2025 yılı için öngörülere göre Türkiye'nin enerji kurulu gücünde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 61,2'ye ulaşacak. Cumhurbaşkanlığı 2025 Yılı Programı verilerine göre, ülkenin elektrik kurulu gücü gelecek yıl sonunda 122 bin 289 megavata çıkacak.
Artan nüfus ve ekonomik büyümeye bağlı olarak enerji talebi yükselirken, sürdürülebilirlik ve enerji arz güvenliği ön plana çıkıyor. Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, şebeke ve depolama yatırımları sektördeki ana politikaları oluşturuyor.
Bu kapsamda Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün 2025’te 74 bin 887 megavata ulaşması bekleniyor. 29 Ekim itibarıyla Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 114 bin 305 megavat, yenilenebilir enerji kurulu gücü ise 67 bin 513 megavat seviyesinde.
YEKA Projeleri Yenilenebilir Enerji Kapasitesini Artırıyor
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında bugüne kadar 3 bin megavatlık güneş ve 2 bin 850 megavatlık rüzgar enerjisi santral ihaleleri tamamlandı. YEKA GES-4 ve YEKA RES-2 projeleri kapsamında santral kurulumları devam ederken, YEKA GES-4’ün bu yıl, YEKA RES-2'nin ise 2025 sonunda devreye alınması hedefleniyor.
Yerli üretim yükümlülüğüyle yeni YEKA ihaleleri yapılacak, deniz üstü YEKA projelerine yönelik çalışmalar başlatılacak. En az bir YEKA yarışması ve bir deniz üstü rüzgar santrali alanı belirlenmesi planlanıyor. Ayrıca Alaçatı RES projesi kapsamında üretilen milli rüzgar türbinlerinin kurulum çalışmaları tamamlanacak.
9 İlde Kamu Binaları için GES İhaleleri
Enerji verimliliği ile kamu binalarının dönüşümü hızlandırılacak. 343 kamu kurumunda toplam 163 megavat gücünde GES kurulumu hedeflenirken, 9 ildeki kamu binaları için GES inşaat ihalelerine çıkılacak.
Elektrik Altyapı Yatırımları ve Akıllı Şebeke Çalışmaları
1585 megavat gücündeki transformatör merkezlerinin yapımı ve 688 km uzunluğundaki enerji iletim hatlarının tamamlanması planlanıyor. Yük Tevzi Bilgi Sistemi, Rüzgar İzleme ve GES Üretim Tahmin Sistemleri projelerinde yüzde 80 ilerleme sağlanacak.
Ayrıca, milli üretim faaliyetleri kapsamında kritik ekipmanların yerli üretimi desteklenecek ve hidroelektrik santralleri için 100 megavat kapasiteli "francis tipi türbin çarkı" tasarımı geliştirilecek.
Türkiye’nin elektrik enterkoneksiyon kapasitesini artırmaya yönelik uluslararası projeler de hızlandırılıyor. Babaeski-Nea Santa ve Vize Havza-Maritsa East 2 hatlarının anlaşmaları için çalışmalar sürdürülürken, akıllı sayaçlar ve SCADA sistemleriyle akıllı şebeke altyapısı güçlendirilecek.