5 milyon TL’ye çıkarıldı. Bursiyerlerin üniversite tercihi ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi şeklinde oldu.

TİM Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, tüm ihraç ürünlerinin hammaddesi olması nedeniyle Türkiye ekonomisine 40 milyar dolarlık katkı sağlayan sektörün sahip olduğu zenginliği daha da katma değerli hale getirmesi için nitelikli iş gücüne ihtiyacı olduğunu ifade etti. Sektörün gelişimi için üniversite-sanayi işbirliğinin büyüyerek devam etmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen Dinçer, şunları kaydetti: “Türkiye’de birbirinden değerli 20 üniversitemizin 14‘ünde maden, 10’unda jeoloji ve birinde cevher hazırlama mühendisliği bölümü bulunuyor. Ancak bu bölümlerimizdeki doluluk oranı ne yazık ki yüzde 50’nin altında ve 240 bininci sıradan öğrenci alımı gerçekleşiyor. Bu kadar sınırlı kontenjana rağmen 0-50 bininci sıralamaya giren öğrenciler arasında maden, jeoloji ve cevher hazırlama bölümlerini tercih eden öğrenci sayısı 2019’da 1 iken, 2020 yılında 34’e yükseldi. Maden mühendisliği bölümüne 288, Jeoloji Mühendisliği bölümüne 225 ve Cevher Hazırlama mühendisliği bölümüne 62 öğrenci girmeye hak kazandı. Hammadde ve enerji kaynağı olması bakımından son derece stratejik öneme sahip olan sektörümüzün gelişmesi için öncelikle bu üç bölümün hak ettiği ilgi ve değeri görmesi gerekiyor. Bu yıl için belirlediğimiz burs miktarı 1 milyon TL idi ve beklentimizin dışında daha büyük bir ilgi ve alakayla karşılandık ve sonucunda 1,5 milyon TL burs vereceğiz. Burs verilecek olan ilgili bölümlere yoğun bir ilgi yaşandı. Bu güzel ilgiden dolayı genç mühendis adayı arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. ”

 

Burslu maden eğitimi

Covid-19 pandemisinin hammadde, enerji ve üretim gücü olarak kendine yeter bir ülke olmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini aktaran Dinçer, bu noktada başarılı genç beyinlere büyük görevler düştüğünü söyledi. Dinçer şunları kaydetti: “Türkiye maden zengini bir ülke ve buradaki gücümüzü yükseltmek ve daha katma değerli bir hale getirmek için geleceğimizi oluşturacak gençlere destek olmamız gerekiyor. Çünkü biz biliyoruz ki; daha iyi, daha yeni, daha yenilikçi bir madenciliği genç nesil inşa edecek. Kamuda, özel sektörde veya üniversitelerde madencilik üzerine çalışacak olan gençler, hem işin niteliğini, hem de çapını ve verimliliğini artıracak. Uygulamaya koyduğumuz burs projesi ile yeni neslin önüne son derece güçlü bir kapı açtığımız gibi, sektörümüzü de onların varlığıyla daha parlak bir hale getirmenin altyapısını oluşturuyoruz. Biz bu adımla günü kurtarmayı değil, geleceği bugünden inşa etmeyi amaçlıyoruz.”

TİM Maden Sektör Kurulu ile YÖK arasında imzalanan burs projesine göre üniversite sınavında ilk 50 bine giren ve maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliği bölümlerini ilk beş tercihi arasında kazanan öğrencilere asgari ücret oranında ve aylık 2.104 TL olacak şekilde burs verilecek. Başarı sıralaması 50 bin ile 65 bin arasında olanlara ise aylık 1.052 TL, 65 bin ile 80 bin arasına girenlere de aylık 701 TL burs verilecek. Burs miktarı her eğitim öğretim döneminin başında yeni asgari ücret oranına göre revize edilecek.


Hibya Haber Ajansı

 
DSÖ Türkiye Covid-19 raporunu yayımladı
 
Beijing Otomobil Fuarı’nda dünya devleri 82 yeni model tanıttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Velilerin en önemli görevi ev düzenini sağlamak
Öğretim yılı 21 Eylül’de başladı. Anne babaların yeni düzene ve bu düzendeki ...
Maskeli eğitimde doğru iletişim nasıl kurulmalı?
Öğretmenler duygularını konuşarak ifade etmeli.
Pandemi sürecinde okula başlayan çocuklar için 8 öneri
Okul çağındaki çocuklar koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen gruplar arasında yer alıyor.
 
Online eğitim için ebeveynlere 15 öneri
2020-2021 eğitim-öğretim hayatı başladı. COVID-19 nedeniyle milyonlarca ...
Üniversiteli olma şansı devam ediyor
Üniversiteyi kazanamayan adaylar için Ek Yerleştirme tercihleri bugün başladı.
Çocukları maske takmaya teşvik etmenin yolları
Milli Eğitim Bakanlığı 21 Eylül Pazartesi günü okullarda yüz yüze eğitimin ...
 
Uzmanlardan ailelere okul öncesi uyarı
Okul dönemi başlıyor ancak aileler, çocuklarının koronavirüse yakalanma ...
Yeni eğitim döneminde dikkat edilmesi gerekenler
Pek çok ailenin kafasında yeni eğitim öğretim yılıyla ilgili soru işaretleri var.
Uzaktan eğitim döneminde ailelere 9 altın öneri
Dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, ulusal veuluslararası kamuoyunda ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri