Tüketici dernekleri, 2024 yılı boyunca tüketicilerin en fazla e-Ticaret, taklit ve tağşiş ürünler ile kuver ücreti konularında şikayette bulunduklarını duyurdu. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 2024’ün tüketici açısından birçok sorunla karşılaşılan ve çözüm yollarının da gündeme geldiği bir yıl olduğunu belirtti.
Deniz, e-Ticaret üzerinden mal ve hizmet alırken yaşanan sorunların, diğer satış kanallarına göre 2024'te daha fazla öne çıktığını ifade etti. Ancak, bu alanda yasal düzenlemeler ve yönetmelik değişiklikleriyle sorunların çözülmesinde önemli ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Ayrıca, operatörlerin zamlı tarifelerinin ve istenmeyen SMS ile telefon sorunlarının 2024'te de devam ettiğini söyledi.
Deniz, restoranlar ve benzeri hizmet sektöründe tüketiciden alınan kuver, hizmet bedeli gibi ücretlerin sıkça şikayet konusu olduğunu belirtti. Ayrıca, iletişim teknolojileri ile tüketicilerin dolandırılması sorununa rağmen, düzenleme, denetleme ve ceza uygulamalarının devam ettiğini belirtti.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü ise yapılan denetimlerle tüketiciye yönelik koruyucu önlemlerin arttığını söyledi. Güllü, 2024'te tüketicilerin en fazla fahiş fiyatlar, e-Ticaret, telekomünikasyon, bankacılık, mobilya, beyaz eşya, ayakkabı ve taklit ürünlerle ilgili mağduriyet yaşadığını kaydetti. Sürekli değişen etiketler ve fırsatçılığın fiyat artışlarına yol açtığını belirtti.
Güllü, özellikle gıda sektöründeki fiyat artışlarının taklit ve tağşiş ürünlerin artmasına neden olduğunu ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konudaki etkin mücadelesini övdü. Ayrıca, e-Ticaret ile ilgili sorunların da arttığını, teslimat gecikmeleri, ürünlerin yanlış veya hasarlı gönderilmesi gibi şikayetlerin devam ettiğini aktardı.
Son olarak, beyaz eşya ve elektronik ürünlerdeki ayıplı mal ve servis sorunlarının, mobilya sektöründe ise siparişlerin geç teslim edilmesi ve ürünlerin ayıplı olmasıyla ilgili şikayetlerin öne çıktığını belirtti.