Kuşak ve Yol inisiyatifinin başlangıcından bu yana Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım iş birliği daha yüksek bir seviyeye taşındı. Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Qian Keming, Bo’ao Asya Forumu kapsamında düzenlenen bir toplantıda, “Kuşak ve Yol inisiyatifinin ileri sürüldüğü 2013 yılından bu yana Çin ve ilgili ülkeler arasındaki ticaret hacmi 9,2 trilyon dolara, Çin’in ilgili ülkelere yaptığı yatırımlar ise 136 milyar dolara ulaştı. Bunun yanı sıra, Çin’in son 8 yılda Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelerle imzaladığı müteahhitlik sözleşmelerinin değeri 940 milyar 900 milyon doları buldu” ifadelerini kullandı.
2020 yılında Covid-19 salgınının olumsuz etkileri altında, Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler arasındaki ticaret hacmi önceki yıla kıyasla yüzde 0,7 oranında, Çin’in ilgili ülkelere finans dışı yatırımları da yüzde 18,3 oranında arttı. Qian açıklamasında, salgının etkilerine rağmen Çin ve ilgili ülkeler arasındaki yatırım ve iş birliğinin yoğunlaştırıldığını belirtti.
Qian, “Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler son 8 yılda Çin’de yaklaşık 27 bin şirket kurdu ve Çin’e 59 milyar 900 milyon dolarlık yatırım yaptı. İlgili ülkeler 2021 yılının ilk çeyreğinde Çin’de 1241 şirket kurdu. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 oranında artışa işaret ediyor. Güzergahtaki ülkelerin Çin’e yaptığı fiili yatırımlar da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64,6 oranında yükselerek 3 milyar 250 milyon doları buldu. Salgının etkilerine karşın, Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler arasındaki yatırım hacmi yükselmeye devam ediyor, bu çok değerli bir başarıdır” diye konuştu.
Anlaşma imzalayan ülkeler de ekonomik gelişimden memnun
Pakistan eski Başbakanı Shaukat Aziz ise konuşmasında, Kuşak ve Yol inisiyatifinin Pakistan’ın ekonomik gelişmesi için büyük fırsatlar yarattığını söyledi. Aziz, “Pakistan, Kuşak ve Yol inisiyatifinden büyük yarar gördü. Kuşak ve Yol projeleri sayesinde Pakistan’da büyük değişiklik meydana geldi. Örneğin, Gwadar Limanı’nın inşası sayesinde ilgili sektörler gelişti ve birçok istihdam fırsatı yaratıldı. Liman yakınındaki kentlerde refah seviyesi korunuyor. Birçok ülkeyi Pakistan’a bağlayan Gwadar Limanı, ülkemizin gelişmesine daha büyük fırsat sağlayacak” diye konuştu.
Macaristan, Kuşak ve Yol kapsamında iş birliğine dair mutabakat zaptı imzalayan ilk Avrupa ülkesi konumunda. Macaristan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mihaly Patai, Kuşak ve Yol inisiyatifinin başarıyla hayata geçirildiğini, Macaristan’ın Kuşak ve Yol çerçevesinde Çin’le iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini ifade etti.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı