ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin yüksek hükümet harcamaları nedeniyle aşırı ısınmasını önlemek için faiz oranlarının mütevazı bir şekilde artması gerekebileceğini söyledi, ancak bir zaman çerçevesi belirlemedi. Daha sonra, bunun hisseleri aşağı çeken ve doları değerlendiren piyasa yansımasından rahatsız olmuş olacak ki, söylediği şeyi geri almaya çalıştı. İlk açıklama faiz artışının sinyali şeklindeyken, ikinci açıklama ise böyle bir öneri veya yönlendirme olmadığı şeklindeydi. İletişim önemli konu, ve doğru zamanda doğru yerde yapılması gerekiyor.
Trump dönemindeki Fed ile olan çekişmeyi herkes hatırlayacaklardır. Bir kez daha hükümet ve Merkez Bankası perspektifinin farklılaştığını görüyoruz. Yellen aslında, 2013 model tapering döneminde politika geçişi için güzel bir iletişim kurarak süreç yönetmişti, ancak kendisi artık hükümet tarafında. Yani Merkez Bankası şapkası, Hazine Bakanlığı şapkasıyla değişti ve unutmayalım ki kişiler değil, kurumlar konuşuyor. Trump döneminde Merkez Bankası eleştirisi veya yönlendirmesi istisnai bir durumdu ve normalde kabine üyesinin Fed için direkt bir yorumda bulunması alışıldık bir durum değildir.
Enflasyondaki durum çok tartışmaya açık. Dün talep kanalından değindiğimiz enflasyona, bir defa daha maliyet kanalından bakmak gerekiyor. Talep etkisi zamanla sönümlenecek ve “asıl etki eski harcama alışkanlıkları geri döndüğünde dönecek” demiştik. Bunun için de daha fazla istihdam iyileşmesi gerekiyor. Maliyetlerdeki artış etkisi ise sürebilir; çünkü dünyada şu anda ciddi bir tedarik sıkıntısı var. Arz kaynaklı sıkıntılar, bundan önceki iyileşen küresel ekonomi ve talep kanalından destek görmüş emtia fiyatlarında daha fazla artışın tetikleyicisi olabilir. Özellikle çip, kauçuk, kereste teminindeki sıkıntılar birçok üretici firmanın zam yapmasına neden olacaktır. İmalat sanayiinde otomotiv, çelik üreticileri, elektronik, teknoloji başta olmak üzere birçok mal grubunda fiyat artışı enflasyon üzerinde maliyet kaynaklı etki yaratabilir. ABD’de enflasyon muhtemelen %3 civarlarında bir yerlere gelecek.
Ekonomide iyileşme durumu da devam ediyor. Fed’in beklemede kalması normal, ama baskı büyüyor ve yaz aylarında tapering iletişimi kurulması baz senaryo haline gelmiş durumda.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı