Hazine ve Maliye Bakanlığı, 176 milyondan fazla belgeyi elektronik ortamda tebliğ ederek 9,5 milyar liralık tasarrufa imza attı. Dijitalleşme sayesinde, mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini hızlı, kolay ve düşük maliyetle yerine getirmeleri hedeflenirken, bürokrasi de önemli ölçüde azaltıldı.
e-Tebligat ve Diğer Dijital Hizmetler
Bakanlık, sunduğu dijital hizmetleri "Dijital Vergi Dairesi" altında birleştirdi. Mükellefler beyanname verme, borç sorgulama, vergi ve harç ödeme gibi işlemleri tek bir platform üzerinden gerçekleştirebiliyor.
- e-Beyanname: 1 Eylül 2004'te başlatılan sistemle 1,7 milyardan fazla beyanname elektronik ortamda alınarak sadece kağıttan 850 milyon lira tasarruf sağlandı.
- e-Fatura ve e-Defter: Bu uygulamalardan bugüne kadar toplam 2,1 milyon mükellef faydalandı.
- e-Yoklama: 2015'ten itibaren 20 milyon yoklama elektronik ortamda düzenlenerek 450 milyon liralık tasarruf elde edildi.
e-Tebligat, 1 Nisan 2016'da devreye alındı ve bugüne kadar 9,6 milyon kişi tarafından kullanıldı. Bu sistemle, vergisel belgeler mükelleflerin elektronik adreslerine iletiliyor. Gönderilen belgeler, mükellefin elektronik adresine ulaştıktan 5 gün sonra resmi olarak tebliğ edilmiş kabul ediliyor.
Yeni Dönem: Yapay Zeka Destekli Muhasebe
Bakanlık, bilişim altyapısını güçlendirmek ve verimliliği artırmak için Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi üzerinde çalışıyor. Bu sistemin, kamu harcamalarını optimize etmesi, mali politikaların geliştirilmesine katkı sunması ve denetim süreçlerini hızlandırması bekleniyor.
Elektronik ortamda düzenlenecek gider pusulaları için de hazırlıkların sürdüğü belirtildi.