ANKARA / Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalar, ‘okulların güvenliği’ konusunda yaşanan eksiklikleri, endişe ve kaygıları gözler önüne seriyor. 2009 yılında MEB tarafından yapılan araştırmada, okulların yüzde 61’inde güvenlik görevlisinin bulunmadığı, yönetici ve öğretmenlerden yaklaşık üçte birinin okullarda güvenli ortamın oluşturulması için seminer, konferans veya hizmet içi eğitim almadıkları, güvenlik eğitimi alanların oranının ise, sadece yüzde 6,8 olduğu belirlendi. Ağustos 2013 yılında ‘bireylerin, okullardaki güvenlik durumuna ilişkin algıları ve beklentilerinin ortaya konulması’ için yapılan CSG-BAU-İKSARA Okul Güvenliği araştırmasında ise, her 4 veliden 3’ünün çocuğu okulda olduğu saatlerde güvenliğinden endişe duyduğu, her 10 veliden 6’sının okullarda öğrencilerin birbirlerine şiddet uyguladıklarını ve birbirlerini sözlü olarak tehdit ettiklerini söyledikleri, velilerin yüzde 64’ünün çocuğu okula giderken yolda güvenliğinden endişe duyduğu anlaşıldı.
BÜYÜK METROPOLLERDE ARTIŞ
Yapılan araştırmalar ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda hayata geçirilen ‘Güvenli Okul Projesi’ hakkında detaylı bilgi veren CSG-City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Osman Öztürk, “Ülkemizde 17,2 milyon çocuğun eğitim gördüğü okullardaki güvenlik sorunlarının çözümlenmesi, çocukların şiddet ve tehlikelerden korunması için etkin önlemlerin alınması, toplumsal ve bireysel sorumluluğumuzdur. Bu konuda okul, öğrenci, aile ve toplum işbirliğinin sağlanması oldukça önemlidir” dedi.
Okullar ve çevresinde meydana gelen şiddet olaylarının büyük metropoller başta olmak üzere son yıllarda arttığı ve geleceğe dair risk oluşturduğunun görüldüğünü vurgulayan Öztürk, şunları söyledi: “Özellikle öğrenciler arasında gözlenen şiddet olaylarının yani akran zorbalığının dikkate alınması gereken boyutlarda olduğu gözleniyor. İlköğretim okullarında her üç öğrenciden birinin düzenli olarak zorbalığa uğradığı ve mağdur olan kız öğrencilerin oranının yüksek olduğu biliniyor.
GÜVENLİ OKUL STANDARTLARI
Okul güvenliği, sadece okul ve çevresinin güvenliğini sağlayıcı ve koruyucu çalışmaları içermiyor. Güvenlik algısının güçlü olduğu güvenlik yönetiminin tüm aşamalarında, okul bina ve kampüslerinin tasarımından, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin çeşitliliğine ve kalitesine, öğrencilerin şiddet içeren davranışlarından öğrenmeye odaklanmalarına kadar, okul kültürü ve iklimini oluşturan tüm etmenleri de kapsıyor. Okul iklimini güvensiz ve olumsuz kılan faktörleri incelemek ve güvenli okul standartlarına ulaşmak için ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor.” ANKARA /