Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanındaki hedeflerine ve komşu ülkelerle kurmayı amaçladığı işbirliklerine değindi. Abu Dabi'deki Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) 15. Genel Kurulu'nda konuşan Bayraktar, Türkiye'nin enerji talebinin son 20 yılda üç kat arttığını ve bu artışın gelecek yıllarda da süreceğini belirtti. Türkiye'nin ithal enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmayı hedeflediğini vurgulayan Bayraktar, bu sürecin en önemli çözümünün yenilenebilir enerji olduğunu ifade etti.
Bayraktar, Türkiye'nin karbon nötr bir ekonomi olma hedefi doğrultusunda, güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle enerjisi gibi kaynaklarla enerji üretimini artırmayı amaçladıklarını söyledi. Ülkede son 15-20 yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesinin 32 gigavata ulaştığını belirten Bayraktar, hanelerin elektrik ihtiyacının tamamını güneş ve rüzgar enerjisinden karşıladıklarını kaydetti.
Türkiye'nin yeşil enerji hedefleri doğrultusunda, güneş ve rüzgar enerjisinde kapasitesini 120 gigavata çıkarmayı hedeflediğini açıklayan Bayraktar, bu projeye ulaşabilmek için yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulacağını belirtti. Şebeke altyapısını güçlendirmek için de 28 milyar dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü ekledi.
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji stratejisinde nükleer enerjinin de önemli bir rol oynayacağını vurguladı ve bu hedeflere ulaşmak için eşit rekabet ortamı sağlamak ve enerji piyasasına yatırım çekmek gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin nadir toprak elementleri rezervi keşfi yaparak, bu rezervler için bir tedarik ve değer zinciri oluşturmayı planladıklarını söyledi.
Bölgesel işbirliklerinin önemine de değinen Bayraktar, Türkiye'nin komşu ülkeleriyle enerji bağlantılarını artırmayı hedeflediğini belirterek, Suriye'ye enerji tedarikini artırmayı planladıklarını söyledi. Bayraktar, güçlü ve dayanıklı bir enerji şebekesi kurmanın bölgesel entegrasyon ve işbirliğini gerektirdiğini sözlerine ekledi.