Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
3 Ağustos 2022 Çarşamba - 15:53

Temmuz ayı enflasyonu beklentilerin altında kaldı

Temmuz ayında TÜFE %2,90 olan beklentilerin altında %2,37 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Haziran ayındaki %78,62 seviyesinden Temmuz ayında %79,6 seviyesine yükseldi.

Temmuz ayı enflasyonu beklentilerin altında kaldı

Temmuz ayında TÜFE %2,90 olan beklentilerin altında %2,37 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Haziran ayındaki %78,62 seviyesinden Temmuz ayında %79,6 seviyesine yükseldi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %94,65’e, çekirdek enflasyon ise %61,69’a çıktı.

ÜFE ise aylık bazda %5,17 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %138,31 seviyesinden Temmuz ayında %144,61’e yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında sağlık %6,98, alkollü içecek ve tütün %6,85, eğlence ve kültür %4,50 oranlarında artış gösterirken, Temmuz ayında tek düşüş gösteren tek grup %0,85 ile geçen ayın en çok yükseleni ulaştırma oldu.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %18,96 ile elektrik ,gaz, buhar ve iklimlendirme, %15,19 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %11,83 ile ham petrol ve doğalgaz ürün grupları olurken, ÜFE’de Temmuz ayında düşüş gösteren gruplar kok ve rafine petrol ürünleri ile ana metaller oldu.

Yurt içinde açıklanan enflasyon verisi ardından fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı daha önce de olduğu gibi Borsa’yı tetikleyici unsurlardan olarak ön plana çıkıyor. Yükselen enflasyon ile birlikte tasarrufların azalması ile alternatif getiri arayışının Borsa olduğunu gözlemliyoruz. 2022 yılının ikinci çeyrek finansallarının etkileri ile risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması, endeksin yukarı trendine yardımcı olan katalizörlerden.

Temmuz ayında Fed 75 baz puan faiz artırımına devam etti ve politika faizini %2,25 – 2,50 aralığına çekti. Bununla birlikte resesyon endişeleri artarken, ABD öncü GSYH verisinin %0,9 ile küçülmeye işaret etmesi ile ABD teknik resesyona girdi. Fed Başkanı Powell, Hazine Bakanı Yellen, ABD Başkanı Joe Biden ve Beyaz Saray Sözcüsü Jean – Pierre’nin istihdamdaki gelişmelerden dolayı iki çeyrek üst üste küçülme verisi gelse de resesyonda olmadıklarını söylemesi ile Cuma açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisinin önemi daha da arttı. Dolar küresel piyasalarda güç kazanmaya devam ederken, ECB’nin 50 baz puanlık faiz artırımı ile değer kazanan euro sonrası, Fed’in verdiği mesajlarda yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz artırımı yapıp Eylül ayında agresifliklerine son bulacağı algısı ile Euro / Dolar paritesi 1,02’lere kadar yükseldi. Yurt içinde bayram tatili sürecinde Euro / Dolar paritesi 1,00’lere kadar geri çekilmişti. Son günlerde ise Çin – Tayvan – ABD ve Sırbistan – Kosova gerginlikleri medyalara yansıyor. Çin’in Tayvan hava sahasının yakınlarında savaş uçaklarının olduğunun belirtilmesi sonrasında Asya ziyaretlerini gerçekleştiren Pelosi rotasını Tayvan’a çevirdi. Pelosi’nin bugün Tayvan lideri ile görüşmesi beklenirken, Çin’den yapılacak açıklamalar önem teşkil edecek. Ancak anlık konjonktürde Çin tarafı bu durumdan hoşnut değil.

TCMB’nin 18 Ağustos’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddelerinin Rusya – Ukrayna krizinin etkileri, Çin – ABD – Tayvan gerginliği, ticari kredi büyümesi, cari işlemler dengesi, ekonomik aktivite, yüksek enflasyon ile bunlara ilişkin atılacak adımlar olmasını bekliyoruz.

Son TCMB Toplantısında faizlerde değişikliğe gidilmedi. Enflasyon ve liralaşma metinde bu metinde de ön plana çıkarken, karar metnini göz önüne alırsak PPK’dan 18 Ağustos’ta faiz değişikliği ön görmüyoruz.  Yapılan açıklamalara baktığımızda faiz artırımının olmadığını göz önüne alırsak, siyasi ve makroekonomik belirsizliklerle yıl sonuna kadar faizde değişiklik ön görmüyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Güneşlenme hakkında doğru bilinen 5 yanlış
 
Kalp hastaları sıcak yaz günlerinde dikkatli olmalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasa gelişmeleri
Güne başlarken ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret ...
Altından haftaya pozitif başlangıç
Altın dünkü seansta yeşilde bir kapanış yaparak üst üste dördüncü seansı ...
Kıymetliler Fed sonrası güç kazandı
Geçtiğimiz hafta Piyasalar FED toplantısının geride bırakırken, oldukça ...
 
Türkiye: Temmuz imalat PMI 46,9
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve S&P Global’in açıkladığı verilere göre; ...
ABD: Tüketici harcamaları enflasyon hızlanırken daha yüksek
Fed'in enflasyon hedefi için kullandığı kişisel tüketim harcamaları fiyat ...
Büyüme verisi sonrası kıymetliler yukarı hareket etti
FED toplantısı sonrası altın da toparlanma yaşanmaya devam ederken, dünkü ...
 
Piyasalar haftayı pozitif kapatmak istiyor
Fed toplantısının ardından varlık fiyatları ağırlıklı olarak denge bulma ...
Piyasaların yönü
Geçen haftayı endeks yatay yönlü tamamlayan endeks haftayı yatay sürdürmektedir. ...
Altın Fed sonrası güçlenme yaşadı
Bir süredir beklenen FED toplantısı dün gerçekleşirken, piyasalarda hareketli ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri