Havagazı Fabrikası’ndaki yıkımla başlayan ‘asbest’ tartışmasının 5’inci gününde Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, yıkımın durdurulması için Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ankara 7. İdare Mahkemesi, ‘telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği’ gerekçesiyle Havagazı Fabrikası’nın yıkımına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan kararın kamu yararı adına sevindirici olduğunu belirterek, “Şimdi bölge acilen karantinaya alınmalıdır” dedi.
KARARA UYMAK ZORUNDAYIZ
Hürriyet Ankara’ya konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise kararın ardından şunları söyledi:
“Mahkeme kararına uymak zorundayız. Ancak burada saçma sapan bir tutum var. Eğer iddia ettikleri gibi asbest varsa ve etrafa yayılıyorsa kaldırma işleminin durdurulmasının yaratacağı sıkıntıdan mahkeme, Mimarlar Odası ve CHP suçludur.
ORTALIĞI VELVELEYE VERİYORLAR
Muhalefet ettikleri konuyla eylemleri birbirine uymuyor. Ama şunu Ankaralı hemşerilerimiz bilmeli... Şu ana kadar tek bir asbestli boruyu oradan almadık. Tek bir asbestli iş yapmadık. Şu ana kadarki çalışma, asbestli olan boruların bulunduğu binanın yanındaki diğer binaların yıkılmasıydı. Biz moloz kaldırdık, asbest kaldırmadık. Daha yapılan bir işlem olmadan ‘asbest var, yayılıyor’ diyerek ortalığı velveleye veriyorlar.
MAHKEMEYE İTİRAZ EDECEĞİZ
Burada bir tehlike varsa kaldırılması lazım mı, lazım. Tedbiri alıp kaldıracaksın. Ona göre ihale yaptık, tüm kurullardan izni aldık, faaliyetin içinde asbestli kısmın dışarı çıkmasını engelleyeceğiz. Yapmış mıyız, yapacağız çünkü o kısma gelmedik. Mahkemeye itiraz edeceğiz. İtiraz kabul olmazsa, Mimarlar gelsin nasıl kaldırıyorsa kaldırsın.
KIZILIRMAK KONUSUNDA DA YAPTILAR
Mimarlar Odası’nın ve CHP’nin yaptığı şey insanaları paniğe sevk etmek. Aynısını Kızılırmak konusunda da yapmışlardı. ‘Arsenik oranı 3 herkes kanser olacak’ demişlerdi. Biz İzmir’deki oranın 59 olduğunu söyledik o dönem bir tıp kurumu çıktı 59’dan bir şey olmaz dedi. Bugün de bu meslek odaları ve CHP aynı şeyi yapıyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMALI KAFALAR KARIŞIK
Havagazı Fabrikası’ndaki yıkımla başlayan ‘asbest’ tartışması ise Ankaralıların kafasını karıştırdı. Dün, fabrikaya yakın okullara çocuklarını göndermeyen aileler gibi tüm Ankara, asbest tartışmasına son noktayı koyacak bir açıklamayı Sağlık Bakanlığı’ndan bekliyor.
Yıkım çalışmaları sırasında çevreye asbest yayıldığı iddialarının ardından, fabrikaya yakın bir noktada yer alan Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları’ndaki bazı veliler dün çocuklarını okula göndermedi. Bazıları da sabah saatlerinde okula gelerek çocuklarını aldı. Fabrikaya yakın bir konumda bulunan Ankara Atatürk Lisesi velileri de okul önünde, yıkımın sorumsuzca gerçekleştirildiğini iddia ederek eylem yaptı.
Meslek odaları, asbest konusunda Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sürece müdahale etmesi gerektiğini kaydettiler.
MECLİS’TEN RET
Konu, dün Meclis Genel Kurulu’nda da tartışıldı. CHP’nin, fabrikanın yıkılması ve asbestli kalıntıların mahkeme kararı beklenmeksizin kaldırılmasına ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, asbestin son derece güçlü bir zehir olduğunu belirterek, asbesti soluyanların eninde sonunda akciğer kanseri olacağını söyledi. Çalışmanın yapıldığı alanın fotoğraflarını gösteren Emir, “Buradaki işçilerin büyük kısmı maskesiz ve tulumsuzdur. Bunlar 5-10 yıl içerisinde çok büyük ihtimalle akciğer kanseri ile yüz yüze kalacaklar. 350 ton asbest hiçbir kurala uyulmaksızın sökülüyor” dedi.
MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal da Maltepe Havagazı Fabrikası’nın Ankara’nın kangren olmuş kanayan yaralarından biri olduğunu belirterek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, havagazı fabrikası yıkımına başlamakla devletin malına zarar vermiş ve suç işlemiştir” dedi. CHP’nin önerisi AK Partililerin oylarıyla reddedildi.
TULUM VE MASKELERLE ASBEST YÜRÜYÜŞÜ
Halkevleri üyesi 7-8 kişilik bir grup, Havagazı Fabrikası’nın yıkımı sırasında etrafa asbest yayıldığını ve hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını ileri sürerek, beyaz tulum ve maskeli eylem yaptı.
Üzerlerine “AsbestliÖlümeHayır” yazılı beyaz renkli koruyucu özel tulum giyip, maske takan grup, Kızılay’dan Havagazı Fabrikası’na kadar yürüdü. Megafon ile aspest gazının zararlarını çevredeki vatandaşlara anlatan grup, fabrikanın yıkımı esnasında 4 kilometrelik alana kanserojen madde yayıldığını ve bu yayılan maddenin insan sağlığını tehdit ettiğini ifade etti. Aynı şekilde Maltepe’den Kızılay’a da yürümek isteyen grup, polis tarafından uyarılınca üzerlerindeki tulumları çıkarıp, dağıldı.