Çin Ulusal Uzay Dairesi’nden Ayın Keşfi ve Uzay Programı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Chang'e-4 uzay aracı ve Yutu-2 gezici araştırma aracının 23. ay gününde istikrarlı bir şekilde çalıştıktan sonra “ay gecesi” için uyku moduna girdiği belirtildi.
Chang'e-4 uzay aracı, 23 Ekim Cuma günü, öngörüldüğü üzere (Beijing saatiyle) 21:40'da ve gezici araştırma aracı Yutu-2 ise Cuma günü 12.00'da uyku moduna geçti.
Bir ay gecesinin 14 dünya gününe eşdeğer olması nedeniyle Güneş enerjisi yoksunluğu yüzünden ay gecesi boyunca bekleme moduna geçen Chang'e-4 araştırma uydusu, Cumartesi günü itibariyle ayın karanlık yüzünde toplam 660 dünya günü geçirdi; gezici araç Yutu-2 ise ay yüzeyinde toplam 565,9 metre mesafe aldı.
Yutu-2, aydaki 23. ay günü içinde kuzeybatı istikametine; bazaltlı bir bölgeye ve kraterli bir alana yöneldi. Belirlenen doğrultuya giderken gezici aracın kızılötesi spektrometresi, yaklaşık 30 cm çapında bir kaya oluşumu keşfetti. Yerdeki araştırma ekibi şu anda kendisine aydan iletilen verileri analiz etmekle meşgul.
Bilim insanları, aydan gelen detektör aracılığıyla edinilmiş veriler ile aydaki radyasyonun/ışınımın ölçümlerini sistematik olarak gerçekleştirdiler. Science Advance adlı dergide yayımlanan incelemeye göre ay yüzeyi geniş ölçüde radyoaktif. Bu radyoaktivitenin ölçüsü, uzay istasyonunun yaklaşık iki ila üç katı, sivil bir uçuşun beş ila on katı ve Beijing'deki dünya yüzeyinin 300 katı seviyesinde.
Bu inceleme, ay yüzeyindeki radyoaktivite risklerinin değerlendirilmesi ve gelecekte aya gidecek astronotların radyasyon etkisinden korunmasına ilişkin belirli önleyici tasarlamaların şimdiden ele alınması bakımından yararlı olacak.
Uzaya 8 Aralık 2018 tarihinde gönderilmiş bulunan Çin ay araştırma uydusu Chang'e-4, ayın görünmeyen yüzüne, 3 Ocak 2019 tarihinde, Aitken çukurundaki Von Carmen kraterine ilk yavaş inişi gerçekleştirmişti.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı