Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
HABERLER>EKONOMİ
9 Mart 2021 Salı - 09:46

Tahvil faizleri yön veriyor

Tahvil faizlerindeki hareketlilik piyasalara yön veren ana dinamik olarak çalışmaya devam ediyor. (ÜNLÜ Menkul)

Tahvil faizleri yön veriyor

Tahvil faizlerindeki hareketlilik piyasalara yön veren ana dinamik olarak çalışmaya devam ediyor. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizinin %1,60’ın üzerini sıklıkla test etmesi ve ekonomide toparlanma beklentileri varlık fiyatları arasında ayrışma yaratırken mevcut konjonktürde özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarının destek bulmakta zorlandığını görüyoruz. Bu noktada ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde büyüme beklentileri ve faizler yüksek kaldıkça gelişmekte olan ülkelerde güçlü bir momentum oluşması kolay olmayabilir.

Öte yandan ABD’de Senato’nun revize ederek onay verdiği 1,9 trilyonluk mali teşvik paketinin bugün ya da yarın Temsilciler Meclisi’nde gelmesi bekleniyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Demokratlarda olduğu için onay sürecinde sıkıntı yaşanmayacaktır. Diğer taraftan 1,9 trilyonluk destek ekonominin canlanması adına önemli ve pozitif olsa da bunun aynı zamanda tahvil faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı yaratan bir durum olduğunu unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla tahvil faizlerinde sert sıçramalar yaşanmasaydı belki de piyasalara pozitif yansıyabilecek paketin şu anda pozitif fiyatlanmaktan uzak olduğunu söyleyebiliriz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul direnç bölgesine takılıyor. BIST-100 endeksi yılın başından bu yana 1550 puanın üzerine doğru denemeler yapsa da endeksin bu bölgede kalıcı olmasını sağlayacak momentumu bir türlü yakalayamıyor oluşu söz konusu seviyeyi önemli bir dirence dönüştürmüş durumda. Bu noktada dün bir kez daha 1550’nin üzeri test edilse de gerek yurtdışı piyasalarda ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü eğilim nedeniyle kırılganlığın yüksek seyretmesi gerekse USD/TL’nin 7,70’in üzerine yükselmiş olması endeksin kazanımlarını korumasına izin vermedi. Dolayısıyla teknik açıdan görünüm değişmiş değil. Endeksin daha ılımlı bir zeminde hareket etmesi için 1550’nin üzerinde kapanışlar yapması gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz.

EUR/USD ihaleleri takip edecek. ABD tahvil faizlerindeki yükselişin sürmesine paralel olarak EUR/USD baskı altında kalmaya devam ederken 1,1950’nin altındaki rakamların aşağı yönlü risk yarattığını düşünmeye devam ediyoruz. Bu noktada aşağıda 200 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 1,1818 seviyesinin ilk önemli destek olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan ABD Hazinesi’nin bugünden başlayarak önümüzdeki üç gün boyunca sırasıyla 3, 10 ve 30 yıl vadeli tahvil ihaleleri gerçekleştirecek olması ihalelere gelecek talebin ve oluşacak faizin paritenin görünümünde belirleyici olacağına işaret ediyor. Kaldı ki, Çarşamba günü aynı zamanda Almanya’da 5 yıl vadeli tahvil ihalesi gerçekleşecek. Bu nedenle ECB toplantısı öncesinde yön arayışında ihale sonuçlarının belirleyici olmasını bekliyoruz.

USD/TL 7,75’in üzerini test etmeye başladı. Mart ayı başında yaptığımız yorumlarda USD/TL’nin 7,20-7,40 bandındaki hareketlerini yön arayışı olarak değerlendirdiğimizi belirterek söz konusu bandın hangi yöne doğru kırılacağının izlenecek yön hakkında daha fazla fikir vereceğine dikkat çekmiştik. 7,40’ın aşılması ile birlikte teknik açıdan yukarı yönlü riskler de artmıştı. Dolayısıyla sadece teknik görünüm göz önünde bulundurulduğunda mevcut hareketin sürpriz olduğunu söylemek zor. Kaldı ki, ABD tahvil faizlerindeki yükselişin gelişmekte olan ülke para birimleri açısından topyekûn risk yarattığını da unutmamak gerekiyor. Mevcut şartlar altında ise 7,65’in üzerinde olunmasının teknik görünüm açısından negatif olduğunu düşünüyoruz.

Ons altın güç kazanmakta zorlanıyor. Altının ons fiyatı destek bölgesi olarak gördüğümüz 1690-1700 dolar bandının üzerinde kalarak yukarı yönlü tepkiler verse de bu tip yükselişlerin büyük resmi değiştirmek için yeterli momentumu sağlamaktan uzak olduğunu görüyoruz. Bu noktada özellikle ABD tahvil faizlerindeki yükselişin fiyatlar üzerinde belirgin şekilde baskı yaratmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Buradan yola çıkarak önümüzdeki üç gün boyunca ABD’deki tahvil ihalelerine gelecek talebin değerli metallerin sergileyeceği performans açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Oyuncu Rasim Öztekin hayatını kaybetti
 
Türk organik sektörü 3 projeyi birden hayata geçirecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsalar yeni haftaya başlangıç yapıyor
Geçen hafta Borsa İstanbul haftayı alışla tamamlamıştı. Haftanın başlangıcında ...
Piyasaların yönü
Geçtiğimiz hafta ABD tahvil faizlerindeki oynaklık global hisse senedi ...
Ekonomik teşvikler, enflasyon beklentileri, Merkez bankaları ve tahvil piyasası
ABD tarihinin en büyük teşvik paketi olan Biden mali paketi Senato aşamasından ...
 
Enflasyonda inatlaşmasında Powell güvercin – piyasa şahin
Fed Başkanı Powell’ın güvercin söylemleri piyasaları rahatsız etmeye devam etmektedir.(GCM Yatırım)
Haftalık menkul kıymet istatistikleri
TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, ...
Haftalık piyasa takvimi 8-12 Mart
ABD’de Toptan Stoklar, Tüketici Fiyat Endeksi, DOE Petrol Stokları, Hazine ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın konuşmasının enflasyon endişelerini ...
Altın analizi
Şubat ayında oldukça zayıf bir performans gerçekleştiren altın fiyatları ...
Powell piyasaları üzdü
Fed Başkanı Powell dün WSJ tarafından düzenlenen konferansta yaptığı açıklamada ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri